enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3869
EURO
35,2153
ALTIN
2.326,10
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Az Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Az Bulutlu
27°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C

Şanlıurfa’da Arkeolog Schmidt, vefatının 8. yılında anılıyor  

Şanlıurfa’da Arkeolog Schmidt, vefatının 8. yılında anılıyor

Şanlıurfa’da Arkeolog Schmidt, vefatının 8. yılında anılıyor  
20.07.2022 12:44
0
A+
A-

Göbeklitepe’yi insanlık tarihine kazandıran Prof. Dr. Klaus Schmidt vefatının 8. yılında ‘Klaus Schmidt’in İzinde Göbeklitepe’ye Pedallıyoruz’ etkinliği ile anılacak.

UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan Göbeklitepe’yi yaptığı çalışmalarla gün yüzüne çıkaran Prof. Dr. Klaus Schmidt, vefatının 8. yılında anılıyor.

T.C Şanlıurfa Valiliği koordinatörlüğünde Şanlıurfa Turizmi Geliştirme A.Ş, Şanlıurfa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Şanlıurfa Müze Müdürlüğü ortaklığında Haliliye Belediyesi, Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası, Urfa Bisiklet Topluluğu Spor Kulübü ve Urfasiklet Bisiklet Spor Kulübü destekleriyle Klaus Schmidt’in İzinde Göbeklitepe’ye Pedallıyoruz etkinliği düzenleniyor.

“Tarihin sıfır noktası” olarak nitelendirilen Göbeklitepe, ilk kez 1963 yılında İstanbul ve Chicago üniversitelerinin ortaklaşa yaptığı yüzey araştırmasıyla gündeme geldi. Tarlasını süren bir çiftçinin 1986 yılında bulduğu heykelin ardından Göbeklitepe’de somut bulgulara ulaşıldı. Bulduğu taşın tarihi bir değere sahip olduğunu düşünen çiftçi, duyarlılık göstererek bu heykeli Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi yetkililerine teslim etti. İlk başlarda ne olduğu pek anlaşılamayan heykel, müzede koruma altına alındı. 1994’te bölgeyi ziyaret eden Prof. Dr. Klaus Schmidt ise Göbeklitepe’deki üst kısımları görünen taşların neolitik döneme ait olduğunu fark etti.

Bunun üzerine 1995-2006 yıllarında Şanlıurfa Müze Müdürlüğünün başkanlığında, Alman Arkeoloji Enstitüsünden Prof. Dr. Klaus Schmidt ve ekibinin katılımıyla kesintisiz kazı çalışmaları gerçekleştirildi. Ören yerinde sürdürülen kazı çalışmalarının başkanlık görevi 2007 yılında Prof. Dr. Klaus Schmidt’e verildi. Bu dönemde Göbeklitepe’de gerçekleşen kazılarda insanlık tarihi için önemli ipuçları ortaya konuldu. Göbeklitepe’nin keşfedilmesinde ve tanıtılmasında çok emeği bulunan Klaus Schmidt bu yılda unutulmadı.

ETKİNLİK BİLGİSİ

Tarih: 24.07.2022 pazar günü sabah 06:00

Başlangıç Yeri: Klaus Schmidt Anı Evi – Camikebir Mah. Nabi Sokak 13 63210 Eyyübiye

HABERLER  Şanlıurfalı Sedat Anar, "Mehmet Akif İnan Ödülü" aldı
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.