enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3416
EURO
35,1000
ALTIN
2.310,41
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Halfeti’nin simgesi Ulu Cami su yüzeyinden yükseltilerek turizme kazandırılacak

Halfeti’nin simgesi Ulu Cami su yüzeyinden yükseltilerek turizme kazandırılacak

Halfeti’nin simgesi Ulu Cami su yüzeyinden yükseltilerek turizme kazandırılacak
13.11.2021 09:35
0
A+
A-

Şanlıurfa’nın Halfeti ilçesinde, Birecik Baraj Gölü nedeniyle bir kısmı su altında kalan tarihi Ulu Cami’nin restorasyon çalışmalarıyla tabanından yükseltilerek turizme ve ibadete açılması hedefleniyor.

Cittaslow Uluslararası Koordinasyon Komitesince 2013’te “Sakin şehir” ağına dahil edilen ve tarihi taş evleri ve doğal güzellikleriyle bölgenin “saklı cenneti” olarak adlandırılan Halfeti, yerli ve yabancı turistlere ev sahipliği yapıyor.

Birecik Barajı’nın hizmete açılmasının ardından 2002’de 40 santimetrelik kısmı suyun altında kalan 177 yıllık tarihi Ulu Cami, turistlerin ilgisini çekiyor.

Halfeti Belediyesinin, özel işçiliğe sahip kesme taştan inşa edilen, enine dikdörtgen planlı ve üç salondan oluşan caminin ibadete ve turizme açılması için yürüttüğü projede sona gelindi.

Projenin hayata geçmesi halinde tarih cami, tabanı yükseltilerek turizme ve ibadete kazandırılacak.

Halfeti Belediye Başkanı Şeref Albayrak, AA muhabirine, ilçenin Şanlıurfa’nın ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin önemli turizm merkezlerinden birisi olduğunu söyledi.

Son 2 yılda Kovid-19 salgını dolayısıyla turizmde istedikleri gibi bir hareketlilik olmadığını ancak 2021’de normalleşmeyle birlikte yıl sonuna kadar hedeflenen rakama ulaşmayı beklediklerini aktaran Albayrak şöyle konuştu:

“Halfeti ilçemiz tarihi ve doğası ve sakin şehir olması nedeniyle önemli bir turizm bölgemiz. İlçemizdeki Ulu Cami ayakta duran önemli Osmanlı eserlerinden bir tanesi. 1844 yılında yapılmış ve 2002 yılında Birecik Barajı’nın yapılmasıyla bir kısmı sular altında kalmıştır. Bu camimizin yapım projesi Rölöve Müdürlüğünde hazır bulunmaktadır. Kültür ve Turizm Bakanlığı eğer yatırım programına alırsa inşallah Ulu Cami yeniden ibadete ve turizme açılacak.

Geçtiğimiz günlerde Diyanet İşleri Başkanı’mızı ilçemizde ağırladık. Caminin bir kısmı su içinde kaldığı için korunması gerekiyor. Bu proje hayata geçirilirse 177 yıllık Osmanlı eseri kurtarılacak. Bize günümüze kadar varlığını sürdüren bu yapıya sahip çıkmak düşüyor. Hem Kültür ve Turizm Bakanlığımız hem Diyanet İşleri Başkanlığı’mızla görüşerek inşallah eski günlerde olduğu gibi tekrar ibadete açacağız. Bu sayede turistlerde güzel bir Osmanlı eseriyle karşılaşmış olacak. Camimiz su ile birleşmiş bir cami aynı Beşiktaş’taki Ortaköy Camisi gibi görüntüsü olacak burada. Projede caminin her taşı sökülecek ve 4 metre kaldırılarak tekrardan inşa edilecek. Gerçekten zor bir proje ve maliyeti 10 milyonu bulacak ama açılacak olması bizleri de mutlu edecek.”

HABERLER  Şanlıurfa’da 23 Nisan coşkusu

Ticaret ve Sanayi Odası Turizm Komitesi Başkanı Mehmet Kamil Türkmen ise tarihi caminin tekrar ibadete açılacak olmasının turizme bir değer katacağını söyledi.

Caminin turizmde pozitif bir etki oluşturacağını aktaran Türkmen, “Projenin ivedilikle gerçekleşmesini istiyoruz ve olumlu karşılıyoruz. Projenin ihale aşamasına kadar gelmesi çok önemli. 1 milyon turistin geldiği bir bölgeye katma değer katacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.