enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5706
EURO
34,7604
ALTIN
2.491,29
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Türk tribün ilk amigosu

Türk tribün ilk amigosu

Türk tribün ilk amigosu
24.05.2022 15:32
0
A+
A-

Dilinde beste, elinde bayrak, sahaya arkasını dönmüş avazı çıkana kadar taraftara marş söyleterek coşturanlardır amigolar… Takımlarının itici gücü olan amigolar, öncülük ettikleri tezahüratlarla oyuncuları ateşler. Tribünlerin gizli kahramanlarından biri de şüphesiz Şanlıurfaspor’un, Türk tribün tarihinde transfer olan ilk amigosu Amigo Mame lakaplı Mahmut Duygun.

Türkiye’de spor denilince akla ilk futbol gelir. Futbolun da bir parçası şüphesiz taraftarlar. Gönül verdikleri takımları için stadları tıklım tıklım dolduran taraftarlar tezahüratlarıyla takımlarını ateşliyor. Tezahüratların yapılmasında taraftarlara öncülük edenlerse amigolar.

Takımlarla taraftarlar arasındaki etkileşimi sağlayan amigolar1960’lı yıllarda ortaya çıktı. Akıllarına kazıdıkları birbirinden güzel besteleriyle, manileriyle tribünlerin statları inletmesini sağlayan amigoların kendilerine özgü tribün şovları da o yıllarda görülmeye değerdi. Hatta öyle ki neredeyse birçok maç, amigosu olan taraftarların gölgesinde ezilmişti. Bu amigolar sadece İstanbul takımlarında değil Anadolu takımlarında da bulunuyordu.

Onlardan biri de şüphesiz Şanlıurfaspor’un efsane tribün liderlerinden  Amigo Mame lakaplı Mahmut Duygun.

Amigo Mame, maçlarda yaptığı küfürsüz, birbirinden güzel besteleri ve manileriyle sarı yeşilli takımı adeta maç boyunca coşturuyordu. 1976 yılında Şanlıurfaspor’un 3. ligden 2. lige çıkmasında büyük rol oynayan isimlerin arasındaydı Amigo Mame.

Kısa sürede sarı yeşilli renklere gönül veren herkesin sevdiği bir isim haline gelen Amigo Mame, maçlarda yaptığı coşkulu beste ve tezahüratlarla sadece kendi takımındaki taraftarlarını değil rakip taraftarları, oyuncuları hatta yöneticileri bile büyülemişti. Takım oyununa katsını yadsınamayan Amigo Mame, 1980-1981 sezonunda 2. Futbol Ligi C Grubu’nda Diyarbakırspor’a amigo olarak transfer oldu. Amigo Mame, başka bir takıma transfer olan ilk amigo olarak tarihe geçti. O tarihten itibaren Amigo Mame, Diyarbakırspor’u ateşlemek için takımın tribününde ‘gırtlak patlattı’.

TATLISES’İN FİLMLERİNDE ROL ALDI

Amigo Mahmut Duygun, sadece tribünlerde boy göstermedi. Urfalı ünlü sanatçı İbrahim Tatlıses ile yakın dostluğu bulunan Amigo Mame, Tatlıses’in bazı filmlerinde de rol aldı, televizyon programlarına katıldı.

HABERLER  Urfa’daki ilk masa tenisi ligi son buldu

Şanlıurfaspor taraftarlarının unutamadığı isimler arasında yer alan Amigo Mame’ye maniler bile yazıldı.

Sarı yeşilli takımı emeğini hiçbir Urfalının kolay kolay unutmayacağı Amigo Mame, 14 Şubat 2013’te İstanbul’da hayatını kaybetti.

Amigo Mame’nin mezarı Urfa’da Bediiüzaman Aile Mezarlığında bulunuyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.