enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5566
EURO
34,8396
ALTIN
2.431,83
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Açık
34°C
Pazar Çok Bulutlu
32°C

Şanlıurfa’da fırıncıların sıcakla imtihanı

Şanlıurfa’da fırıncıların sıcakla imtihanı

Şanlıurfa’da fırıncıların sıcakla imtihanı
29.07.2022 13:49
0
A+
A-

Şanlıurfa’da kavurucu sıcakların iyice etkisini göstermesiyle işçiler de bir hayli zorlanmaya başladı. Termometreler 40 dereceyi gösterse de hissedilen sıcaklığın çok daha fazla olduğu kentte fırınlardaki ocakçılar (şatır) dışarıdaki sıcaklara ek olarak sıcaklığı 300 dereceye yaklaşan fırının karşısında mesai yapıyor.

Şanlıurfa’da, son günlerde sıcaklıkların artmasıyla birçok meslek grubunda çalışma şartları iyice zorlaştı.  Özellikle fırınlarda ustalar dışarıdaki kavurucu sıcağın yanı sıra içerideki kızgın ateşin etkisiyle de mücadele etmenin zorluğunu yaşıyor. Dışarıdaki sıcaklara ilave olarak fırındaki ustalar sıcaklığı 300 dereceye yaklaşan fırının karşısında çalışıyor. Sürekli ter döken ustalar her gün litrelerce su tüketiyor.

Urfa’da kavurucu sıcaklarda 300 dereceye yaklaşan fırının karışında ekmek parası kazanmaya çalışanlardan biri de Latif Baz. Haliliye’deki bir fırında çalışan ocakçı Latif Baz, Bizim Haber Ajansı’na (BİHA) konuştu.

BAZ: YAPACAK BİR ŞEY YOK, EKMEK PARASI

“Dışarısı sıcak, ateşin önü daha da sıcak” diyen Baz, yıllardır aynı işi yaptıkları için sıcak havada ateşin önünde çalışmanın artık zor gelmediğini vurguladı. Baz, “Vallahi bu sıcaklara alışmışız, yani 20 senedir ateş önünde çalışıyoruz. Malum Urfa’nın sıcağı da belli. İster istemez zorlanıyoruz. Dışarısı 40-50 derece, ateşin yanında 300 derece yakın bir sıcaklık var. Yapacak bir şey yok, ekmek parası” dedi.

“İÇERİSİ HAMAMDAN DA BETER”

Ateşin karşısında çalışmak zorken, bu zorluğun yazın daha da arttığını ifade eden Baz, sabah saat 7’de gelip öğleyin 13.30’a kadar çalıştıklarını, daha sonra 17.00’a kadar mola verdiklerini söyledi. Baz, akşam mesailerinin de 20.30’a kadar sürdüğünü kaydetti.

“Sabahtan akşama kadar ocak yanıyor” diyen Baz, “ Şu anda 300 derece bir sıcaklık var. Urfa’nın sıcağı o şekilde değil, burası hamamdan da beter. Aşırı sıcak. Mecburen yapıyoruz yoksa o kadar ekmek, patlıcan, isot ve tepsiler çıkmaz” diye konuştu.

HABERLER  81 ilde eş zamanlı uygulama! İlk kez gerçekleştirildi…

“GÜNDE 6 LİTRE SU İÇİYORUM”

Ocakçı Latif Baz, ateş karşısında çalışırken aşırı ter döktüğünü belirterek vücudunun su kaybı yaşamaması için de günde 6 litre su tükettiği bilgisini verdi. Baz, “Ara sıra arkadaşlar ile yer değiştiriyoruz ama ocak başında olan hep benim… Günde 6 litre ortalama su içiyoruz, yoksa vücut çöker. Su da olmasa biteriz herhalde. Vücudun su kaybı yaşamaması lazım” ifadelerini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.