enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4865
EURO
36,4135
ALTIN
2.960,77
BIST
9.350,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Şanlıurfa Barosu ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ açıklaması

Şanlıurfa Barosu ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ açıklaması

Şanlıurfa Barosu ‘Dünya Çocuk Hakları Günü’ açıklaması
19.11.2021 19:13
0
A+
A-

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, Dünya Çocuk Hakları Günü’nün 32’nci yılı dolasıyla basın açıklaması yaptı.

20 Kasım tarihi Dünyada Çocuk Hakları Günü olarak kabul ediliyor. 20 Kasım 1989 tarihinde imzalanan “Birleşmiş Milletler Çocuk Haklarına Dair Sözleşmesi” Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen ve 193 ülke tarafından onaylanan, çocuk haklarına ilişkin günümüzdeki en kapsamlı belge olma özelliği taşıyor.

Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu da 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla basın açıklaması yaptı.

Baroda yapılan açıklamayı Komisyon Başkanı Avukat Mehmet Cankılıç okudu.

Açıklamada çocuk hakları, hem kanunen hem ahlaki olarak dünya üzerindeki bütün çocukların din, dil, mezhep, tabiiyet, ırk ayrımı yapılmaksızın, doğuştan sahip oldukları; yaşama, barınma, sağlık, eğitim, fiziksel, psikolojik veya cinsel sömürüye karşı korunma ve benzeri gibi haklarını tanımlamakta kullanılan evrensel bir kavram olduğu hatırlatıldı.


“SOMUT DELİL BEYANI”
Ceza Muhakemeleri Kanununda yapılan değişiklikle, katalog suçlarda somut delil aranmasına ilişkin düzenlemelerin çocuk hak mağduriyetlerinin artmasına neden olduğu belirtilen açıklamada,  şu ifadelere yer verildi:

“Zira katalog suçlar arasında sayılan çocuğun cinsel istismarı suçlarında, çocuğun beyanının dışında ‘somut delil’ aranması, bu suçlarda etkin soruşturmanın yapılamaması sonucunu doğurmakta ve neticede failin cezasızlığı ile sonuçlanmaktadır. Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak, bu gerekçe ile verilen kararları özellikle ve üzülerek takip ettiğimizi, çocuğun üstün yararı ilkesi gereğince sürecin de sonuna kadar takipçisi olacağımızı belirtmek isteriz.”

Açıklamada, Türkiye genelinde çocuk işçi olarak çalıştırılan fiziksel, duygusal ve cinsel istismara uğrayan, sokakta yaşamak zorunda bırakılan, sağlık, güvenlik, beslenme ve eğitim gibi temel haklarından yoksun bırakılan çocuk sayısının gün geçtikçe arttığı kaydedildi.

HABERLER  İHH, İncirlik Üssü'nün kapatılması için konvoyla yola çıkacak

“ÇOCUK İSTİSMARI HAD SAFHALARA ULAŞTI”
Uluslararası Af Örgütü’nün verilerine değinilen açıklamada, “Örgütün verilerine göre pornografi, şiddet ve yasa dışı faaliyetlerin çokça görüldüğü ülkelerde çocuk istismarı had safhalara ulaşmaktadır. Dünyada iş çevrelerinde istihdam edilen çocukların sayısı yaklaşık olarak 151 milyonu geçmektedir. Bu sayının yaklaşık yüzde 71’i tarım sektöründe çalışırken, yüzde 69’u kendi aile işlerinde karşılıksız çalışmakta; çocuk işçilerin 72,5 milyonu sağlığını, güvenliğini ve ahlaki gelişimini tehdit eden sektörlerde çalışmak zorunda bırakılmaktadır” denildi.

“ÇOCUKLAR İÇİN MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK”
Açıklamada Türkiye İstatistik Kurumu’nun verilerine de yer verildi. Baronun açıklamasında şu ifadeler kullanıldı:

“TÜİK geçtiğimiz yıllarda açıkladığı verilere göre  5-17 yaş grubunda olan çalışan çocuk sayısı 720 bini bulurken, bu çocukların 146 bini 5-14 yaş grubunda bulunuyor. Çalışan çocukların yüzde 30.8’i tarım, yüzde 23.7’si sanayi, yüzde 45.5’i ise hizmet sektöründe yer alıyor. Resmi rakamlara göre  6-17 yaş grubundaki 15 milyon 247 bin çocuktan 893 bini çalışmaktadır. Tüm bunlarla birlikte ülke genelinde çocukların maruz kaldığı hak ihlalleri bölgemizde barınmakta olan mülteci çocuklar açısından da çok vahim sonuçlar doğurmaktadır. Şöyle ki; resmi olmayan verilere göre mülteci çocukların ilkokuldan liseye öğrenim görme sayılarında düşüş bulunmaktadır. Bunun temel nedeni ise yoksulluk ve çocuk işçiliğidir.”

Açıklamada, Şanlıurfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu olarak çocuklar için mücadelelerinin her alanda devam edeceğini, her türlü hak ihlallerinin engellenmesi için çalışılacağı bildirildi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.