enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5422
EURO
34,8926
ALTIN
2.441,28
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
33°C
Şanlıurfa
33°C
Açık
Çarşamba Az Bulutlu
33°C
Perşembe Az Bulutlu
34°C
Cuma Çok Bulutlu
32°C
Cumartesi Açık
33°C

Şanlıurfa’da domates ve biber mesaisi başladı

Şanlıurfa’da domates ve biber mesaisi başladı

Şanlıurfa’da domates ve biber mesaisi başladı
03.09.2022 11:49
0
A+
A-

Şanlıurfa’da, domates ve biber hasadının başlamasıyla salça yapmak isteyen vatandaşlar, sıkma tesislerinin yolunu tuttu.

Günde 3 ile 4 ton arasında domates ve biberi salça yapmaya hazır hale getiren işletmenin sahibi Muhammed Emir Keşküş, geçen yıllara göre bu sene işlerin azlığından şikayetçi.

Domates ve biber hasadının başlamasıyla Şanlıurfa’da salça sezonu da açıldı. Damların kırmızı renge bürünmeye başladığı kentte evlerinin salça ihtiyacını karşılamak isteyen vatandaşlar, hal pazarından aldıkları salçalık biber ve domatesi sıkma tesisine götürüyor. Burada domates ve biberler çekildikten sonra ürünleri götüren vatandaşlar salçalarını damlara serip güneşte bekleterek kurutuyorlar. Ancak sıkma tesislerinde bu yıl önceki senelerdeki yoğunluk yok.

İşletme sahibi Muhammed Emir Keşküş, geçen yıllarda günde 10 ile 15 ton arasında biber ve domatesi salça yapabildiklerini bu yıl ise günlük ancak 3 ile 4 ton arası salça sıktıklarını söyledi.

Keşküş, biberin kilogramının 2 liradan domatesin kilogramını da 1 lira 25 kuruştan işlem yaptıklarını kaydetti.

Keşküş: İşlerimiz geçen sezonki gibi değil Geçen yıl işleri yetiştirmekte zorlandıklarını vurgulayan Keşküş, 27 yıldır bu işi yaptıklarını belirtti.  Günlük olarak 3 ila 4 ton salça yaptıkları bilgisini veren Keşküş, sıkma tesisinde yaptıkları işlemleri şöyle anlattı:

Domatesin kilogramını 1 lira 25 kuruştan çekiyoruz. Domatesler gelince tertemiz yıkanır, sonrasında bidonlara konulup evlere servis ediliyor. Makine teşkilatımızda bıçak sistemi var, domatesleri parçalıyor sonra parçalar elekten su olarak çıkartılıyor. Domates suyu daha sonra bidonlara konuluyor.”

Geçen sene domatesin kilogramını 40 kuruştan çekerken elektrik ve su zamlarının kendilerini olumsuz etkilediğini aktaran Keşküş, “Elektriğe ve suya gelen zamlar bizi çok etkiliyor. Bizim yaptığımız işte epey bir su tüketimi oluyor. Gelen bütün domatesler temizlik açısından iyice yıkanıyor. Biberde de yükseliş var. Biberdeki durum daha zor, zahmetli bir iştir. Biber, domatese göre daha pahalı çekiliyor. Biberin kilogramını 2 liradan çekiyoruz. Biber reçelini de 3,5 liradan işlem yapıyoruz” dedi.

HABERLER  Toplam ciro yıllık yüzde 94 arttı

“Bu yıl salça işine geç başladık”

Elle domates salçası yapmanın zahmetli ve zor bir uğraş olduğunu belirten Keşküş, “Biz makineden 500 kilogramını yarım saate bitirirken ele yapılan salça 2 gün sürer. Bir de elle yapılan salça buradaki kadar verimli olmuyor. Hem suyu az çıkıyor hem de verimi düşüyor” dedi.

Keşküş, iş yerinde 3-4 ay boyuncu salça yapımının devam ettiğini söyledi. Kasım ayına kadar işlerin sürdüğünü belirten Keşküş, “Bu yıl salça işine bayağı geç başladık. İklimin değişmesinden, isot ve domatesin hale geç gelmesi bizi de etkiledi” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.