enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4966
EURO
34,9216
ALTIN
2.438,38
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
32°C
Şanlıurfa
32°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Çok Bulutlu
30°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Yağmurlu
22°C

Şanlıurfa’da ayçiçeğinde yüksek rekolte beklentisi

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Şanlıurfa’daki Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 55 bin dönümde ayçiçeği üretimi yapılarak yağ sanayisine katkı sağlanıyor.

Şanlıurfa’da ayçiçeğinde yüksek rekolte beklentisi
17.06.2020 08:25
0
A+
A-

Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Şanlıurfa’daki Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde 55 bin dönümde ayçiçeği üretimi yapılarak yağ sanayisine katkı sağlanıyor.

Dünyanın sayılı tarım işletmeleri arasında gösterilen ve alanında en büyük olan Suriye sınırındaki Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde, arpadan buğdaya, mercimekten mısıra, Antep fıstığından ayçiçeğine, fiğden yulafa kadar çok sayıda bitki yetiştiriliyor. 

Yaklaşık 636 bin dekar alanda tarım yapılan, teknolojik araç ve gereçlerin kullanıldığı işletme, ülke ekonomisine ve çiftçilere ciddi katkı sağlıyor. 

Önceden kuru tarım yapılan ve bu nedenle verim düşüklüğü yaşanan “dev işletmede”, bir süre önce ciddi yatırımlar sayesinde basınçlı modern sulama sistemine geçildi. Bereketli toprakların suyla buluşmasının ardından topraktan yılda iki ürün alınmaya başlandı. 

Bu kapsamda Ceylanpınar Tarım İşletmesi’nde toprağın uzun yıllar verimli kalabilmesi için münavebe sistemiyle (ekim nöbeti) tarlalara ayçiçeği ekiliyor. Bu yıl yaklaşık 55 bin dekarda ekimi yapılan ayçiçeğinden 13 bin ton civarında rekolte bekleniyor.

– “Bu sene dekar başına 300 kilogram ürün bekliyoruz”

İşletmenin Bitkisel Üretim Müdür Yardımcısı Muhammet Altıparmak, AA muhabirine, son yıllarda özellikle münavebe amaçlı ayçiçeği ekimi gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ayçiçeği ekerek toprakların iyileştirilmesi ve yabancı otların gelişiminin azaltılmasını amaçladıklarını aktaran Altıparmak, şöyle konuştu:

“Ayçiçeğinin toprağa katkısının yanında yağ sanayisine de katkıda bulunuyoruz. Bu yıl yaklaşık 12-13 bin ton ürün bekliyoruz. Bu tahminlerimiz gerçekleşirse geçen yıla oranla yüzde 50 gibi bir ürün artışı olacak. Bu yıl hava şartları istediğimiz gibi gidince erken ekim yapabildik ve bundan dolayı ürünlerimizin gelişimi bu sene çok iyi. Geçen yıl dekar başına 160 kilogram ürün almıştık ama bu sene dekar başına 300 kilograma kadar bir verim bekliyoruz. Ürünlerimizi Şanlıurfa Ticaret Borsası aracılığıyla açık artırma ile satıyoruz. Ürünlerimize firmaların yoğun bir ilgisi var. Ayçiçeğinin ekimini gerçekleştirerek bölgede yaygınlaşmasını hedefliyoruz. Böylelikle hem ülke ekonomisine hem de yağ ithalatının azalmasına katkıda bulunuyoruz.”

HABERLER  Şanlıurfa'da Korkunç Kaza! 12 Yaralı

Altıparmak, ayçiçeğinin döllenme için uygun bir dönemde olduğunu ve bunu sağlamak için bölgedeki arıcıların kovanlarını bu alana koymasını sağladıklarını sözlerine ekledi. 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.