enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5674
EURO
34,8826
ALTIN
2.432,19
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
34°C
Cuma Çok Bulutlu
32°C
Cumartesi Açık
33°C

ENAG’ın raporunda enflasyon ve işsizlik artacak vurgusu

ENAG’ın raporunda enflasyon ve işsizlik artacak vurgusu

ENAG’ın raporunda enflasyon ve işsizlik artacak vurgusu
11.06.2022 09:23
0
A+
A-

ENAG, ‘Mayıs 2022 Ekonomik Analiz Raporu’nu yayımladı. Raporda, enflasyon, işsizlik gibi olumsuzlukların daha fazla artacağı belirtildi.

Türkiye İstatistik Kurumu’na (TÜİK) rakip olarak enflasyon verisi açıklayan, Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), ‘Mayıs 2022 Ekonomik Analiz Raporu’nu yayımladı.

Büyüme rakamlarına yer verilen raporda, ‘Fakirleştiren büyümü’ vurgusu yapılarak, “Yılın ilk çeyreğinde yüzde 7,3’lük ekonomik büyüme gerçekleştiğini fakat vatandaşlarımızın alım gücündeki azalmanın orta sınıfı yok eder biçimde gerçekleştiğini izliyoruz” ifadelerine yer verildi.

”OLUMSUZLUKLAR DAHA DA ARTACAK”

Raporda, ”Dış borçlardaki artış ile birlikte bu duruma baktığımızda ise uygulanan yanlış politikalardan kaynaklı hem enflasyondaki yükseliş, hem işsizlikteki artış, hem de kurdaki artış bu ekonomik büyümenin topluma yansımadığını belirtir niteliktedir. Söz konusu olumsuzlukların daha da artarak devam edeceğini tahmin ediyoruz” denildi

”ÜLKE İFLASI DAHA FAZLA YAKINSANIYOR”

Dış ticaret verilerine yer verilen raporda, ”Dış ticaretteki gelişmelere baktığımızda ticaret açığında yıllık bazda yüzde 157’lik bir artış olduğunu görüyoruz. Üretimde dış ticarete bağımlılığın ortaya çıkardığı bir net fotoğraf var, ucuza satıp yerine pahalıya koyuyoruz ve ürettiğimiz de vatandaşların ihtiyacını tam anlamıyla karşılayamıyor.  Nitekim ithalattaki artışın 29,7 milyar dolar gibi rekor bir seviyeye çıktığını ihracatın ithalatı karşılama oranının ise yüzde 64 seviyesine gerilediğinden zaten bunu görebilmekteyiz. Bu durumun yansımalarını da CDS risk primindeki 700 baz puanın aşağısına düşmeyen seyir ile de teyit etmekteyiz. Temerrüt risk sınırı (ülke iflası) olarak geçen puanlara her geçen gün daha fazla yakınsandığını da belirtmek isteriz” denildi.

HABERLER  2024’te uygulanacak MTV oranları belli oldu
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.