enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
34°C
Şanlıurfa
34°C
Az Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
25°C
Salı Çok Bulutlu
23°C
Çarşamba Az Bulutlu
23°C

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enflasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enflasyon mesajı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan enflasyon mesajı
06.09.2023 23:34
0
A+
A-

Orta Vadeli Program toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, hükümet olarak programa desteklerinin tam olduğunu söyledi.

Programın büyümeden taviz vermeden uygulanacağını kaydeden Erdoğan, enflasyon sorununun da ülke gündeminden çıkarılacağını belirtti. Cumhurbaşkanı, muhalefete de OVP’ye destek çağrısı yaptı.

2024-2026 dönemine ilişkin enflasyon, istihdam, büyüme gibi temel makro ekonomik hedeflerin yer aldığı Orta Vadeli Program kamuoyuna açıklandı.

Orta Vadeli Program ile ilgili Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz sunum gerçekleştirdi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Orta Vadeli Program toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “OVP’de uygulayacağımız politika sepetiyle, enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız” dedi, enflasyonu tek haneye indirme hedeflerini vurguladı. 

ERDOĞAN: 13 YILDIR ARALIKSIZ BÜYÜYORUZ

Ekonomi ile ilgili planlarda depremi asla göz ardı etmediklerini vurgulayan Erdoğan, “Ekonomimize maliyeti 104 milyar doları bulan deprem fekaleti yükümüzü ağırlaştırmakta ve mücadelemizi zorlaştırmakta. Türkiye küresel sorunlara ilaveten küresel sıkıntılarla da mücadele etmektedir. 2023’ün ilk yarısında yüzde 3,9 büyüme kaydederek performansımızı kesintisiz 12 çeyreğe çıkardık. Yıllık bazda 13 yıldır aralıksız büyüyoruz” dedi.

İSTİHDAMDA ARTIŞ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, turizmde iyi bir sezon geçirdiklerini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İstihdamda da iyi bir noktadayız. Net 220 bin istihdam artışı sağladık. Dünyada olduğu gibi enflasyon bizim de sorunumuzdur. Enerjide sübvansiyon ve kira artışına tavan uygulaması gibi önlemler aldık. Fiyat köpüğünün indiğine şahit oluyoruz. Merkez Bankası rezervlerimiz 117,3 milyar dolar seviyesinde, güçlü seyrini sürdürüyor.”

“OVP EN ÜST DÜZEYDE KATKI SAĞLAYACAK”

“Hedeflerimize ulaşma noktasında en küçük şüphemiz yoktur” diyen Erdoğan, “Program 2024-2026 döneminde Türk ekonomisi için kapsamlı bir yol haritası teşkil edecektir. İş dünyamızın ve toplumumuzun destekleriyle OVP’nin ülkemiz ekonomisine en üst düzeyde katkı sağlamasını bekliyorum” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Otoyol ve köprü ücretlerine zam geldi

“DESTEĞİMİZ TAM”

Hükümet olarak, Orta Vadeli Program’a desteklerinin tam olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Programımızda hiçbir sorunu görmezden gelmedik. 7 temel adımda öncelikli reform adımlarını belirledik. Program döneminde ekonomik büyümeden kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Katma değerli yatırımların önünü açacağız, sağlıklı bir büyüme sağlayacağız. Sıkı para politikasının da desteğiyle enflasyonu tek haneye düşüreceğiz. Cari işlemler dengesini iyileştireceğiz” diye konuştu.

DEPREM BÖLGESİNE EK BÜTÇE

Erdoğan, ek bütçe ile deprem bölgesine 762 milyar lira ayırdıklarını hatırlatarak, “2024 yılında deprem bölgesi için 1 trilyon liralık kaynak ayıracağız. Deprem tahribatını ortadan kaldırıp dengeli ekonomik büyümeyle istihdamı artırmak, enflasyonu tek haneye düşürüp gelir dağılımını iyileştirmek önceliğimiz” dedi.

KİŞİ BAŞI MİLLİ GELİR 15 BİN DOLARA YAKLAŞACAK

“Dönemin sonunda 1,3 trilyon doları aşan büyüklük ve 14 bin 855 dolara çıkan fert başına milli gelirle yüksek gelir grubu ülkeler arasına girmeyi öngörüyoruz” diyen Erdoğan, istihdamın yıllık ortalama 909 bin, toplamda 2,7 milyon kişi artmasını, işsizlik oranının da tek haneli rakamlarda gerçekleşmesini hedeflediklerini kaydetti.

ENFLASYON MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha önceden olduğu gibi tek haneli enflasyon rakamına ulaşacaklarını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İş ve yatırım ortamımızı iyileştireceğiz. Orta vadede tek haneli enflasyon hedefi ile uyumlu bir politika izlerken özellikle dar gelirli vatandaşlarımızın alım gücünü iyileştireceğiz.

İhracatı 300 milyar doların, turizm gelirlerini 70 milyar doların üzerine çıkartarak, mal ve hizmet ihracatı gelirlerimizi tarihi seviyelere ulaştıracağız.

Orta Vadeli Programda uygulayacağımız politika sepetiyle, enflasyon sorununu ülkemizin gündeminden kaldıracağız. Para, maliye ve gelirler politikalarında eş güdümle hareket edilecek.

Konut stokundaki kayıpların telafisine yönelik yeni sosyal konut projeleri geliştirerek dar gelirli vatandaşların konuta erişim imkanını artıracağız.”

KAMUDA TASARRUF

Kamu harcamalarında periyodik gözden geçirmelerle verimsiz harcama programlarını tasfiye ederek, kaynakların öncelikli alanlara tahsisini sağlayacaklarını kaydeden Erdoğan, “Kamu yatırım projelerini gözden geçirerek, ekonomiye hızla kazandırılabilecek projelere öncelik vereceğiz. Avrupa Birliği ile ticaretimize yeni bir boyut kazandırmak üzere Gümrük Birliği’nin güncellenmesine yönelik çalışmalarımızı yoğunlaştıracağız. Bürokratik ve hukuki öngörülebilirliği güçlendirerek, doğrudan yatırımları ülkemize çekmeyi hedefliyoruz.

HABERLER  Şanlıurfa'da 40 dönüm buğday ekili alan yandı

Başarılı sonuçlar aldığımız sıfır atık uygulamalarını yaygınlaştıracağız. Orman varlığının artırılması ve korunmasına devam edeceğiz. Burada detayını veremediğimiz birçok başlıkla kalkınma sürecini daha üst aşamaya taşıyacağız” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.