enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3130
EURO
35,0793
ALTIN
2.309,71
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

İHD’den hapishanelerde işkence ve kötü muamele açıklaması

İHD’den hapishanelerde işkence ve kötü muamele açıklaması

İHD’den hapishanelerde işkence ve kötü muamele açıklaması
19.07.2022 13:27
0
A+
A-

İHD Şanlıurfa Şubesi, hapishanelerde işkence ve kötü muamele yapıldığı iddialarını gündeme getirerek yasakları ihlal eden sorumluların cezalandırılmasını istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Merkezi Hapishaneler Komisyonu, cezaevlerinde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin basın açıklaması yaptı.

İHD Şanlıurfa Şubesi’nde yapılan açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü’nün yanı sıra HDP Şanlıurfa eş başkanları, Şanlıurfa Tabip Odası, 78’liler Kuşağı, Yaşam Evi Kadın Derneği ve Demokratik Bölgeler Partisi üyeleri destek verdi. Açıklamayı avukat Müslüm Saraçoğlu okudu.

Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeler ve kendi iç hukukundaki kanunlar gereğince cezaevlerindekilerin haklarının korunmasının devletin sorumluluğunda olduğu vurgulanan açıklamada,  söz konusu sözleşme maddeleri ve kanunlar hakkında bilgi verildi.

Hükümlere rağmen hapishanelerde işkence; insan onurunu, kişi bütünlüğünü hedef alan, acı verici, aşağılayıcı, onur kırıcı fiiller olarak icra edilmeye devam edildiği ileri sürülen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye hapishanelerinde bulunan mahpuslar, çıplak arama, fiziki müdahale, ayakta sayım dayatmaları, darp, hakaret, ağırlaştırılmış tecrit, uzun süreli tekli odalarda ve hücrelerde tek başlarına tutulma uygulamaları, sosyal faaliyetlerden yararlandırmama ve buna benzer pek çok uygulamalara tabi tutularak, hem fiziksel hem de ruhsal bütünlüklerine zarar veren işkence uygulamalarına maruz bırakılmaktadırlar. Özellikle belirtmek istediğimiz husus son yıllarda sayısı artırılan Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishaneler ve S Tipi Kapalı Hapishaneler ile mahpusların üzerlerindeki tecrit sistemi daha da ağırlaştırılmıştır. Daha önce kalabalık olarak tutuldukları hapishanelerden sevk edilen mahpuslar bu cezaevlerinde tek başlarına tutulmakta ve bulundukları koğuşun havalandırması olmadığından günde 1 saat ayrı bir yerde bulunan havalandırma bölümüne götürülmektedir. Bu uygulama mahpusların fizyolojik ve psikolojik sağlık sorunları yaşamalarına neden olmaktadır.”

Derneğin verilerine göre, 2021 yılı içinde 52 mahpusun yaşamını yitirdiği ve bu mahpuslardan 13’ünün intihar ettiğinin iddia edildiği, 5 mahpusun ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdiği ve 1 mahpusun da ölüm nedeninin açıklanmadığı bilgisi paylaşılan açıklamada,  2022 yılı başından bugüne kadar ise Türkiye’nin çeşitli hapishanelerinde 35 mahpusun hayatını kaybettiği kaydedildi.

HABERLER  Diyanet İşleri Başkanlığı binlerce personel alacak

İHD’nin hapishanelerde yaşanan işkence ve kötü muamele iddialarına ilişkin çok sayıda başvuru aldığı kaydedilen açıklamada, “İnsan Hakları Derneği olarak hapishanelerde yaşanan işkence ve kötü muamele uygulamalarına son verilmesini, işkence ve kötü muamele yasağını ihlal eden görevliler hakkında şeffaf soruşturma süreçlerinin yürütülmesini ve cezasızlık politikasından vazgeçilmesini, Ceza İnfaz Kurumlarının sivil toplum örgütleri ve ilgili meslek örgütlerinin denetimine açılmasını talep ederiz” ifadeleri kullanıldı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.