enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5997
EURO
34,8019
ALTIN
2.497,50
BIST
9.472,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Gülüm: Tüberküloz laboratuvarı bölgeye hitap edecek

Gülüm: Tüberküloz laboratuvarı bölgeye hitap edecek

Gülüm: Tüberküloz laboratuvarı bölgeye hitap edecek
22.09.2022 12:33
0
A+
A-

İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, hizmet başkanları ile birlikte Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kurulumu son aşamada olan tüberküloz laboratuvarını ziyaret etti.

Halk arasında “verem” olarak bilinen tüberküloz hiç belirti göstermeden ilerleyen sinsi ve günümüzde hala ölüme neden olan bir hastalık. Solunum ve damlacık yoluyla bulaşır. Tüberküloz bakterisi bulaştığı kişinin bağışıklık sisteminin en zayıf anını bekler.

Tüberkülozun kesin tanısı alınan balgam numunesinde bakteri aranmasıyla yapılır. Balgam örneği öncelikle yayma ile incelenmeli ardından kültür işlemine alınıyor.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi bünyesinde kurulumu son aşamada olan Biyogüvenlik Düzeyi-3 Tüberküloz Laboratuvarı Şanlıurfa’da tüm kamu hastaneleri, verem savaş dispanserlerine ve çevre illere hizmet verecek.

GÜLÜM: ARTIK TÜBERKÜLOZ NUMUNELERİ BURADA ÇALIŞILACAK

Şanlıurfa İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Mehmet Gülüm, “Yakın zamanda hizmete girecek olan tüberküloz laboratuvarı bölgeye hitap edecek, il dışından numuneler ilimize gelecek, hizmete girecek olan laboratuvar sayesinde daha önce verem savaş dispanserlerinde alınan numuneler il dışına gönderiliyordu. Yeni kurulacak olan bu laboratuvarımız sayesinde artık Tüberküloz numuneleri burada çalışılacak. Tüberküloz teşhisi için gerekli olan yayma ve PCR test sonuçları 24 saat içerisinde raporlanacaktır” ifadesini kullandı.

Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyolog Uzm. Dr. Hakan Özturhan ise, “Laboratuvarımızda sıklıkla akciğeri tutan kronik bir enfeksiyon olan tüberküloz hastalığının gerek boyama, gerek kültür, gerek ilaç duyarlılık testleri ve moleküler testlerinin taramaları son teknoloji cihazlarla yapılmaktadır. Laboratuvarımızın kurulum aşamasından itibaren bize destek veren il sağlık müdürümüz bugün laboratuvarımız da ziyaretlerde bulundu. Laboratuvarın son ayıyla ilgili kendilerine bilgiler verdik. Laboratuvarın kurulumunda bize destek olan emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu.

HABERLER  Ölüme yol açabilen rahatsızlık başarıyla tedavi ediliyor
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.