enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Dolar Şanlıurfalı esnafı vurdu

Dolar Şanlıurfalı esnafı vurdu

Dolar Şanlıurfalı esnafı vurdu
20.11.2021 09:35
0
A+
A-

Dolar kurunun her geçen gün rekor kırması hem vatandaşı hem de esnafı zor durumda bıraktı.

ŞANLIURFA – Türk Lirası dolar karşısında hızla erimeye devam ediyor. Rekor üstüne rekor kıran dolar çift hanelere ulaştı. Dolardaki yükselişten epey olumsuz yönde etkilenen esnaf, aldıkları ürün ve malzemeyi yerine koyamayarak elindeki sermayeyi de bir bir eritiyor.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinde bulunan Kapaklı Pasajı esnafı da dolardaki yukarı yönlü tırmanıştan dolayı bugünlerde sessizliğe gömülmüş durumda. Esnaf iş yapamamaktan şikayet ederken, dolara bağlı artan maliyet ve fiyatlardan ötürü vatandaşların da alım gücü düşmüş halde.

Pasaj esnafı, doların yükselmesine bağlı olarak işlerinin iyice düştüklerini belirterek, ekonomik şartların en kısa sürede değişmesini umut ediyor.

EREN: “GELEN MÜŞTERİ BOŞ ÇIKIYOR ÇÜNKÜ CEBİNDE PARA YOK”

Elektronik malzemeler satan esnaf Sedat Eren, işleri durma noktasına gelen esnaflardan biri. Alış satışların durma noktasına geldiğini belirten Eren, şunları söyledi:

“Dolar yükseldi alım gücü düştü. Ne alabiliyoruz ne de satabiliyoruz. Sıkıntılı bir dönemden geçiyoruz. Normalde burası çok kalabalık oluyordu. Şimdi gelen müşteri boş çıkıyor çünkü cebinde para yok. Malı alıyoruz bugün 5 liraya, yarın satıyoruz 6 liraya. Sattığımızı yerine koyamıyoruz. Doların bu şekilde daha da yükseleceğini tahmin ediyoruz. Yaşanan durumla ilgili derhal bir çözüm bekliyoruz.”

DOLAR OYUNCAK SEKTÖRÜNÜ DE VURDU

Oyuncakçı İbrahim Halil Aslan da, asgari ücretle çalışan birinin gelip buradan artık oyuncak alamadığı söyledi. 

Vatandaşlar için oyuncağın lüks hale geldiğini belirten Aslan, insanların temel gıda maddelerini bile güçlükle aldığını kaydetti. Aslan, “Doların bu kadar yükselmesiyle bizim satışlarımızda yüzde 50 azalma oldu. Oyuncak satıyoruz. Oyuncak plastiğe dayalı. Lastik fiyatlarının aşırı yükselmesi işlerimizi epey etkiledi. Asgari ücretli olan birisi gelip buradan oyuncak alamıyor. En ucuz oyuncak plastik bir araba, o da 15-20 lira. İnsanlar bunları almaktansa, ekmek, yağ, şeker gibi temel ihtiyaçlarını karşılıyor.  Oyuncak sektörü şu an sıkıntıda. Esnafta kan ağlıyor. Dükkanlarda müşteri yok. Normalde burada böyle sakinlik olmazdı. Eğer insanların cebinde para olmuş olsaydı zaten bu şekilde olmazdı” diye konuştu.

HABERLER  Şutso organizesiyle Kuzey ren-vestfalya eyaleti yatırım potansiyeli anlatıldı

ERGİN: “İŞİ BIRAKMA NOKTASINA GELDİK”

Esnaf Zabir Engin ise işlerini bırakma noktasına geldiklerini ifade etti.

Pasajda hiçbir esnafın halinden memnun olmadığını belirten Engin, “Esnaf gerçekten perişan halde.  Artık işi bırakma durumuna gelmişiz. Pasaj görüldüğü üzere çok sakin. Ne kimse bir şey alabiliyor ne de kimse bir şey satabiliyor. Buradaki hiçbir esnaf durumundan memnun değil. Bu gidişle artık işi bırakma noktasına geldik” ifadesini kullandı.

HÜKÜMETE ÇAĞRI

Pasajı gezen Ahmet Demir isimli vatandaş da her şeyin aşırı derecede pahalandığına vurgu yaptı. Demir, “Şu an durumlar hiç iyi değil. İnsanlar genel olarak işsiz güçsüz. Hükümetin bu konuda bir şey yapması lazım. Dolar yüksek olunca ister istemez burası da sakin kalıyor. Hiçbir şey alımıyoruz. Allah yardımcımız olsun. Millet dolardan dolayı geri duruyor” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.