enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,6910
EURO
34,9201
ALTIN
2.505,20
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Şanlıurfa için uzman doktordan sıcak hava uyarısı!

Şanlıurfa için uzman doktordan sıcak hava uyarısı!

Şanlıurfa için uzman doktordan sıcak hava uyarısı!
24.06.2022 06:57
0
A+
A-

Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ömer Faruk Çiçek, kronik kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan vatandaşları güneşin dik vurduğu saatlerde dışarı çıkmamaları konusunda uyardı.

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Akif İnan Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli Kardiyoloji Uzmanı Doktor Ömer Faruk Çiçek, kronik kalp ve tansiyon rahatsızlığı olan vatandaşlar için önemil uyarıda bulundu.

Uzman Doktor Çiçek, hava sıcaklığının arttığı sıcak yaz günlerinin kalp krizini tetiklediğine dikkati çekerek,  güneşin dik vurduğu saatlerde dışarıya çıkılmaması konusunda uyarıda bulundu.

 Şanlıurfa’nın Türkiye’nin en sıcak illerinden biri olduğunu hatırlatan Çiçek, “Bu açıdan kalp ve tansiyon hastalığı olan hastalarımızın çok dikkat etmeleri gerekiyor. Aşırı sıcaklar aşırı bir şekilde sıvı kaybına neden olabilmektedir. Başta kalp olmak üzere vücutta çeşitli değişikliklere neden olabilmektedir. Özellikle aşırı sıvı kaybı vücudun kan akım dengesini bozarak kalpte pıhtılaşmalara neden olabilmekte, bu da kalp krizini tetiklemektedir. Tansiyon hastalarımız da kendini bu sıcaklardan korumalı çok dikkat etmelidir” dedi.

Yüksek sıcaklıkların tansiyonu iki şekilde etkileyebileceğini vurgulayan Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yüksek sıcaklar tansiyonu çok aşırı şekilde yükseltebilir ya da çok ciddi sıvı kaybına neden olarak tansiyonu düşürebilir. İkisinde de hayati öneme haiz olacak durumlara neden olabilir. Yüksek sıcaklık insan vücudunda stres yaratmakta, bu da tansiyon hastasında ani tansiyon yüksekliklerine neden olarak beyin kanamasına neden olabilir. Ya da çok ciddi sıvı kayıplarında kullandığımız tansiyon ilaçlarında etkileşerek ani tansiyon düşüklüklerine bağlı bayılmalar, bayılma gerçekleştiğinde ise kafa travması dediğimiz beyin sarsıntıları olabilir. Bu açıdan bu durumlara dikkat etmek gerekiyor.”

Ömer Faruk Çiçek, dikkat etmesi gereken diğer hasta grubunun ise yaşlı hastaların ve böbrek yetersizliği olan hastaların olduğunu belirtti. Çiçek, “Ani sıvı kayıplarına normal bir insana göre daha fazla reaksiyon verebilir. Akut böbrek yetmezliği dediğimiz böbrek yetersizliği oluşabilir, yani diyalize kadar gidebilecek durumlar oluşabilir. En korktuğumuz olay güneş çarpmasıdır. Güneş çarpmasında kişide bulantı, kusma, baş ağrısı, ateş olabilir. Bu gibi durumlar olduğu zaman en yakın sağlık kuruluşuna vatandaşımızın başvurması gerekir” uyarısında bulundu.

HABERLER  Şanlıurfa'da yanık ünitesi hizmet vermeye başladı

Uzman Doktor Çiçek, şu tavsiyelerde bulundu:

“Güneş ışınlarının dik açılarla geldiği saat 11.00 ile 16.00 saatleri arasında çok acil işimiz yoksa dışarı çıkılmaması, açık renkli bol kıyafetlerin tercih edilmesi, yine terlemeyi arttırıcı sentetik ürünlerden ziyade pamuklu kıyafetlerin tercih edilmesi, yağlı ve yüksek kalorili gıdalardan kaçınılması, gazlı içeceklerden kaçınılıp daha çok su ağırlıklı sıvı tüketmesi gerekir. Günde en az 2,5-3 litreye kadar sıvı tüketilmeli, şayet güneş ışınlarına maruz kalma fazlaysa çok sıcakta kalınıyorsa da tüketilen sıvı miktarı arttırılabilir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.