enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3984
EURO
35,0370
ALTIN
2.322,52
BIST
9.142,40
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Açık
28°C

Obezitenin cerrahi tedavisinde ameliyat yöntemi

Obezitenin cerrahi tedavisinde ameliyat yöntemi

Obezitenin cerrahi tedavisinde ameliyat yöntemi
22.09.2022 09:58
0
A+
A-

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Abdulkadir Bedirli, çağın hastalığı olan obezitenin toplumun büyük bir bölümünü etkilediğini söyleyerek, “Tüp mide ameliyatı sonrası yeniden kilo alma sorunları neticesinde revizyonel cerrahi gereksinimi olan hastaları göz önüne aldığımızda cerrahi seçimin önemi daha da artmaktadır” dedi.

Obezitenin ideal tedavisinin diyet ve egzersiz olduğunu belirten Prof. Dr.Abdulkadir Bedirli, morbid obez yani vücut kitle indeksi (VKİ)’nin40’ın üzerinde olan hastalarda bugün için kabul edilen en etkin ve sürdürülebilir tedavi yönteminin ise cerrahi olduğunu dile getirdi.

FARKLIHASTALIKLARA NEDEN OLUYOR

Prof. Dr. Bedirli, obezitenin farklı hastalıklara da neden olabildiğini vurgulayarak, şunları söyledi:

“Morbid obezite ve onun beraberinde getirebileceği baştakardio-vasküler, metabolik ve endokrin hastalıklardan cerrahi aracılığıyla kurtulma isteğine bağlı ameliyat olma kararı önemlidir. Ancak, morbid obezite nedeniyle uygulanacak cerrahinin seçimi ve uygulayan cerrahın minimal invaziv cerrahi deneyimi daha fazla önem arz etmektedir. Obezite tedavisinde uygulanan cerrahi yaklaşımlardan herhangi birisi için tek başına, tüm morbid obez hastalara uygundur demek doğru değildir. Uygulanacak ameliyatlar hastaya göre değişiklik arz etmektedir. Burada göz önüne alınan faktörler kişinin VKİ, yeme alışkanlıkları, yaşı, metabolik durumu, obeziteye bağlı hastalıklar (kardiovasküler hastalıklar,diabet, hiperlipidemi, eklem hastalığı, uyku apnesi, infertilite),mevcut diğer sağlık problemleri, hatta kişinin ne kadar kilo verme isteğidir.”

CERRAHİ TEDAVİ ÖNEMLİ

Bedirli, “Morbid obezite içinameliyat olma kararı önemli bir aşama iken, uygulanacak cerrahi ve onun tekniği çok daha önem arz etmektedir. Bilimsel çalışmalara baktığımızda tüp mide ameliyatının kilo verme, obeziteye bağlı hastalıklarda düzelme gibi hususlardaki kısa dönem başarısının Roux-en-Y gastrik bypass cerrahisi’ne yakın olduğu yönündedir. Ancak uzun dönemde yani obezite ameliyatından 10 yıl, 20 yıl sonraki sonuçları hakkında tüp mide ameliyatı ile ilgili Roux-en-Y gastrik bypass ameliyatı kadar kesin konuşamıyoruz. Tüp mide ameliyatı sonrası yeniden kilo alma sorunları neticesinde revizyonel cerrahi gereksinimi olan hastaları göz önüne aldığımızda cerrahi seçimin önemi daha da artmaktadır. Sonuç olarak tüm dünyada ve ülkemizde tüp mide ameliyatı artan sıklıkla uygulanan bir işlem olmasına karşın, Roux-en-Y gastrikbypass cerrahisi morbid obez hastalar için hala etkin bir seçenektir” ifadelerini kullandı.

HABERLER  Karaköprü Belediyespor galibiyet için Aksaray’a gitti
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.