enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
ALTIN
2.308,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Urfa’nın son valileri…

Urfa’nın son valileri…

Urfa’nın son valileri…
13.05.2022 15:15
0
A+
A-

Şanlıurfa’da son 13 yılda görev yapan 5 validen 3’ü merkeze çekildi. Hangi vali hangi ilden geldi, kentte kaç yıl görev yaptı, sonra nereye atandı? İşte Urfa’da valilerin atama haritası…

Yaklaşık 700 yıldan bu yana Şanlıurfa’da şehrin idaresini elinde bulunduran valilerden son 13 yılda kente hizmet edenleri yakın markaja aldık.

12 Mayıs 2022 Resmi Gazete’sinde yayımlanan Valiler Kararnamesi ile 9 ilin valisi “Vali-mülkiye başmüfettişliği” görevine getirilirken, 10 ilin valisi yer değiştirdi, 9 ile yeni vali atandı. Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin de merkeze alınarak vali-mülkiye başmüfettişliği görevine getirilen isimlerden biri oldu. Mersin’e ataması beklenen Vali Erin ile ilgili atama kararı kentte şaşkınlık uyandırırken son yıllarda Urfa’ya atanıp merkeze çekilen valileri de bir kez daha gündeme getirdi. 

Resmi kayıtlara göre 1936 yılından bu yana Şanlıurfa’da 66 vali görev yaptı. Bunlardan son 5 validen 3’ünün merkeze alındığı görüldü.

KİMLER GELDİ, KİMLER NASIL GEÇTİ?

26 Haziran 2009’da Trabzon’dan Urfa’ya gelen Nuri Okutan kentte 2 yıl görev yaptı ve 11 Ağustos 2011’de Merkez Valiliği’ne atandı.

Okutan, kentte yaptığı hamlelerle “Süper Vali” lakaplı Merhum Recep Yazıcıoğlu’na çok benzetilen biriydi. Kritik dönemlerin valisiydi… Hrant Dink cinayetinde Trabzon’da, Recep Tayyip Erdoğan milletvekili seçildiğinde Siirt’te valiydi. Ahmet Eşref Fakıbaba’nın AK Parti’ye rağmen belediye başkanı seçilmesinin ardından da Urfa’ya atanmıştı. 

Vali Okutan’dan boşalan koltuğa ise Celalettin Güvenç oturdu. Güvenç, Manisa’dan Urfa’ya atanıp 11 Eylül 2011 tarihinde göreve başladı. Güvenç, 2 yıl görev yaptığı Şanlıurfa’da siyasete atılmaya karar verdi ve 29 Eylül 2013’te belediye seçimleri için istifa etti. 31 Mart 2014 seçimlerinde kentin ilk büyükşehir belediye başkanı oldu. Güvenç, şuan AK Parti Kahramanmaraş Milletvekili ve TBMM İçişleri Komisyonu Başkanı olarak siyasi hayatına devam ediyor.

HABERLER  Şanlıurfa’da 52 milyon liralık ihale Resmi Gazete’de yayımlandı

Güvenç’in istifasının ardından yayımlanan kararname ile Karabük Valisi İzzettin Küçük, Şanlıurfa Valisi olarak atandı. Vali Küçük 27.02.2014-15.06.2016 tarihleri arasında kentte görev yaptı ve ardından Bursa Valisi olarak atanarak kentten ayrıldı. Küçük’ün mülki amirlik serüveni de emekli olduktan sonra Gelecek Partisi’nde siyasetçi olarak devam etti.

SON YILLARIN EN KISA GÖREV YAPAN VALİSİ

Vali Küçük’ün arından Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna Şanlıurfa’nın 65’inci valisi olarak kente atandı ve Vali Küçük’ün görevden ayrılmasından günler sonra 25 Haziran 2016’da göreve başladı. Vali Tuna’nın görev süresi ise yalnızca 1 yıl sürdü. Yayımlanan kararname ile 4 Temmuz 2017’de merkeze çekildi ve son 5 vali arasında kentte en az süre ile hizmet eden isim oldu.

15 Temmuz Darbe Süreci’nde kentte görev yapıyordu. Darbe girişimine karşı duruşu, her kesimden tarafından takdir toplamıştı.

VALİ ERİN 5 YIL BOYUNCA GÖREVDEYDİ

Vali Tuna’nın ardından da kente vali olarak gelen isim Abdullah Erin oldu. Adıyaman’dan Şanlıurfa’ya gelen Vali Erin, tam 5 yıl boyunca kentte görev yaptı. Samimi tavırları ve her kesime eşit yaklaşımı ile gönüllere dokunan Vali Erin, Urfa’nın son yıllarında en uzun süreli görev yapan Valisi oldu. Bölgenin insanı olması ve İngilizce’nin yanı sıra Arapça ve Kürtçe bilmesi gerek Şanlıurfa’da gerekse Suriye’de çok etkili oldu. Suriye’nin en sıkıntılı sürecinde Tel Abyad ve Rasulayn adeta Şanlıurfa’ya bağlı ilçeler gibi hizmet gördü ve asayiş sağlandı. Uyuşturucu ile mücadelede de etkin rol oynayan Vali Erin Kuveyt, Katar gibi Körfez ülkeleri ile iyi ilişkileri sayesinde Suriyelilere yapılacak hizmet yükünü de hafifletti. Aldığı yardım ve destekler sayesinde Şanlıurfa’da ve Suriye’de ayni ve nakdi yardımların yanı sıra hastane ve okullar da yaptırdı.

HABERLER  Haliliye’de yol yapım çalışmaları

Vali Erin’in Mersin’e atanacağı iddia edilirken 12 Mayıs 2022 Resmi Gazete kararına göre mülkiye başmüfettişi olarak merkez valiliğine atandı.

URFA’YA 67’NCİ VALİ GELİYOR

Vali Erin’in yerine de Sivas Valisi Salih Ayhan atandı. Vali Ayhan, henüz kente gelmedi. Vali Ayhan’ın haftaya Urfa’nın 67’nci valisi olarak göreve başlaması bekleniyor.

Ayhan, Sivas’ta eğitim ve sanayiciliği geliştirip yurtdışına ihracat yaptıracak hamleleri ile tanınan bir Vali…

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.