enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Görülme sıklığı artan uyuzla ilgili uzmandan uyarılar

Görülme sıklığı artan uyuzla ilgili uzmandan uyarılar

Görülme sıklığı artan uyuzla ilgili uzmandan uyarılar
20.04.2022 13:06
0
A+
A-

Son zamanlarda sıklıkla görülmeye başlanan uyuz hastalığıyla ilgili Harran Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy’dan önemli uyarılar geldi.

Harran Üniversitesi Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Aksoy, uyuzun son zamanlarda adeta bir salgına dönüştüğünü belirterek görülme sıklığı artan hastalığa ilişkin uyarılarda bulundu.

Uyuzun en kolay yayılma alanının toplu alanlar olduğunu belirten Aksoy, okul, kışla, huzurevi gibi toplu alanlarda, çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı zayıf olan kişilerde bulaşmanın daha kolay olduğunun altını çizdi.

UYUZUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

“Parazit kişiye geçtikten 4-6 hafta sonra ortaya çıkan ve özellikle geceleri ve sıcakla artan inatçı kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir” diyen Aksoy, hastalığın kadınlarda meme uçları ve çevresi, erkeklerde genital bölgede rastlandığını kaydetti. Aksoy, “Çocuklarda ise erişkinlerden farklı olarak, avuç içi ve ayak tabanları, yüz ve boyun da sık tutulan bölgelerdendir. Parazit derinin en dış tabakasında, kazdığı gri-beyaz renkli, tünel denen lezyonlarda yaşar. Deride kaşınmaya bağlı kaşıntı izleri, sıyrıklar, sert kabarık lezyonlar ve su dolu kabarcıklar görülebilir” ifadesini kullandı.

UYUZ NEDİR?

İnsan gözüyle fark edilemeyen bir parazitin neden olduğu çok kaşıntılı ve bulaşıcı bir deri hastalığı olan uyuzun, sonbahar ve kış aylarında sıklığı artar.

KİMLERDE GÖRÜLÜR?

Her 2 cinste, tüm yaş gruplarında, tüm etnik gruplarda ve tüm sosyoekonomik düzeylerde görülebilir. 

NASIL BULAŞIR?

Kişiden kişiye yakın temasla (aynı yatakta yatma, ortak kullanılan eşyalar ve aile bireyleri arasında), genellikle 15-20 dakikalık temas süresiyle bulaşır. Sadece tokalaşma ile bulaşma zordur. Salgınlar yapabilmesi nedeniyle okul, kışla, huzurevi gibi toplu alanlarda, çocuklarda, yaşlılarda ve bağışıklığı zayıf olan kişilerde bulaşma daha kolaydır.

HABERLER  Şanlıurfa'da Sağlık çalışanlarının mesai düzenlemesi tartışması

BELİRTİLERİ NELERDİR?

Parazit kişiye geçtikten 4-6 hafta sonra ortaya çıkan ve özellikle geceleri ve sıcakla artan inatçı kaşıntı, hastalığın en önemli belirtisidir. El parmak araları (sıklıkla başlangıç yeri), el bilekleri, koltuk altları, göbek çevresi, genital bölge, kulak arkaları, bel bölgesi, ayaklar, ayak bilekleri ve kalçalarda şiddetli tutulum olur. Kadınlarda meme uçları ve çevresi, erkeklerde genital bölge tutulumu tipiktir. Çocuklarda erişkinlerden farklı olarak, avuç içi ve ayak tabanları, yüz ve boyun da sık tutulan bölgelerdendir. Parazit derinin en dış tabakasında, kazdığı gri-beyaz renkli, tünel denen lezyonlarda yaşar. Deride kaşınmaya bağlı kaşıntı izleri, sıyrıklar, sert kabarık lezyonlar ve su dolu kabarcıklar görülebilir.

TANI NASIL KONULUR?

Tanı genellikle klinik olarak konmakta olup, lezyonlardan kazıntı alınıp mikroskopta parazitin saptanması ile de mümkündür.

TEDAVİSİ NASILDIR?

Hasta ile aynı ortamda yaşayan aile bireylerinin, aktif şikâyetleri olmasa dahi eşzamanlı tedavi edilmeleri tedavi başarısı için çok önemlidir.

Tropikal, sistemik ve majistral tedaviler mevcuttur.

Topikal tedavi uygulanacaksa, ilacı deriye uygulamadan önce iyi bir banyo ve kese yapılmalıdır. Uyuz preparatları kulak arkalarından ve enseden başlayarak ayak tabanları dahil bütün vücuda sürülmelidir, parmak araları, göbek, kasık, intergluteal bölge gibi tüm kıvrım yerlerine sürmeye de özel itina gösterilmelidir.

Önerilen süre sonunda yıkanarak ilaç vücuttan tamamen temizlenmelidir.

Son 1 hafta içinde kullanılmış kıyafet, çamaşır ve yatak takımları, en az 60 derece sıcaklıkta yıkanıp ütülenmelidir.  Yıkanamayacak eşyaların ağzı bağlı bir poşet içinde ortalama 7 gün saklanması yeterli olacaktır.

Hastalarda, başarılı bir tedaviden sonra bile kaşıntı ve hastalık bulguları 2-6 hafta kadar devam edebilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.