enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3154
EURO
35,1147
ALTIN
2.292,51
BIST
9.065,48
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
27°C

Proje mağduruyuz diyen Urfa çiftçisi eylem yaptı

Proje mağduruyuz diyen Urfa çiftçisi eylem yaptı

Proje mağduruyuz diyen Urfa çiftçisi eylem yaptı
08.05.2022 19:45
0
A+
A-

Haliliye kırsalında DSİ’nin Gün Işığı Projesi’nin ekinlerini kuruttuğunu iddia eden çiftçiler ekin yakarak eylem yaptı. Çiftçiler “Proje bizi karış karış kuruttu. Urfa’nın 12 milletvekili nerede?” diye sordu. Eyleme TİP Şanlıurfa İl Örgütü de destek verdi.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesine bağlı Mağaracık Mahallesi‘nde çiftçi, Devlet Su İşleri’nin (DSİ) projesi nedeniyle köyde yaşandığını iddia ettikleri su ve kuraklık sorununa dikkat çekmek için eylem yaptı. 

Eylemde çiftçilerin ve mahalle sakinlerinin yanı sıra Türkiye İşçi Partisi (TİP) Şanlıurfa İl Yöneticileri ve üyeleri de hazırda bulundu. Suyun yaklaşık 10 gün geç ve rotasyon yapılarak
verilmesi sonucu ekinlerinin kuruduğunu ve bu sebeple ciddi mağduriyetler yaşadıklarını belirten çiftçiler yaptıkları açıklamalar ile hükümet yetkililerine seslendi ve zararlarının karşılanmasını talep etti.

PROJEYE TEPKİ: “SU BİZE ÖLÜM GETİRDİ!”

Mağdur çiftçiler adına söz alan Çiftçi Mehmet Yıldırım “Bize iyilik adı altında, Gün Işığı projesi kapsamında su getirdiler. Adı su, kendisi bela. Normalde su hayattır derler, bugün su bize ölüm getiriyor. Ekonomik anlamda çöküyoruz. Bu küresel krizde zaten olmayan ekonomimizle oradan buradan borç alıp alnımızın teriyle bir şeyler kazanmaya çalışırken, hayatta kalmaya çalışırken şimdi halimize bakın. Seçim zamanlarında meydanlara inen, köylünün ayağına gelen kodamanlar oy toplamasını çok iyi biliyor. Ama ekinler kuruduğu zaman millet perişan olduğu zaman bu adamlar nerede? Köyde toplam 70 bin dönüm arazimiz kurudu. Şimdi Urfa’nın 12 milletvekili nerede? Zengin kodamanların elektrik borcu yok, olan fakire oluyor. Elimiz kolumuz bağlı bağırıp çağırıyoruz. Üst bölgede oturan iktidar yanlılarının suları gayet güzel geliyor, 4 kere sulama yaptılar hiçbir sıkıntıları yok, biz daha tek sulama yapamadık. Ektiğimiz ekinler kurudu, hepsinin üstünü sürdük artık umudu kestik” diye konuştu.

HABERLER  Birecik’te bitmeyen yol çalışması esnafı canından bezdirdi

Elektrik faturalarından da dert yanan Çiftçi Yıldırım “Artık çiftçilik adına hiçbir şey yapamıyoruz çünkü borç harç içindeyiz, bu da yetmezmiş gibi DSİ ile uğraşmamız gerekirken TEDAŞ ile uğraşıyoruz, bizden elektrik parası istiyorlar. Bugün burada köylü yüzde 90 oranında AKP’ye oy verdi ama bunun hiçbir faydasını görmedi. Fayda gören kim; yine iktidar yanlıları, yine ensesi kalınlar. Fakir fakirleşmeye, zengin zenginleşmeye devam ediyor” dedi.

“PROJE SAHTE!”

Çiftçi Mehmet Ali Baytar ise DSİ’ye sert tepki göstererek projenin sahte olduğunu iddia etti ve şöyle konuştu:

“Tarım bakanımız diyor ki ekilmeyen bir karış toprak bile bırakmayın. Gün Işığı projesi, DSİ bizi karış karış kuruttu. Bunun sorumlusu DSİ’nin 15.Bölge Müdürlüğüdür. Mardin kanalı aşağısında dönüme 200 lira su parası istiyorlar bizde bin 200 lira. Yapılan proje sahte bir proje, sorunları 5 yıldır dile getiriyoruz ne bir arayan soran var, ne bir kontrole gelen var. Çiftçilik ölüyor.
Fiyatlar yüksek, biz bir dönüme bin 200 lira masraf yapıyoruz, bin 200 lira da su parası ödeyeceğiz. Peki çiftçi ne kazansın?”


“NEREDE HER BİR KARIŞIMIZA EKİN EKİN DİYEN BAKANLAR?”

Daha sonra söz alan TİP İl Başkanı Halil İbrahim Şansal hükümetin politikalarını eleştirerek “Bugün sizinle burada bulunma sebebimiz AKP’nin yine bir başka ihanet politikasının Urfa’da bir köyde çiftçi kardeşlerimize sirayet etmesi sebebiyledir. AKP kurumları eliyle, birkaç litre suyu çiftçiler arasında sözde pay ediyor, sözde rotasyon yaparak çiftçiyi birbirine kırdırıyor. AKP’nin bize dayattığı neoliberal politika bizi birbirimizle kavga etmeye mecbur bırakıyor. Az önce bir arkadaşımız biz seslendi, dedi ki ‘Birinci sınıf tarım arazileri otobana verildi.’ Nerede her bir karışımıza ekin ekin diyen bakanlar, nerede Türkiye tarım ülkesi diyen siyasiler? Hepsi yalan. Üreten bir Türkiye halkı istemiyorlar, bağımlı bir Türkiye halkı, Urfa halkı istiyorlar. Siz bugün kendi üretiminizi yapabilirseniz, kendi buğdayınızı, arpanızı, pamuğunuzu üretebilirseniz dışarıya bir bağımlılığınız kalmaz. Öyle olursa ne olur, Allah kurusun özgürleşme ihtimaliniz doğar. Böyle bir şey ne iktidarın ne de iktidarın hesap verdiklerinin işine gelir. Size verilmeyen suyu ensesi kalınların bol bol içmesi lazım ki siz zayıf kalasınız, siz zayıf kalasınız ki muhtaç olasınız. Bu politika, bu düzen böyle sürmez; bu çarka bir çomak sokan elbet çıkacaktır. Bizler Türkiye İşçi Partisi olarak ne bugün buradaki çiftçiyi, ne de başka köydeki işçiyi bu yoksulluğa, bu acıya mahkum etmeyeceğiz. AKP’nin bu ihanet politikalarına halkımızı terk etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

HABERLER  İş dünyası, ofis dışında çalışmayı sevdi

Açıklamadan sonra ekinlerini yakarak protesto yapan çiftçiler daha sonra konvoylar eşliğinde dağıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.