enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4794
EURO
34,5707
ALTIN
2.478,66
BIST
9.568,10
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
28°C
Şanlıurfa
28°C
Açık
Çarşamba Açık
30°C
Perşembe Açık
27°C
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C

Şanlıurfa Eczacılar Odası’dan nöbetçi eczanelerdeki yoğunluğa ilişkin açıklama

Şanlıurfa Eczacılar Odası’dan nöbetçi eczanelerdeki yoğunluğa ilişkin açıklama

Şanlıurfa Eczacılar Odası’dan nöbetçi eczanelerdeki yoğunluğa ilişkin açıklama
16.11.2021 19:48
0
A+
A-

27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, eczanelerde yaşanan yoğunluğun nedeninin nöbetçi eczane eksiliğinden değil, piyasada yaşanan ilaç eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Süleyman Açar, kentte son günlerde gündemden düşmeyen nöbetçi eczane sorunu ile ilgili basın açıklaması yaptı. Açar, nöbetçi eczane sayısında yaşanan sorunu piyasadaki ilaç eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

İlaç eksikliği giderilmezse hayatını kaybeden vatandaşların da olabileceğine dikkati çeken Açar, “Eczanelerde yaşanan yoğunluk kesinlikle eczane eksikliğinden dolayı değildir. Bu kesinlikle ve kesinle ilaç eksikliğinden kaynaklanan bir durumdur” dedi.

“Eczaneye gelen hasta nöbetçi eczaneden istediği ilacı bulamıyor” diyen Açar, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İlacı bulamayan bu kez başka eczaneye gidiyor. Bu da nöbetçi eczanelerde yoğunluğa neden oluyor. Bu söylediğim birinci neden. İkinci neden ise dönemsel bir yoğunluk var. Üçüncü neden ise kağıt reçete ve yaşanan sistemsel sorundur” ifadelerini kullandı.

“ECZANE EKSİKLİĞİ YOK, PİYASADA İLAÇ SIKINTISI VAR”

Süleyman Açar, ilaç sıkıntısına yetkililerin mutlaka çözüm bulması gerektiğini kaydetti.

Şu anda eczanelerde çok ciddi ilaç sıkıntısı yaşandığını ifade eden Açar, “Bunun sorumlusu hiçbir şekilde eczacı değildir. Yetkililerimizin ilaç temini konusunda gerekeni yapması lazımdır. Şu an kasım ayındayız. Üç ay boyunca bu ilaç sıkıntısı devam edecektir. Bu da sağlık sisteminin felç olması demektir. Bu ilaç sorunundan dolayı belki hayatını kaybeden insanlar bile olabilir. Bu konu üzerinde kesinlikle durulması gerektiğini düşünüyorum” dedi.

Eczacılara yönelik son günlerde karalama kampanyası yürütüldüğüne vurgu yapan Açar, nöbetçi eczanelerle ilgili şu bilgilendirmeyi yaptı:

“İlimizde bölgesel olarak nöbetçi eczane taksimi yapılmaktadır. Bu tamamen teknik bir konu, odamızın yaklaşık 20 eczacıdan oluşan bir nöbetçi komisyonu var. Bu nöbet komisyonu her dönem titizlikle çalışıyor. İlimizdeki reçete potansiyelini dikkate alır, acilerdeki durumu dikkate alarak ve bölgesel olarak lokal olarak eczanelerin durumunu değerlendirip nöbetçi eczane sayısını belirler ve hangi bölgede hangi eczanenin nöbetçi olduğunu taksim eder.”

HABERLER  Şanlıurfa uçuşu iptal oldu! Yolcular perişan...

“GAZİANTEP’LE KIYASLAMA DOĞRU OLMAZ”

Açar, nöbetçi eczane konusunda eşdeğer illerin örnek gösterildiğine değinerek, Gaziantep’le bir kıyaslama yapıldığını belirtti. Gaziantep’te kent nüfusunun 800 bin olduğu bilgisini veren Açar, Urfa’nın nüfusunun yarısından fazlasınınsa ilçelerde olduğunu dile getirdi. Açar, Gaziantep’te merkez nüfusun daha fazla olmasından dolayı hastane sayısının da fazla olduğunu belirterek, böyle bir kıyaslamanın doğru olmayacağına dikkati çekti.

“PİYASADA YAKLAŞIK 650 İLAÇ BULUNMAMAKTADIR”

Süleyman Açar, nöbetçi eczanelerde son 1,5 aydır beklenmedik bir yoğunluk olduğunu ifade ederek,  bunun birinci nedeninin piyasada bulunmayan ilaçlar olduğunu kaydetti.

Açar, “Şu an piyasada yaklaşık 650 ilaç bulunmamaktadır. Bu ilaçların içerisinde günlük kullanılan özellikle çocuk hastaların ateş düşürücü, antibiyotikleri var, bunların bulunmaması ciddi bir alanda sıkıntı yaşatmaktadır, hem bize yaşatmaktadır hem hastalarımıza hem vatandaşlarımıza yaşatmaktadır” dedi.

“HER YIL ŞUBATA KADAR SIKINTILI DÖNEM YAŞIYORUZ”

Her yıl sonbahardan şubat ayına kadar sıkıntılı bir dönem yaşadıklarını ifade eden Açar,  “Bu konuyla boğuştuğumuz bir dönemdeyiz. Türkiye’de ilaç fiyatları döviz kuruna göre değişiyor. Geldiğimiz noktada euro’nun reel kuru 11.6 TL iken ilaçta reel kur 4.6’ya sabitlenmiştir. İlaç firmaları hammaddeleri yurt dışından bu fiyatlarla almaktan imtina etmektedir. Biz daha önce yetkili kurumlara çağrıda bulunduk, şubat ayında fiyatları güncelliyoruz, üç ayda bir güncelleme durumunda bu sıkıntıların ortadan kalkacağını, firmaların şubat ayını beklemeyeceğini bu güncellemeler doğrultusunda ilaç yokluğunun ortadan kalkacağını söyledik” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.