enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5716
EURO
34,7125
ALTIN
2.418,37
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
34°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
34°C

Göbeklitepe’de ‘Buğday Şenliği’

Göbeklitepe’de ‘Buğday Şenliği’

Göbeklitepe’de ‘Buğday Şenliği’
04.06.2022 21:21
0
A+
A-

Tarımın başkenti ve ilk buğdayın evcilleştirildiği şehir olarak bilinen Şanlıurfa’da ‘Buğday Şenliği’ düzenlendi.

Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Turizm Daire Başkanlığı tarafından 12 bin yıllık geçmişe sahip Göbeklitepe’de buğdaydan yapılmış çeşitli yemek, tatlı ve içeceklerden oluşan “Buğday Şenliği” yapıldı.

Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül, Haliliye Kaymakamı Metin Esen, ŞUTSO Yönetim Kurulu Başkanı Halil Peltek, Şanlıurfa Ziraat Odası Başkanı Ahmet Eyyüpoğlu, STK’lar, basın mensupları ve çok sayıda konuk katıldı.

BEYAZGÜL: LEZZET URFA’DA TARTIŞILMAZ

Beyazgül, buğdayın toprakla buluşmasının ateşin bulunması, tekerleğin bulunması, yazının bulunması, paranın bulunması kadar önemli olduğunu vurguladı.

Avcı toplayıcı toplumların buğdayla birlikte yerleşik hayata döndüğünü belirten Beyazgül, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Buğdayı bulduktan sonra işler daha farklı olmak zorunda işte buğdayı bulmanın sonucu şuradaki sofraların zenginliği olarak ortaya çıkmış. Şanlıurfalılar buğdayı ektikten sonra işin ucunu bırakmamışlar. Onu çok lezzetli bir hale getirmişler. Bizlerde az önce burada lezzetlerimizi gezdik. Ama işin en başına çiğ köfteyi koymuşlar. Çünkü bu lezzet Urfa’da tartışılmaz bir lezzet gerçekten de baharatın, bulgurun, çiğ ettin buluştuğu önemli bir lezzet ve dünya bunu tanıdıkça bırakmak istemiyor.  Bana göre son noktaya da baklavayı koymak lazımdı. Çünkü buğdayın şehri olan sade yağın şehri olan, fıstığın şehri olan Urfa’nın baklavayı da en güzelini kendisi yapmıştır. Buğdayın bir kısım tahılın burada bulunması ilk buğdayın buradan ekilmiş olması insanlığın nasıl bir başlangıç yaptığı ve ondan sonra nasıl bir hayat yaşadığını anlamak bakımından önemlidir”.

HABERLER  Ceylanpınar'a kış geri döndü! Yağmur, şimşek, dolu…
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.