enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3812
EURO
35,0362
ALTIN
2.326,46
BIST
9.138,22
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Şanlıurfa’da Barajda korkutan balık ölümleri!

Şanlıurfa’da Barajda korkutan balık ölümleri!

Şanlıurfa’da Barajda korkutan balık ölümleri!
24.11.2021 17:59
0
A+
A-

Siverek’te bulunan Hacıhıdır Barajı’nda kuraklık balık ölümlerine neden oldu. Kıyıya binlerce balık vurdu.

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde Şehir Çayı üzerinde sulama ve taşkın kontrolü amacıyla 1989 yılında yapılan Hacıhıdır Barajı’ndaki su, kuraklık nedeniyle çekildi. Suların çekilmesiyle oksijen azalmasına bağlı olarak balık ölümleri yaşandı. Barajdaki binlerce balığın kıyıya vurduğu görüldü.

Siverek ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan barajda su seviyesindeki düşüş tedirgin ediyor. Barajda eylül başında yapılan ölçümle su seviyesinin son 32 yılın en düşük noktasına gerilediği görüldü. Ölçümle su seviyesinde yüzde 70’e yakın azalma olduğu tespit edildi. Bu da barajdaki canlılığı ciddi şekilde etkilemiş durumda. Sonbahar mevsiminin kurak geçmesiyle azalan suda oksijensiz kalan balıklar telef oldu. Kıyıya vuran binlerce balık hem görüntü kirliliğine hem de kokuya sebebiyet verdi. Vatandaşlar, bir an önce soruna çözüm bulunmasını istiyor.

Yetkililer, balık ölümlerinde kuraklığın etkisine işaret etti.

ŞIK: “BARAJ SUYUNDA YÜZDE 70’E YAKIN AZALMA VAR”

Siverek İlçe Tarım Müdür Yardımcısı İbrahim Şık, BİHA’ya yaptığı açıklamada, kuraklık ve yağışların yetersizliği nedeniyle barajdaki suların çekildiğini söyledi. Balık ölümlerinin oksijen yetersizliğine bağlı gerçekleştiğini vurgulayan Şık, “Balık ölümleri zehirli atık veya herhangi bir bakteriden kaynaklı değil. Suyun oksijenin azalmasından kaynaklı balık ölümleri gerçekleşiyor. Suda bulunan mineraller oksijenin azalmasına neden oluyor, bu da balıkların ölümüne sebep oluyor” ifadesini kullandı.

Şık, daha önce de benzer nedenlerle balık ölümleriyle karşılaşıldığını anlattı.

CELAL: “BARAJ ESKİ GÜNLERİNE DÖNER UMARIM”

Barajda balık ölümlerine daha önce de şahit olduklarını anlatan ilçe sakinlerinden Ahmet Muhammed Celal, bu yılki ölümlerin daha fazla olduğuna işaret etti. Celal, “Eskiden burası balık tuttuğumuz, bazen piknik yaptığımız, ailemizle vakit geçirdiğimiz bir alandı. Yağışların çoğalmasını bekliyoruz. Bu yıl umarım çok yağış düşer de baraj eski günlerine döner” temennisinde bulundu.

HABERLER  İbrahim Tatlıses'in yaralandığı kazada kamyonet sürücüsü serbest bırakıldı

BALIK AVLAMAYA GELEN KALMADI

Hacıhıdır Barajı, bölgedeki balık tutkunlarının da uğrak yerlerinden biriydi. Çevre il ve ilçelerden baraja gelerek sportif olta balıkçılığı yapanlar artık gelmiyor. Balık tutkunları yağışlarla beraber barajdaki su seviyesinin yeniden yükselmesini ve balık canlılığının artmasını umuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.