enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4966
EURO
34,9216
ALTIN
2.438,38
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
26°C
Salı Yağmurlu
23°C

Urfa’da fırında patlıcan biber pişirme geleneği kayboluyor!

Urfa’da fırında patlıcan biber pişirme geleneği kayboluyor!

Urfa’da fırında patlıcan biber pişirme geleneği kayboluyor!
10.04.2022 09:14
0
A+
A-

Sebzeye gelen fahiş zamlar Şanlıurfa’da fırında artık biber patlıcan ve yemek pişirme geleneğini bitirme noktasına getirdi. 35 yıldır fırında çalışan Mesut Batur, “Çok şey gördük, böylesini görmedik… 25 tepsiden 2’si etli” diyerek pahalılığın Urfalıların

Şanlıurfa’da sokaklar hem sabah hem akşam saatlerinde, yaz kış fark etmeksizin, patlıcan biber kokardı. Kimi kahvaltıda tüketirdi bu sebzeleri, kimi akşam yemeğinde sofrasının vazgeçilmezi olarak görürdü. Kimileri de yemeklerinin yanında meze olarak tüketirdi. Şimdilerde fırınlar da bile patlıcan biber kokusu almak neredeyse imkansız hale geldi. Son dönemlerde gıda ürünlerindeki fahiş artışlar geniş ailelerin belini bükerken, Şanlıurfa’nın vazgeçilmez lezzeti patlıcan ve bibere gelen uçuk zamlar da fırınlarda yemek pişirme geleneğini neredeyse tarihe karıştırmak üzere. 

MESUT USTA: FIRINA KORUMA İLE GELMELERİ GEREKİYOR

Haliliye’de 35 yıldır bir fırının ocak bölümünde çalışan Mesut Batur, artık vatandaşların patlıcan biber pişiremediklerini belirterek “Vatandaşların fırına patlıcan biber getirirken koruma ile gelmeleri gerekiyor” dedi.

Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuşan Mesut Usta, taş fırın geleneğinin ve misafir ağırlama geleneğinin çok değiştiğini söyledi. Mesut Usta, “Esnaf olarak bu sektörde çok şeyler gördük, böylesini görmedik. Eskiden Ramazan aylarında patlıcan biber Urfa’nın yöresel yemeğiydi. Şimdi vatandaşların fırına patlıcan biber getirirken koruma ile gelmeleri gerekiyor. Patlıcanın kilosu 35 TL, biberin kilosu 50 TL olmuş. Biz esnaf olarak Ramazan ayında misafir çağırırdık, özel yemekler yapardık, şimdi patates pişiriyoruz onu da zar zor yapıyoruz. Artık patates de ucuz değil, kilosu olmuş 8 TL” diye konuştu.

“PATLICAN BİBERİN ÖZLEMİNİ ÇEKİYORUZ”

Ekmek ve sebze fiyatlarındaki artış nedeniyle vatandaşların tüketim alışkanlıklarının değiştiğini belirten Mesut Usta, daha çok patates soğan pişirildiğini gözlemlediklerini söyledi. Mesut Usta, şunları ifade etti:

HABERLER  Haliliye temizlik filosunu güçlendiriyor

“Fırında patlıcan ve biber pişirmek Urfa’da bir kültür, bir gelenektir. Ben de bir tüketiciyim, fiyatlar çok yüksek, alamıyoruz. Şu an bunun özlemini çekiyoruz. Vatandaş mağdur. Urfa’da kalabalık aileler var. 10 kişilik bir aile düşünün. Ekmek 2,5 TL. Sabah, öğlen, akşam 10 ekmek alsa 75 TL yapar. Aylık hesaplanırsa bin 800 – bin 900 TL yapar. Az para değil. Asgari ücret 4 bin 250 TL.” 

“25 TEPSİDEN 2’Sİ ETLİ”

Mesut Batur, fırına getirilen yemeklerin arasında artık eskisi gibi etli yemekler görülmediğini kaydetti.

“Bir ekmek yiyen şimdi yarım ekmek yiyor” diyen Mesut Usta, “Biz küçükken, 30-35 yıl önce annemiz bize zeytin verirken sayılı veriyordu. Şimdi o günlere geri döndük. İleri gidemiyoruz. Hep geriye gidiyoruz. Dün akşam yemek pişirdim. 25 tepsi içinde sadece 2 tanesi etli geldi” dedi.

“ÇÖMLEK YEMEĞİNİ DE PİŞİREN NEREDEYSE YOK”

Mesut Usta, eski Ramazanlar ile şimdiki Ramazan arasında fırınlarda yapılan yemekler arasında büyük bir fark olduğunu belirterek, “Mesela biz Ramazan ayı olduğu zaman patlıcan biber çoğu zaman yanında domates olurdu. Şimdi yok, kimse alıp yemek yapamıyor. Eski Ramazan aylarında yemekler yapılıp komşulara götürülürdü şimdi kendisi yapamıyor ki komşuya da götürsün. Ramazan’da, diğer günlerde kendimize bir çömlek yapardık. Bizim geleneklerimizde olan bir yemek çömlek. Bu yemek sadece biber, domates, etten oluşuyor. Şimdi domates, biber ve et alamıyoruz. Etin kilosu 120 TL, domates 25 TL, biber ise 50 TL… hepsinden birer kilo alsan 200 TL yapar. Biz bu parayı kazanamıyoruz. Hepsinden birer kilo diyorum, fazlasını demiyorum” ifadelerini kullandı. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.