enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Az Bulutlu
33°C
Pazartesi Çok Bulutlu
27°C
Salı Hafif Yağmurlu
22°C

Şanlıurfa’da zeytin fiyatları tavan yaptı

Şanlıurfa’da zeytin fiyatları tavan yaptı
04.11.2023 23:45
0
A+
A-

Türkiye’nin önemli zeytin üretim merkezlerinden Şanlıurfa’da yeni mahsul yerli sofralık yeşil zeytin tezgahlardaki yerini aldı. Bu yıl kuraklık yüzünden zeytin rekoltesinin düşük olacağı tahmin ediliyor.

Ürün azlığı ve girdi maliyetlerinden dolayı da zeytinin fiyatı önceki yıllara göre yükselmiş durumda.

Şanlıurfa’nın Haliliye ilçesinde perşembe günleri kurula semt pazarında, zeytine ilgi yok denecek kadar az. Pazarda zeytin satışı yapan Osman Ölmez, zeytin satışlarında durgunluk yaşandığını belirterek, durgunluğun nedenini ise artan fiyatlar olduğunu kaydetti.

Ölmez, yaklaşık bir haftadır tezgahlarda satışa sundukları zeytinin fiyatının, geçen yıla oranla yarı yarıya arttığını ifade ederek, “Zeytin sezonu yeni başladı. Şu an 15 çeşit zeytin bulunuyor. Halhallı, gemlik, ayvalık, monzalin, cins var. Bunlar yağına ve kalitesine göre değişiyor. Fiyatlar şuan 40 TL ila 60 TL arasında değişiyor. Ama 80 TL’ye kadar çıkıyor. Geçen yıla oranla bu sene fiyat farkı açıldı. Neredeyse yarı yarıya bir fark var. En pahalı zeytinimiz şuan cins. Ufak olur yeşil zeytindir. Yerinde bile 60-70 TL arasında değişiyor” dedi.

Ölmez, fiyatların yüksek olmasının birkaç nedeni olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

  • “İlk haftamız satış yok. Millet yeni görüyor zeytini pazarda. İster istemez fiyatların yüksekliği de etkiledi. Eskiden 10 kilo alırdı 150-200 TL verirdi, şimdi 10 kilo alırsa 400-500 TL verecek. Bizim de masraflarımız çoğaldı. Eskiden kilo başı 1-2 TL kar koyardık. Şimdi en az 5-10 TL koyuyoruz ki kurtarsın bizi. Kuraklık da bu sene zeytini etkiledi. Yağlık zeytini özellikle etkiledi. Yağmur yağmayınca zeytin biraz daha yağsız oluyor. İster istemez kurtlanır. Yağmur olduğu zaman hem kurt eksilir hem yağ oranı fazla olur. Kuraklık üründe eksilmeye de neden oldu. Tüccarlar geçen seneye göre bu sene daha az diyorlar.”
HABERLER  Milli Eğitim Bakanlığı 750 müfettiş yardımcısı alacak

Ölmez, zeytinyağı fiyatlarında da ciddi artışlar yaşandığını söyledi. Zeytinin cinsine göre yağ oranı değiştiğini de belirten Ölmez, “Kimi zeytinde 5 kiloda 1 kilo çıkar, kimisinde 10-15 kilo da bir kilo yağ çıkar. Biz genelde zeytinyağını teneke olarak alırız. Daha başlamadık ama teneke fiyatının 3 bin ila 3 bin 500 arasında değiştiğini söylüyorlar. Yaklaşık 16 litresi. Şimdi bazıları orjinalle farklı yağı karıştırıp bin 500 ila 2 bin lira arasında veriyor. Onlar güvenilir değil. Genelde ayvalık cinsi zeytinden iyi yağ çıkar. Onun da satışı pahalı oluyor. O yüzden çok yağa vurmazlar, kahvaltıda tüketirler. En çok gemlik cinsi zeytini yağa vururlar” ifadelerini kullandı.

Satıcılar ve tüketiciler fiyatları yüksek buluyor

Pazardaki diğer satıcılar da fiyatların yüksek olduğunu belirterek, tüketicilerin tepkisini çektiğini söyledi. Tüketiciler ise fiyatların yükselmesinden dolayı zeytin alamadıklarını dile getirdiler.

Fiyatlar ilerleyen zamanlarda daha da yükselebilir

Uzmanlar, kuraklık ve girdi maliyetlerindeki artışların devam etmesi durumunda zeytin fiyatlarının ilerleyen zamanlarda daha da yükselebileceğini belirtiyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.