enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4600
EURO
34,8020
ALTIN
2.479,37
BIST
9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
31°C
Şanlıurfa
31°C
Açık
Perşembe Açık
27°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C

STK Başkanları Şanlıurfa gündemini değerlendirdi

STK Başkanları Şanlıurfa gündemini değerlendirdi

STK Başkanları Şanlıurfa gündemini değerlendirdi
02.12.2021 10:33
0
A+
A-

Şanlıurfa’da STK temsilcileri, siyasi parti liderlerinin Şanlıurfa temaslarını, ülke genelinde ekonomik krizin derinleşmesini, hem siyasi hem ekonomik hareketliliğin Şanlıurfalılara yansımasını değerlendirdi.

Türkiye’de döviz kurundaki artış hayatın her alanındaki etkisini, olumsuz yönde göstermeye devam ediyor. Ülke gündeminde ekonomi ilk sırada yer alırken, Şanlıurfa da geçtiğimiz günlerde siyasetin kalbinin attığı yer oldu. Muhalefet liderlerinden DEVA Partisi Lideri Ali Babacan, Saadet Partisi Lideri Temel Karamollaoğlu, HÜDA PAR Lideri Zekeriya Yapıcıoğlu, Türkiye Değişim Partisi (TDP) Mustafa Sarıgül tek tek Urfa’ya çıkarma yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da kentte temaslarda bulunacaktı ancak Urfa ziyareti iptal oldu. Gelen liderler ise sorun ve talepleri yerinde dinledi. Peki siyaset ve ekonomi başlıkları Şanlıurfalılara nasıl yansıdı, hükümet ve muhalefetten beklentiler neler?  Bazı Sivil Toplum Kuruluşu (STK) temsilcileri kentin gündemi değerlendirdi. 


BAŞKAN COŞKUN: CİDDİ MADDİ KAYIPLAR OLDU

Memur-Sen İl Temsilcisi ve Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı İbrahim Coşkun kurda yaşanan değişimi “Beklenmedik ve olağanüstü” olarak yorumlayarak alım gücünün düştüğüne dikkat çekerek “Özellikle iki aydır ülkemizin içerisinde bulunduğu durum malum. Büyük bir kur baskısı ile karşı karşıya olduğumuzu, alım gücümüzün tahmin edilemeyecek düzeyde düştüğünü görüyoruz. Sorunlara bir an önce çözüm bulmak, düşen alım gücünü telafi etmek için sendika olarak bizim de çalışmalarımız devam edecek. Ülkemizdeki faiz, kur oranlarındaki değişimler özellikle sabit gelirli kesimler için oldukça ciddi maddi kayıplara ve sıkıntılara sebep olmuştur. Kamu görevlilerinin mutlaka iyileştirme ve diğer maddi hak kayıplarımızın hükümet tarafından mutlaka telafi edilmesi gerekir. Kamu vergilerinin mutlaka gelir vergisinin oranının yüzde 15’te sabitlenmesi yada gelir vergisi masraflarının yükseltilmesi ve ek protokol yaparak kayıpların telafisini sağlayacak ilave ödemenin gerçekleşmesi gerekir diye düşünüyoruz” dedi.

HABERLER  Gelecek Partisinin Urfalı Kurucular Kurulu Üyesi Dur Durak Bilmiyor


“KAYBIMIZIN TELAFİSİ YERİNE GETİRİLMELİ”

Başkan Coşkun hükümetten taleplerini de şöyle açıkladı:

“Hükümetten isteğimiz; biz sabit gelirlilerin, memurların bu faiz ve kur oranlarındaki değişimler göz önüne alınarak kaybımızın telafisi yerine getirilmeli. Bu konuda hükümetin bizleri de bir an önce memnun etmesini bekliyoruz. Faiz ve dolar kurunda beklenmedik olağanüstü süreçte toplu sözleşmeyle elde ettiğimiz kazanımlar gölgelenmemeli. Kamu görevlilerin alım gücünde meydana gelen kayıplar bir an önce tamir edilmeli.”

“SİYASİ ELÇİLER ELİMİZDEN TUTUP SIKINTILARI GİDERMELİ”

Urfa’daki siyasi hareketliliği de “Memnun edici” olarak yorumlayan ve siyasi parti liderlerinden HÜDA PAR Genel Başkanı Sayın Zekeriya Yapıcıoğlu’nun Urfa temaslarında bir görüşme yaptıklarını belirten Başkan Coşkun “Siyasilerin Urfa’ya alakaları Urfa’nın kıymetini ortaya çıkarmakta. Partilerin davetlerine icabet etmemiz, orada da bu sorunlarımızı dillendirmemiz gerekir. Biz sendikacıyız. Tüm siyasi partilerin Urfa’ya teveccühleri Urfa’ya ziyaretleri bizi de memnun ediyor. Temennimiz; bu siyasi elçinin, siyasi gücün kendi vatandaşlarının mali, sosyal, diğer güvenceleri ile ilgili iş ve işlemleri daha iyi görüp ona bir yol çizmek, ona göre yardımcı olmak, ona göre elimizden tutup sıkıntıları gidermeleri gerekir. Halk da zor durumda. Devlet, salgın sürecinde sosyal devlet anlayışı ile zor durumda olanlara destek vermesi tabi ki güzel. Alım gücünün düştüğü, sıkıntıların hat safhada olduğu yerde de devletin sıkıntı yaşayan insanlarımıza bu tür desteklerini devam etmesi gerekir. Sabit gelirlilere de ek bir destek, maaşlara zam ile bu sorunla daha az zararla çıkmasına imkan sağlamalı” ifadelerini kullandı. 

ŞEHİR PLANCILARI ODASI TEMSİLCİSİ AÇAR’DAN ZAM YORUMU

Şehir Plancıları Odası Temsilcisi Mehmet Selim Açar ise zamlar üzerinden fırsatçılık yapanlar olduğunu dile getirdi. En çok düşük gelirli vatandaşların zor durumda olduğunu belirten Açar, “Zamlar ile ilgili hükümetin de kabahati kusuru var. Dışardan baskı var, dış güçler bize saldırıyor o kısım da biraz var ama açgözlü insanlar da çok fazla var. Mağazaların stok yapması, yerelde küçük esnafların rekabet imkanı kıran kırana verilmesi. İster istemez bu herkese yansıyor. Zamlar zenginlerin servetine servet katıyor çünkü ufak bir ödemesini dahi yapmıyorlar. Ama öbür taraftan bakıyorsunuz har vurup harman savuran bir toplum da oluştu. Yine en alt tabaka maddi anlamda söylüyorum onlar eziliyor; asgari ücretle çalışan, emekli memur, işçi, düşük arazi sahibi işçiler. En fazla bunlar zarar görüyor.” dedi.

“SİYASETÇİLER HALKIN İÇİNDE DEĞİLLER”

HABERLER  Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Uraloğlu Şanlıurfa'da

Siyasilerin Urfa çıkarmasını değerlendiren Açar, halk ile siyasetçilerin arasında bir kopukluk yaşandığını, halkta bir belirsizlik yaşandığını söyledi. Açar gözlemlerini şu ifadelerle aktardı:

“Halkla siyasetçiler arasında bir kopukluk var. Son dönemde fazla çıkışlar, bazı belirsizlikler var. Diğer siyasi partiler de bence o boşluğu kullanmaya, değerlendirmeye çalışıyorlar. Siyasetçiler sadece onları dava edinen kişileri görüyorlar. Halkın içinde değiller vatandaşın yanına gitmiyorlar. Halkın nezdinde benim gözlemlediğim kadarıyla genel olarak bir belirsizlik var. Siyasetçilerin insanlara tepeden baktığı -bir kısmı hepsini demiyorum- ulaşılmaz oldukları, herkese sözler verip tutulmadığı, sorunların çözülmediği, ufak tefek işlerin çözüldüğü ama geneli ilgilendiren konuların çok da fazla çözüme kavuşturulmadığını işletmelerimiz söylüyor.”

“AK PARTİ’NİN BELEDİYELER ARASINDAKİ KOPUKLUĞU KULLANMAYA ÇALIŞIYORLAR
Siyasilerin Urfa’yı önemsemelerindeki nedenlerden birinin AK Parti’nin belediyeler ile arasındaki kopukluktan kaynaklandığını ifade eden Açar, “AK Parti’nin belediye genelde biraz kopukluk ister istemez var bunu kimse inkar edemez. Ben şöyle diyeyim; partiler bunu kullanmaya çalışıyorlar.  AK Parti’nin de kalelerinden bir tanesi. Diğer partiler de bunu kullanmaya çalışıyorlar diye düşünüyorum. Bu boşluğu doldurmaya çalışıyorlar diye düşünüyorum. Muhalefetin en çok dillendirmesi gereken şey ekonomi ama belden aşağı vurmamak kaydıyla” diye konuştu. 


BAŞKAN ÇELİK’TEN MUHALEFETE ELEŞTİRİ

Gıda İmalatçılar Kooperatifi Başkanı Kureyş Çelik ise siyasilerin Urfa temasları için “AK Parti’nin kalesi Urfa olduğu için ve geriye dönük baktığımızda da seçimde AK Parti Urfa’da birinci gelmiştir. Urfa’nın çoğunluğu neyse iktidar da odur. Muhalefetin dillendirmesi gereken konular; ekonomi, eğitim, öğretim, gelişen bir Türkiye ama muhalefet bunu hiçbir zaman gündeme getirmiyor” diyerek muhalefeti eleştirdi. 


BAŞKAN BAKAY: EKONOMİK SIKINTI ÇOK VAR

Şanlıurfa Esnaf Sanatkarlar ve Odalar Birliği Başkanı Mehmet Şefik Bakay da zamlarla ilgili ortak bir görüş beyan ederek “Ekonomik olarak sıkıntı içerisindeyiz. Artan fiyatlardan dolayı esnaf sıkıntı içinde. Sattığı malı yerine alamadığından dolayı sıkıntıdayız. Un, şeker, çay fiyatları artıyor. Halkın da alım gücü düşüyor. Ekonomik sıkıntı çok var” dedi.

HABERLER  Urfalı iş adamından eğitim desteği!
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.