enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5729
EURO
34,9012
ALTIN
2.434,41
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Açık
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
32°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

Yaz sebzesi bamya fiyatıyla cep yakıyor

Yaz sebzesi bamya fiyatıyla cep yakıyor

Yaz sebzesi bamya fiyatıyla cep yakıyor
08.09.2022 13:15
0
A+
A-

Şanlıurfa’da kurulan semt pazarlarında sebze ve meyve fiyatlarının genelinde artış var. Yaz mevsiminde ürünlerin bol ve ucuz olması beklenirken, akaryakıt fiyatları ve diğer maliyetlerin artması doğal olarak ürünlere yansıyor. Urfalıların vazgeçilmez yaz lezzetlerinden olan taze bamya da fiyatıyla adeta cep yakıyor. Geçen yıla göre satış fiyatı yüzde 100 zamlanan bamyada, vatandaşlar kışlık yapmak için fiyatların düşmesini bekliyor. Zor şartlarda toplanan taze bamyanın fiyatını gören şaşkınlık yaşıyor.

Şanlıurfa’da kurulan semt pazarlarındaki ürünlerin fiyatları yaz mevsimindeki bolluğa rağmen cep yakmaya devam ediyor. Pazardaki pahalılık hem esnafı hem de vatandaşı olumsuz yönde etkiliyor. Geçen yıl 150 liraya dolan pazar arabası bu yıl 300 liraya z Yenişehir’de kurulan semt pazarında halkın nabzını tuttu.

Nane ve maydanozun demetinin 3 liradan satıldığı pazarda, taze fasulyenin kilosu 10 lira, kabak 3 lira, salatalık 5 lira, domates 5 lira, yeşil biber 7 lira, kırmızı biber 18 lira, patlıcan 5 liradan satılıyor. Kavunun tanesi ise 15 liradan satılıyor.

Pazarın en pahalı ürünü ise bamya oldu.

Birçok sağlık problemine iyi gelen ve kış aylarında da tüketilebilmesi için kurutmalığı yapılan bamyanın fiyatı,duyanların dudaklarını uçuklatıyor.Geçen sene kilosu 10 ila 25 lira civarında satılan bamyanın bu yılki fiyatı yüzde 100 artış göstererek 50 lira oldu.

Bamyanın kilosunun tam 50 liradan tezgâhlarda yer bulduğu pazarda, vatandaşlar bamyanın fiyatını sormakla yetindiklerini söyledi.

Pazar esnafından Sedat Akkuş’a göre bamyanın zam şampiyonu olmasında en büyük etken, bu yıl bu ürünün ekiminin az yapılması.

AKKUŞ: BU FİYATIN ALTINA DÜŞECEĞİNİ SANMIYORUM

“Bu hafta pazarın zam şampiyonu bamya” diyen Akkuş, şunları söyledi:

“Bamyanın kilosu 50 lira. İlk çıktığında 30-35 lira arasında satılıyordu. Bamya yaz aylarının vazgeçilmez sebzelerinden. Fiyatı yüksek olsa da vatandaş mecburen alıyor ama bamya bu sene yok. Ekimi az yapıldı. Fiyatının yüksek olmasının nedeni de ekiminin az yapılması. Bu fiyatın altına düşeceğini de düşünmüyoruz.  Geçen yıl fiyatı 25-30 liraydı. Ben 10 liraya bile kilosunu verdiğimi hatırlıyorum. Orta boy bamya 20 lira, büyük boy 35 lira en küçüğü taze olanı 50 lira.”

HABERLER  Zamlar gözlükçüleri de vurdu!

ÖZDEMİR: FİYATINI GÖRÜNCE ŞOKA UĞRADIM

Kışlık kurutmak için bamya almak istediğini ancak fiyatını görünce şoka uğradığını söyleyen vatandaşlardan Halil Özdemir, şunları söyledi:

“Pazara haftalık alışverişimi yapmaya geldim. Ama yaz olmasına rağmen fiyatlar yüksek, kışı düşünemiyorum bile.  Domates, biber ve patlıcan aldım. Onun dışında bir şey alınmaz pazardan, fiyatlar yüksek çünkü.  Biraz kurutmalık bamya alayım dedim, fiyatını görünce şoka uğradım. 50 liraya bamya mı olur? Bu yaz bamya yemedik, bundan sonra da yiyemeyeceğiz. Çünkü fiyatların bundan sonra düşeceğini düşünmüyorum.”

AYDIN: ENFLASYON EN AZ YÜZDE 100’DÜR

Pazara alışveriş yapmaya gelen bir başka vatandaş Bedir Aydın, pazarda sebze fiyatlarının çok yüksek olduğunu ifade ederek, “Fiyatlar gördüğünüz gibi yüksek. En ucuzu kabak, 3 lira. Ama gidin diğer sebze meyvelere bakın… Patlıcan, ağustos ayında kilosu 1-1,5 lira olduğu için dökülürdü. Yeşil isotun kilosu 15 lira, 1,5 liraya alırdık. Enflasyonun yüzde 80 olduğuna inanmayın. En az yüzde 100’dür. Enflasyon beni çok etkilemiyor. Emekli öğretmenim. Evde iki kişiyiz. Allah ev nüfusu kalabalık olanlara yardım etsin” diye konuştu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.