enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
34,4816
EURO
36,1833
ALTIN
2.960,39
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
37°C
Şanlıurfa
37°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
36°C
Pazar Az Bulutlu
37°C
Pazartesi Açık
37°C
Salı Açık
35°C

Faruk Çelik’ten gıdada zayiat ve israf uyarısı

Faruk Çelik’ten gıdada zayiat ve israf uyarısı

Faruk Çelik’ten gıdada zayiat ve israf uyarısı
13.06.2022 07:17
0
A+
A-

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, gıda güvenliği konusunda üretimin sürekliliğine dikkati çekerek “Halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürün neredeyse kalmadı. Yapılacak şey, hasat-nakliye-pazar-ev eksenindeki zayiat ve israfın önlenmesidir” açıklamasında bulundu.

Son dönemde gıda fiyatlarında yaşanan artışlar toplumun her kesimini yakından etkilerken, özellikle girdi maliyetlerinin yükselmesi çiftçilik yapanları üretimden uzaklaştırıyor. Türkiye’de çiftçi sayısının azaldığı da resmi istatistiklere yansımış durumda.

Eski Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı ve eski AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Faruk Çelik, gıdada üretimdeki sürekliliğin önemine dikkati çekti. Sosyal medya hesabından paylaşımda bulunan Çelik, halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürünün neredeyse kalmadığını kaydetti. Çelik, bu noktada yapılacak olanı “hasat-nakliye-pazar-ev ekseninde zayiatın ve israfın önlenmesi” şeklinde açıkladı.

Faruk Çelik, paylaşımına şu ifadeleri kullandı:

“1-Gıda güvenliği konusunda kesin çözüm elbette üretimin sürekliliği ve artmasıdır. Halen ekimi yapılıp da bu yıl hasat edilecek ürün neredeyse kalmadı. Yapılacak şey, hasat-nakliye-pazar-ev eksenindeki zayiat ve israfın önlenmesidir. Sağlıklı depolama, doğru nakil ve tüketim.

2- Ülkemizde her yıl 170 milyon tonluk üretim için girdi kullanılıyor. Ne yazık ki üretimde bunun yüzde 30’u kayboluyor. Bu nedenle üretimimiz 120 milyon ton civarında kalıyor. Sofraya gelene kadar nakliye-pazar-paket-evde ki kayıplardan sonra 90 milyon ton iniyor. Bu da 80 milyon ton kayıp demektir.

3-Çözüm; ekimden-hasada bilinçli, az girdi-az kayıpla üretmek. Lisanlı depoculuğun ürün desenini genişletmek. Soğan-patates gibi kayıp oranı yüksek ürünlere çözüm üretmek paket ve sunum standartlarını yükseltmek. Bilelim ki ürettiğimiz kadar israf ederek gıda güvenliği sağlanamaz”.

HABERLER  İşte Şanlıurfa'da pamuğa verilen en yüksek fiyat
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.