enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5560
EURO
34,8671
ALTIN
2.427,11
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Çok Bulutlu
33°C
Cumartesi Açık
33°C

Şanlıurfa’da Evlilikler azalıyor, boşanmalar artıyor

Şanlıurfa’da Evlilikler azalıyor, boşanmalar artıyor

Şanlıurfa’da Evlilikler azalıyor, boşanmalar artıyor
04.02.2022 06:28
0
A+
A-

Şanlıurfa’da boşanma davalarına bakan Avukat Ömer Sinikan, evlilik oranlarının düşmesinde boşanma oranlarının artmasında etkili olan nedenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

Türkiye’de evlilik oranları düşerken, boşanma oranları artıyor. Son yıllardaki veriler, aile kurumuna dair önemli bilgiler sunuyor.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, 2015 yılında 602 bin 982 çift evlenirken, aynı yıl 205 bin 871 kişi boşanma davası açtı, 131 bin 830 çift ise boşandı.

2016’da evlilik oranı düşüş gösterdi. Söz konusu yılda evlilik oranı 594 bin 493 olarak tespit edilirken, boşanma davaları arttı. 2016’da 212 bin 975 çift boşanma davası açtı ve 126 bin 164 çift boşandı.

2017 yılında ise 569 bin 459 evliliğe karşılık, 223 bin 194 boşanma davası açıldı. Yıl içinde 128 bin 411 çift evliliğini resmen sonlandırdı.

Evliliklerin düşüşü 2018’de de devam etti. Söz konusu yıl 554 bin 389 evlilik gerçekleşirken, boşanmalardaki artış da sürerek 246 bin 921 boşanma davasında 143 bin 573 çift resmi olarak ayrıldı.

2019’da da evlilik oranları düşmeye devam etti, 542 bin 314 çift evlendi, 248 bin 940 çift boşandı ve 155 bin 47 evlilik sonlandı.

2020’de evliliklerde düşüş gözle görülür şekilde azaldı. 2020’de gerçekleşen evlilik sayısı 487 bin 270 iken, açılan boşanma davası sayısı bu oranın neredeyse yarısı oranında kaldı: 246 bin 561. Pandeminin etkisiyle 2020’de resmen boşanan çift sayısı 135 bin 22 olarak tespit edildi.

Şanlıurfa’da aile davalarına bakan Avukat Ömer Sinikan, boşanmaların artışında sosyal medya kullanımının yaygınlaşmasıyla yaşanan iletişimsizliğini etkili olduğunu belirtiyor.

Evliliklerin azalması, boşanmaların artmasına ilişkin BİHA’nın sorularını yanıtlayan Sinikan, geçmiş dönemlere göre artan boşanma oranlarında birçok nedenin etkili olduğunu söyledi.

HABERLER  Urfa’daki kitap fuarını 250 binden fazla kişi ziyaret etti

“ŞANLIURFA’DA EVLENME ZORLAŞTI”

Özellikle dijital çağda insanların birbiriyle muhabbet edememesinin, sosyal medya araçlarıyla iletişim kurulmasının, sevgisizliğin, ilgisizliğin, ekonomik sıkıntıların, insanların ruhen hırçınlaşmasının da aralarında bulunduğu birçok nedenin boşanmalara yol açtığına vurgu yapan Sinikan, boşanmalarda ve evlilikler kolay olanın tercih edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Türkiye’de doğudan batıya gidildikçe boşanmaların artığını belirten Sinikan, özellikle Şanlıurfa’da evlenmenin zorlaştırıldığını ve pahalılaştırılması nedeniyle gençlerin evlenemediğini söyledi.

“EN BÜYÜK SEBEP İLETİŞİMSİZLİK”

Avukat Sinikan, boşanmanın en büyük sebepleri ilgisizlik, iletişimsizlik, sevgisizlik ve eşlerin birbiriyle irtibat kuramamaları olarak sıralayarak, şunları dile getirdi:

“Bir insan niye evlenir birlerce sebebi var, aynı şekilde de boşanmada da binlerce sebep var. Kanunda ise iki sebep var. Genel sebep, toplumdaki adıyla şiddetli geçimsizlik. Kanundaki adı ile evlilik birliğinin temelinden sarsılması. Bir de özel sebepler var; zina, akıl hastalığı gibi sebepler var. Bunun yanında alt sebeplerde var, şiddet var, aldatma var, ekonomik sıkıntılar var. 2022’nin Türkiye’sinde en büyük sebep iletişimsizliktir.”

BOŞANMADA SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ

Boşanmada sosyal medyanın etkisine ayrı bir parantez açmanın gerektiğini vurgulayan Sinikan, “Kadının mutfakta Instagram ile meşgul olduğu,  erkeğin oturma odasında Facebook’a girdiği, çocuğun kendi odasında Youtube ile ilgilendiği bir aile ortamında iletişimsizliğin en büyük sebeplerinden birisi budur. Eskiden erkek veya kadın eve geldiği ya da evde bulunduğu zaman birbiriyle muhabbet edip konuşma ihtiyaçlarını giderirlerdi ama şimdi öyle bir hacet öyle bir ihtiyaç duyulmuyor. Eşle kocanın farkı alanlarda iletişim kurmaları birbiriyle iletişimlerine büyük bir yara vermiş durumda. Bunun neticesi de boşanmaya doğru gidiyor. İletişim olmayınca, taraflar birbirinden soğuyorlar ve boşanma oluyor. Bu tek sebep değil ama en büyük sebeptir” ifadesini kullandı.

“GEÇMİŞLE ŞİMDİKİ DÖNEM ARASINDA ÇOK FARKLAR VAR”

HABERLER  Eyyübiye Belediyesinden Türkiye’ye örnek olacak proje

Özellikle son yıllarda insanların daha da hırçınlaştığına değinen Sinikan, “Kadın cinayetleri var. Mesela kadıncağız boşanmak isteyince bile şiddete maruz kalabiliyor. Bununda psikolojik ve sosyolojik yapısını incelemek gerekiyor. Ekonomik sıkıntılar var, geçmişte de böyle ekonomik sıkıntılar vardı ama şimdiki kadar değildi. Geçmişte insanlar 3-5 şeye muhtaçtı. Erkek, ekmek parasını kazanınca yeterliydi, kadın elbise parasını kazanıyor ise tamamdı ama şimdi ihtiyaçlar bitmiyor, yüze kadar çıkıyor. Artık ihtiyaçlar da yetmez oldu. Erkek ve kadın ikisi çalışsa bile yetmez oldu. Ekonomik sebepte boşanmadaki etkenlerden bir tanesi” dedi.

“NİNELERİMİZİN OLDUĞU DÖNEMKİ KADIN ARTIK YOK”

Avukat Sinikan, bundan 50-100 sene önce boşanma davalarının yüzde 90’ını erkeklerin açtığını söyleyebileceklerini ama şimdilerde dijital çağda kadın ve erkek rollerinin de değiştiğini kaydetti.  

“Ninelerimizin olduğu dönemki kadın artık yok” diyen Sinikan, ekonomik özgürlüğü olan ve toplumda statüsü bulunan kadınlara işaret ederek, “Haliyle bu da boşanmalara da yansımış durumda. Şartlar oluşmuşsa kadın da erkek de boşanma davası açmakta bir şey görmüyor” ifadesini kullandı.

“ARTIK DOĞUDA DA BOŞANMADA ARTIŞ VAR”

Avrupa ile kıyaslandığında Türkiye’deki boşanma oranlarında durumun daha iyi olduğunu ifade eden Sinikan, “Avrupa’da Amerika’da her iki evlenmeden biri boşanmayla neticeleniyor. Türkiye’nin de geçmişi ile kıyaslandığı zaman boşanmada ciddi bir artış var. Türkiye’nin doğusu batısından iyidir. Ülkenin batısına doğru gidildikçe yani eğitim seviyesi artıkça, refah seviyesi artıkça boşanmada da ciddi bir artış var. Doğu tarafında boşanma azdır ama geçmişle kıyaslarsak, burada da boşanma noktasında artış var” değerlendirmesinde bulundu.

“ADAM BOŞANDI MI ÖLDÜ MÜ BELLİ DEĞİL”

Ömer Sinikan, insanların evlenememe sebeplerinden birisinin de boşanmaların çok zor olmasından kaynaklandığına değindi. Av. Sinikan, “İslamiyet her şeyin ortasıdır. Boşanma da var evlilik de var. Her şeyin güzeli, her şeyin kolayı olması lazım. Günümüze baktığımızda diyelim ki bir insan boşandığı zaman nafaka ödüyor, tazminat ödüyor, altınları veriyor, çocuğu veriyor, mal gidiyor yani adam boşandı mı, öldü mü belli değil.  Böyle bir şey olmaz.  O kadın veya erkek bir daha evlenecek. Boşanmalar insanların başını yakmaması lazım” dedi.

HABERLER  Karaköprü’de bayram öncesi sıkı denetim!

“ŞANLIURFA’DA GENÇLER EVLENEMİYOR, EVLİLİĞİ ZORLAŞTIRMIŞLAR”

Şanlıurfa gençlerin evlenmekte zorlandığına dikkati çeken Sinikan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Özellikle Şanlıurfa’da evlenmenin o kadar zorlaştırılması, o kadar güçlendirilmesi, o kadar pahalılaştırılması yüzünden gençler evlenemiyor. Çözüm ise bu işi kolaylaştırmak. Evlenmeyi de boşanmayı da kolaylaştırmak. Bazı şeylerin devletle, kanunla düzenlenmesi gerekiyor. Bazı şeyler ise bizim irademiz dahilinde olan şeyler. Asıl olan evlenmedir, istisna olan boşanmadır.  Evlikte karı koca bakıyorlarsa kendilerine, çocuklarına ailelerine zarar gelecekse, dünyanız ahiretiniz ağlayacaksa boşanın”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.