enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,5342
EURO
36,2269
ALTIN
2.968,24
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Dünyanın ilk mobil güneş pili sulama makinesi

Dünyanın ilk mobil güneş pili sulama makinesi

Dünyanın ilk mobil güneş pili sulama makinesi
03.04.2022 12:41
0
A+
A-

Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü’nde Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay tarafından yürütülen Tübitak projesi kapsamında 12 yıl önce imal edilen Mobil Güneş Pili Sulama Makinesi hala aktif olarak kullanılıyor.

Mobil güneş pili sulama makinesi, Şanlıurfa GAP Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) tarafından yürütülen TÜBİTAK-1001 110O541 nolu proje kapsamında 12 yıl önce üretildi. Birçok kuruluştan ödül alan “mobil güneş pili sulama makinesi” dünyada bir ilk olma özelliği taşıyor. Güneş pili sulama makinesine 2015 yılında Türk Patent Enstitüsü Patent Dairesi Başkanlığı tarafından patent de verildi.

Aradan geçen 12 yıla rağmen mobil güneş pili sulama makinesi hala kullanılıyor. GAPTAEM Tarım Makinaları ve Teknolojileri Bölüm Başkanı olan Ziraat Yüksek Mühendisi Ümran Atay,  sosyal medya hebasından “12 yıl önce düşündük, tasarladık ve yaptık. Tübitak TOVAG- 1001 desteğiyle yaptığımız ‘Dünyanın ilk Mobil Güneş Pilli Sulama Makinesi’ 12 yaşında ve hala faal” paylaşımında bulundu.

Mobil güneş pili sulama makinesinin dünyada ilk olması, mobil kullanıma olanak vermesi, güneşi hidrolik güç kullanarak otomatik takip edebilmesi ve panel temizleme ünitesinin bulunması özelliklerinden kaynaklanıyor.

Güneş enerjisiyle tarımda sulama imkanı sunan mobil pil, sulamada enerji giderlerini azaltırken sulamaya dönük olarak diğer enerji kaynaklarına bağlı aksaklıkları da önleyerek elektrik kesintileri, arıza masrafları, yeni kurulum maliyetleri gibi giderleri de ortadan kaldırıyor. Sistem sulamaların yoğun yapıldığı yaz aylarında güneş enerjisiyle yaklaşık 14 saate kadar kesintisiz çalışabiliyor. Ayrıca sisteme gece sulaması için akü ilavesi de yapılabiliyor.

Üreticiye teknik ve ekonomik yönden önemli avantajlar sağlayan sistem en fazla 340 metreden su çıkarabiliyor. Bitkinin su ihtiyacına göre değişmekle birlikte günlük 50-500 dekar alanı sulayabiliyor.

HABERLER  İthal cep telefonlarına ilişkin düzenleme yürürlükten kaldırıldı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.