Çiftçilerden DSİ önünde eylem
Şanlıurfa’nın en önemli sıkıntılarının başında gelen elektrik sorunu bir türlü çözüme kavuşturulamazken, enerji konusunda en çok mağdur olan kesimlerin arasında yer alan çiftçiler seslerini duyurmak için çeşitli yollara başvuruyor.
Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde yer alan Cullap-Günışık Sulama Birliğine bağlı olan kırsal hahallelerdeki çiftçiler, Devlet Su İşleri (DSİ) 15. Bölge Müdürlüğü önünde bir araya gelerek Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş’ye (DEDAŞ) tepki gösterdi.
DSİ 15. Bölge Müdürlüğü’ndeki kurum yetkilileriyle görüşmek isteyen çiftçilere kurumun güvenlik görevlilerince izin verilmedi.
Çiftiler burada yaptıkları açıklamalarda kesintiler nedeniyle zarara uğradıklarını, büyük bir mağduriyet yaşadıklarını ve tarlalarında ekili ürünlerin kurumaya yüz tuttuğunu dile getirerek milletvekillerinin soruna çözüm bulmasını istedi.
Çiftçilerden İbrahim Halil Demir, son haftalardaki dolu yağından zaten tarlalarının zarar gördüğünü, üstüne bir de elektrik kesintilerinden dolayı sulama yapamadıklarını dile getirerek, şunları söyledi:
“Şu anda çiçekler kozada yok olmak üzere. Zaten afet yaşadık. Ürünlerimizi dolu vurdu. İlk ekinden büyük zarar gördük. İkinci ekinde ise su sorunu yaşıyoruz. Bu bizden kaynaklı değil biz borçlarımızı ödedik. Borçlarını ödemeyenlere de haciz koyuyorlar, sonra da desteklemelerini alıyorlar. Benim borcum varsa, gel destelememe el koy. Ama benim borcum yok, elektriğimi kesiyorsun. Çitçilerin yüzde 80’inden fazlası borcunu ödedi. Bizden aylık ödeme yapmamızı istiyorlar. Ama biz aylık ödeme yapamayız. Ancak ekinimizi kaldırdıktan sonra ödeme yapabiliriz. Buradan yetkililere sesleniyorum. Su gelmediği takdirde bütün emeklerimiz boşa gidecek”.
BAZI SİYASİ PARTİ TEMSİLCİLERİ ÇİFTÇİLERE DESTEK VERDİ
Çiftçilere Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ile Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) Şanlıurfa’daki yöneticileri de destek verdi.
CHP Şanlıurfa İl Teşkilatı Sözcüsü Ronayi Paydaş, muhatapların biran önce çiftçilerin ekinleri kurumadan su ve elektrik sorununa çözüm bulması gerektiğini vurguladı. Paydaş, şunları söyledi:
“Çiftçilerimizin yaptığı bir suç ihbarıdır. Diyorlar ki, ‘biz sulama tesislerini olan elektrik borcumuzu ödedik’ ancak elektrik firması da diyor ki ‘elektrik borçlarından dolayı biz bunlarını elektriğini vermiyoruz’ sulama birlikleri de suları vermiyor. Savcıların bu işe bir el atması gerekiyor. Çiftçiler faturalarını ödemişse neden hala borçlu gözüküyorlar. Ayrıca çiftçiler dönemsel olarak ekim yapıyorlar. Ekini kaldırıp pazarladıktan sonra paralarını alıyorlar. Aylık ödeme istiyorlar. Çiftçi nasıl ödeme yapsın. Devletin ve yetkili kurumların bununla ilgili önleyici önlemler alması gerekiyor”.