enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5878
EURO
34,8455
ALTIN
2.503,43
BIST
9.678,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Şanlıurfa’da Bağ bahçeyle uğraşanlara kötü haber

Şanlıurfa’da Bağ bahçeyle uğraşanlara kötü haber

Şanlıurfa’da Bağ bahçeyle uğraşanlara kötü haber
15.04.2022 06:45
0
A+
A-

Şanlıurfa’da baharla birlikte meyvelik fidanların yanı sıra fide ve çiçek satışları da başladı. Fidan fiyatları geçen seneye göre 3-4 kat artmış durumda.

Şanlıurfa’da geçen yıllara göre çetin ve sert geçen kışın ardından, bahar ayları yüzünü göstermeye başladı. Hava sıcaklıklarının da artmasıyla meyve fidanlarının dikimi sürüyor. Fide satışları başlamış durumda.

Eyyübiye’de bulunan bir alanda fidan satmaya başlayan esnaf, geçen yıla oranla fidan fiyatlarını 3-4 kat arttırmış durumda. BİHA’ya konuşan esnaf, fiyat artışında soğuk havaların etkisiyle oluşan don olaylarının ve akaryakıt fiyatlarına gelen zamların etkili olduğunu belirtti.

DENİZ: ASIL DON, MAZOTTUR

Fidan satışı yapan esnaflardan Mahmut Deniz, fidan olarak zeytine çok fazla talep olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Fidan sezonunun sonuna geldik. İnşallah çiçek sezonu başlayacak. Vatandaştan çiçeğe bir talep var.  Bu sezon zeytine talep çoktu ama diğer ürünlere de yine talep vardı. Geçen yıla göre fiyatlar 3-4 kat arttı. İzmir’den geçen yıl 5 bin TL’ye araç geliyordu, şimdi 20 bin TL’ye geliyor. Don olayı da etkiledi fiyatları ister istemez. Asıl don mazottur. Mazota gelen zamlar bizleri çok etkiledi. Zeytin geçen yıl 5 TL’ydi şimdi 15-20 TL arasında değişiyor.” 

TOPRAK: FISTIK FİDANI SATIŞI AZDI

Esnaf Celal Toprak, don olmasına rağmen yine de iyi bir sezon geçirdiklerini söyledi. Fıstık fidanı satışının geçen yıla göre az olduğunu belirten Toprak, zeytin fidanlarına talebin de arttığını ifade etti. Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Soğuk havalardan dolayı fidan dikimi 1-2 ay daha uzadı. Fidan sezonu bittikten sonra çiçek sezonu başlayacak. Sezon don olmasına rağmen iyi geçti. Bu sezon en çok talep edilen bitki zeytin oldu. Fıstık satışları geçen yıla göre azaldı. Domates, patlıcan ve biber fideleri getirdik. Türkiye’de her şeyin fiyatı geçen yıla göre 2-3 katına çıktı. Fidan ve çiçekler de bundan etkilendi. Geçen sene bir domates fidesinin fiyatı 50 kuruşken şimdi 2 ila 2,5 TL arasında değişiyor. Yakıt fiyatlarına gelen zamlar bu fiyatları çok etkiledi.”

HABERLER  Otoyol ve köprü ücretlerine zam geldi

DEMİR: BİZ DE NE YAPACAĞIMIZI BİLMİYORUZ

Esnaf Bakır Demir ise sezonun önceki yıllara göre durgun geçtiğini düşünüyor.

“Fıstığı bu sene sıfır sattık. Kimse almadı” diyen Demir, “Geçen yıla göre fiyatlar yüksek. Geçtiğimiz yıl torbalı erik 15 liraydı, bu yıl 50 lira. Bu fiyat farkı mazota gelen zamlardan kaynaklı. Her şey pahalı, biz de ne yapacağımızı bilmiyoruz. Gelen soğuk ve don ürünleri kötü yönde etkiledi. Her şeyi mahvetti” ifadelerini kullandı.

AKTAŞ: VATANDAŞ FİYATTAN ŞİKAYETÇİ

Esnaflardan Osman Aktaş da fiyatların yüksek olmasından dolayı vatandaşın şikayetçi olduğunu dile getirdi.

Bugünlerde gül çeşitlerine ve salon bitkilerine yoğun talebin olduğunu dile getiren Aktaş, “Zirai ilaçların, yakıtın yüksek olması otomatikman bitkinin de fiyatını yükseltiyor. Fiyatların yüksek olması vatandaşa yansıyor. Vatandaş da fiyatların yüksek olmasından şikayetçi. Alıcı, satıcı ve üretici herkes birbirinden şikayetçi ama bir şekilde piyasa dönüyor.  Bu yıl soğuktu, sezona geç başladık. Domates geçen yıl 25 kuruştu, şimdi 1 TL. Sadece domateste değil bütün ürünlerde fiyatlar böyle” diye konuştu.

ÇİMEN: DOLARI BAHANE EDEREK ZAM YAPIYORLAR

Şehir dışından fidan almak için pazara gelen vatandaş Zülküf Çimen, satıcıların fırsatçılık yaptığını söyledi. Çimen, “Fidanlığa çiçek almaya geldim. Diyarbakır’ın Silvan ilçesinde fidanlığım var, oraya götüreceğim. Geçen yıla göre fiyatlar çok yüksek. Yüzde 200 gibi bir zam mevcut. Zammın dışında fırsatçılık yapan satıcılar doları bahane ederek zam yapıyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.