enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4966
EURO
34,9216
ALTIN
2.438,38
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Çok Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Yağmurlu
22°C

Faturalar vatandaşın belini bükerken elektrik dağıtım şirketleri kârlarını katlıyor

Faturalar vatandaşın belini bükerken elektrik dağıtım şirketleri kârlarını katlıyor

Faturalar vatandaşın belini bükerken elektrik dağıtım şirketleri kârlarını katlıyor
08.02.2022 15:12
0
A+
A-

Elektrik faturalarına yansıyan zamlar halkın tepkisini çekiyor. Yüksek faturalar esnaf ve vatandaşın belini bükerken, devletten ucuza alıp pahalı satan elektrik dağıtım şirketlerinin kârının 2022 yılında 270 milyar lirayı bulması bekleniyor.


Ocak ayıyla yürürlüğe giren yeni kademeli elektrik tarifesi cep yakan sonuçları göstermeye başladı. Sosyal medyandan sokaklarda topluca yapılan protestolara kadar tepkilerini dile getiren vatandaşlar son aylardaki faturaların aralarındaki farka dikkat çekiyor. Ocakta zamların faturalara sadece yarısının yansımasıyla dahi tutarlar karşısında şoka uğrayan vatandaşlar, zammın asıl etkisini şubattaki faturalarında gördü.

Üreticisinden çiftçisine, esnafından vatandaşına kadar milyonlarca insan elektrik dağıtım şirketlerinin kademeli tarife sistemiyle haksız kazanç sağladığını düşünüyor. Bu da gözleri elektrik dağıtım şirketlerine çevirdi.

Elektrik Üretim A.Ş. (EÜAŞ) ürettiği elektriği, dağıtım şirketlerine 33 kuruşa satıyor. Dağıtım şirketleri ise vatandaştan 79 kuruş alıyor. Devlet vergi ve fonlardan 25 kuruş alırken, vatandaş 1 lira 37 kuruş ödüyor.

Üstelik bu rakam sadece 210 kilovatsaatin altına bir tüketim için geçerli. 210 kilovatsaatin üstü için ödenecek rakamsa 2 lira 6 kuruş.

Devletin kazanmadığı vatandaşın mağdur olduğu elektrikte tek kazanan ise dağıtım şirketleri olduğu görülüyor. Özel şirketlerin kâr amacı güderek yaptığı zamlarla 2020 yılında brüt kazancı 135 milyar lirayı buldu.

Dağıtım şirketleri bu karın 5 milyar lirasından fedakarlıkta bulunması halinde yaklaşık 20 milyon haneye 250 lira indirim sağlanabilir.

Zam öncesi 2021 yılında dağıtım şirketleri toplam abonelerden aylık 19,7 milyar lira gelir elde ederken, 2022’de bu rakam 42,2 milyar liraya yükseldi. Bu da yüzde 114 artış ile aylık 22,5 milyar lira fazladan gelir demek.

Özel dağıtım şirketlerinin 2022 yılında da 270 milyar lira kazanç sağlaması bekleniyor.

HABERLER  Akçakale’de tekstil fabrikası kuruluyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.