enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3130
EURO
35,0793
ALTIN
2.309,71
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Sıcaklara dikkat!

Sıcaklara dikkat!

Sıcaklara dikkat!
23.05.2022 07:04
0
A+
A-

Uzman Diyetisyen Hatice Demir tansiyon rahatsızlığı bulunan vatandaşları beslenme ve sıcaklar konusunda uyardı. Demir, “Yürüyüş egzersizi yapmak isteyenlerin havanın serin olduğu saatleri tercih etmeli” dedi.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Haliliye İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezinde görevli Uzman Diyetisyen Hatice Demir tansiyon rahatsızlığı bulunan vatandaşlar için uyarıda bulundu.

Şanlıurfa hava sıcaklığının yüksek olduğu bir bölgede bulunduğu için hipertansiyon hastalarının dikkatli olması gerektiğini vurgulayan Demir,

“Bu dönemde havalar ısındığı için hipertansiyon hastalarının dikkat etmesi gereken bazı kurallarımız var. Özellikle saat 10 ile 16.00 arasında dışarı çıkmamaları önemli. Yürüyüş egzersizi yapmak isteyenlerin havanın serin olduğu saatleri tercih etmeli.” ifadelerini kullandı.

TUZ TÜKETİMİ SINIRLANDIRILMALI

Hastaları sağlıklı beslenme konusunda uyaran Demir, hipertansiyon hastalarının tuz tüketimini sınırlandırması gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Normalde 6 gram tüketilirken hipertansiyon hastalarda bunun çok daha altında tutulması gerekiyor.

Kalsiyum ve potasyumdan zengin beslenme önemli. Özellikle süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi az yağlı veya yağsız olması önemli. Posa ve lif yönünden zengin beslenme önemli. En az günlük 5 porsiyon kadar sebze meyve tüketilmeli. Tam tahıllı ürünlerinin tüketilmesi önemli. Özellikle tam buğday unundan yapılmış Kompleks karbonhidratlar tüketilmesi gerekiyor. Özellikle pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmesi gerekiyor. Yine sebze yemekleri, etli sebze yemekleri tüketilebilir.  Et ve et ürünleri günlük 3 porsiyon kadar tüketilmesi gerekiyor. Özellikle tavuk ve balığın derisi ayrılmış bir şekilde tüketilmesi hipertansiyon hastaları için önem arz ediyor.”

SU TÜKETİMİNİN ARTTIRILMASI GEREKİYOR

Tansiyon hastaları için suyun önemine değinen Demir, uyarılarını şöyle sürdürdü:

“Su tüketiminin yine arttırılması lazım. En az 2 litreye kadar su tüketilmesinde fayda var.  Hipertansif hastalarda kafein tüketiminde sınırlandırılması gerekiyor.  Alkol ve sigara tüketiminin kısıtlamamız gerekiyor.  Fiziksel aktivitenin arttırılması tansiyonun dengeye gelmesi açısından yarar sağlıyor. Özellikle hafif tempolu bir yürüyüş yapılıyor.

HABERLER  Güneş yanığının etkilerini azaltacak 12 uyarı

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Haliliye İlçe Sağlık Müdürlüğüne bağlı Sağlıklı Hayat Merkezimizde diyetisyen ve fizyoterapist olarak bu hizmetleri ücretsiz olarak veriyoruz. İhtiyaç olan tüm vatandaşlarımızı bekliyoruz”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.