enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5997
EURO
34,7830
ALTIN
2.495,81
BIST
9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
26°C
Cumartesi Açık
26°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
30°C

Urfa’da öğrencinin barınma krizi kapıda

Urfa’da öğrencinin barınma krizi kapıda

Urfa’da öğrencinin barınma krizi kapıda
20.08.2022 06:36
0
A+
A-

Üniversite yerleştirme sonuçlarının açıklanmasıyla Şanlıurfa’da öğrencilerin barınma sorunu yeniden gündemde. Yerleştirme sonuçlarına göre Harran Üniversitesi’ni bu yıl 5 binden fazla lisans ve ön lisans öğrencisi tercih ederken KYK yurtlarının yetersiz olduğu kentteki özel yurtların fiyatları ise cep yakıyor. Özel yurtlarda tek kişilik odaların 30 bin lirayı bulduğu kentte öğrenciler, barınma kriziyle karşı karşıya.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 2022 yerleştirme sonuçlarına göre, Harran Üniversitesi’nin lisans ve ön lisans programları 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde yüzde 97’lik doluluk oranına ulaştı. Halihazırda yaklaşık 30 bin öğrencisi bulunan Harran Üniversitesi’ni bu yıl lisans programlarında 2 bin 253, ön lisans programlarında ise 3 bin 166 olmak üzere toplam 5 bin 419 aday öğrenci tercih etti.

Üniversite yerleştirme sonuçlarının ilan edilmesiyle öğrencilerin ve ailelerinin en önemli gündemi ise barınma oldu.

KYK YURTLARI YETERSİZ

Gençlik ve Spor Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı genelge yayımlayarak yurtların kapasitesinin artırılması ve lojmanların da yurt olarak kullanılması adımını attı. Ancak Şanlıurfa’da Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) bağlı yurtların kapasitesinin yeterli olmadığı biliniyor. KYK yurdu başvurularının yıl içinde, öğrenimin başlamasının ardından netleştiği ortamda birçok öğrenci ve ailenin tercihi ya da zorunluluğu özel yurtlar oluyor. Şanlıurfa’da farklı semtlerde bulunan özel öğrenci yurtlarını arayarak yurtların koşullarını ve fiyatlarını sorduk. 

EYLÜLDE FİYATLAR ARTABİLİR

Tek kişilik oda fiyatlarının 30 bin lirayı bulduğu özel yurtlarda fiyatların eylül itibarıyla artması bekleniyor.

Şanlıurfa’da, Harran Üniversitesi’nin Yenişehir Kampüsü’ne yürüyerek 5 dakika mesafede bulunduğunu belirten özel bir kız öğrenci yurdu ile görüştük. 1 ile 3 kişilik olmak üzere farklı oda seçeneklerinin olduğunu belirten yurt yetkilisi, tek kişilik oda fiyatının 30 bin TL olduğunu söyledi. İlk iki ayın peşin alındığını belirten yurt yetkilisi, daha sonra ay ay ödeme yapıldığını kaydetti. 10 ay kalınabilen tek kişilik odanın aylık ödemesi asgari ücretin yarısını geçiyor. Aynı yurtta iki kişilik odanın yıllık ücreti 25 bin lirayken, üç kişilik odaların ücreti ise 23 bin lira.

HABERLER  Şanlıurfa turizmi doğal afetlerden ve tanıtım eksikliğinden darbe yedi

Yıllık ücretlere sabah kahvaltısı ile akşam yemeğinin de dahil olduğunu belirten yurt görevlisinin aktarımına göre eylül ayında zam gelme söz konusu. Yurt görevlisi, kontenjanlarının yarısının dolduğunu belirterek, “Eylül ayında zam gelirse biz de zamma göre hareket ediyoruz. Kayıt işlemi önceden yapılırsa zam olsa da öğrenciyi etkilemez ama eylül ayından sonra kayıt yaptırırlarsa zam gelirse zamlı fiyattan kayıt olur” dedi.

“KYK YURDU ÇIKARSA SÖZLEŞMEDEKİ PARAYI ÖDERSİNİZ”

KYK yurdu çıkması durumunda kendi yurtlarındaki kaydın silinip gitmek istenmesi durumunda öğrencinin sözleşmede belirtilen rakamı ödemesi gerektiğini belirten yurt yetkilisi, “Bir aylık iki aylık öğrenci almıyoruz biz. Sözleşme imzalıyoruz, ilk başta kayıt olduğunuz para ne kadar ise çıktığınızda o parayı ödemeniz gerekiyor. Kayıt yapıp silerseniz başka öğrenci gelmeyebilir, neden zarar edelim?” ifadelerini kullandı.

GEÇ KALMAYIN UYARISI!

Yine üniversitenin Yenişehir Kampüsü’ne yakın bir noktada bulunan özel bir erkek öğrenci yurdunda ise fiyatlar odaların 6 kişilik olması nedeniyle nispeten uygun. Eylülden hazirana kadar kalınabilen yurtta yıllık ücret 5 bin lirayı aşıyor. Bu fiyatın 3 bin lirasını da peşin ödemeniz gerekiyor. “Odalarımız 6 kişilik olduğu için fiyatlarımız uygun” diyen yurt yetkilisi, “Yurdumuz merkezi konumda. Kahvaltı ve akşam yemeği, sınırsız internet, ısınma her şey dahil fiyata” ifadesini kullandı. Talebin çok olduğu için acele edilmesi gerektiğini belirten yurt görevlisi, “Geç kalınırsa yer kalacağını düşünmüyorum. İkinci plana atmıyoruz yurdumuzu, ön kayıt oluşturmuyoruz. Ama bizim yurda kayıt olduktan sonra KYK yurdu çıkarsa kaldığı gün kadar parasını alıyoruz, diğer parayı iade ediyoruz” diye konuştu.

APART DAİRELERİN FİYATI DA ARTTI

Yurtlarda yer bulma kaygısı taşıyan öğrenciler ev kiralarının da fahiş şekilde artmasıyla apart dairelere yöneliyor.

Üniversitenin Osmanbey Kampüsü’ne yakın noktalarda bulunan apart dairelerin fiyatları da önceki yıla göre artmış durumda.

HABERLER  Şanlıurfa'da işçiler Bayramlarında bile iş umuduyla bekliyorlar

Bölgede 1+1 apartlar için fiyatlar dairenin eşyalı ve eşyasız olmasına göre değişiyor. Eşyasız 1+1 dairenin fiyatı aylık bin 500 liradan başlıyor. Eşyalı dairelerin aylık fiyatı ise 3 bin liraya kadar çıkıyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.