En çok silahlı şiddet olayı Şanlıurfa’da
Umut Vakfı’nın verilerine göre 2015-2021 yılları arasında 19 bin 373 silahlı şiddet olayı meydana geldi.
2015’te medyaya yansıyan 2 bin 175 silahlı olay meydana gelirken, 2021 yılında bu tür olaylar yüzde 74 artış göstererek 3 bin 801’e ulaştı.
2021 yılında basına yansıyan silahlı şiddet olaylarına bakıldığında bölgeler bazında şiddetin en çok yaşandığı bölgenin, her yıl olduğu gibi nüfus yoğunluğunun da yüksek olduğu Marmara Bölgesi. Silahlı şiddetin en çok arttığı bölge olarak Akdeniz dikkat çekerken, Ege ve İç Anadolu’da yüzde 6’lık bir düşüş görülüyor.
Bölgelere göre olay, ölü ve yaralı sayısı da vakfın verileri arasında.
ŞANLIURFA İLK SIRADA
2020 yılında Karadeniz’den sonra beşinci sırada olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi, 2021 yılında en çok olayın yaşandığı üçüncü bölge oldu. Aslında kavgaların zaman zaman meydan savaşlarına dönüştüğü bölge; ölü ve yaralı sayısı bakımından bakıldığında Marmara Bölgesi’nden sonra şiddet olayları sonucu en çok ölü ve yaralının olduğu ikinci bölge durumuna.
Olay sayısı bakımından üçüncü sırada olan Güneydoğu Anadolu Bölgesi kentlerinden toplamda; 334 kişinin öldüğü, 729 kişinin yaralandığı 526 olay basına yansıdı.
Bölgede; 2020’de en çok olay sayısıyla Diyarbakır birinci sıradayken, 2021 yılında Şanlıurfa ile yer değiştirdi. 94 kişinin ölüp, 242 kişinin yaralandığı 148 olayla Şanlıurfa en çok olayın yaşandığı il oldu.
Diyarbakır ise 67 kişinin öldüğü, 224 kişinin yaralandığı 110 olayla onu izledi.
Bölgenin en çok silahlı şiddet olayı yaşanan üçüncü il Gaziantep. Gaziantep’te 61 ölüm, 49 yaralanmanın olduğu 88 olay yaşanmış bulunuyor.
AKÇA: YASALAR GÖZDEN GEÇİRİLMELİ
Umut Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Akça, Türkiye’de her 3 evden birinde silah olduğunu belirterek yasaların gözden geçirilmesi gerektiği uyarısında bulundu.
Akça, Birgün’e şunları söyledi:
“İki erkekten birinde; 3 evden birinde yaklaşık 25 milyon silah var. Bunlara her an ulaşabiliyorlar. Yapılması gereken şeyler belli ama yapılmadığı için bu şiddet olayları ve bireysel silahlanma artarak devam ediyor. Günde 15 kişi silahla öldürülüyor. En önemli cinayet nedeni silah. Yaygın, ulaşılabilir. İnsanların yoğun olduğu yerde artık güpegündüz silahları görüyoruz. Bireysel silahlanmayı artırıcı değil, azaltıcı yasal düzenlemeler yapılmalı.”