enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3266
EURO
35,0730
ALTIN
2.302,01
BIST
9.039,41
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
20°C
Şanlıurfa
20°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
22°C
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Açık
26°C

Şanlıurfa Çakmaktepe’nin gizemi gün yüzüne çıkarılıyor

Şanlıurfa Çakmaktepe’nin gizemi gün yüzüne çıkarılıyor

Şanlıurfa Çakmaktepe’nin gizemi gün yüzüne çıkarılıyor
28.09.2022 14:12
0
A+
A-

Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, dünya arkeoloji tarihini değiştiren keşiflere ev sahipliği yapan Şanlıurfa’daki gizemli alanlardan biri olan, Eyyübiye ilçe sınırlarındaki Çakmaktepe arkeolojik kazı alanını ziyaret etti.

Bir yılı aşkın süredir devam eden kazı çalışmaları hakkında Çakmaktepe Kazı Başkanı Doç. Dr. Fatma Şahin’den bilgiler alan Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş, belediye olarak ilçedeki kazı çalışmalarına destek olmaya devam edeceklerini ifade etti.

Doç. Dr. Fatma Şahin, Çakmaktepe arkeolojik kazı alanının henüz ziyarete açılmadığını ancak Türkiye genelinde önemli arkeologların akınına uğradığını ve işbirliği teklifleri geldiğini söyledi.

Çakmaktepe’nin, Türkiye’de, Anadolu’da ve bölgede keşfedilen en eski yapı olduğunu kaydeden Şahin, buranın Göbeklitepe’den daha eski bir tarihe sahip olduğunu, elde ettikleri bulguların fitolit analizlerinin devam ettiğini ifade etti.

Kültür ve Turizm Bakanlığı Mehmet Nuri Ersoy tarafından “Taş Tepeler” adıyla tüm dünyaya tanıtılan Şanlıurfa’daki 12 arkeolojik alandan biri olan Çakmaktepe’de şimdiye kadar ortaya çıkan bulgulara göre, bölgede yaşayan insanların beslenme ihtiyacını çok önceden çözdüğü ve yerleşik hayata geçtiği kanısına varılmıştı.

İnsanlık tarihinin en eski dönemlerine ait gizemli yapıların yer aldığı Çakmaktepe’de şimdiye kadar ne amaçla kullanıldığı bilinmeyen ana kayaya oyulmuş çok sayıda büyüklü küçüklü yapı keşfedildi. Halen devam eden ve uzun yıllar sürmesi tahmin edilen Çakmaktepe’de, çok büyük bir insan topluluğunun yaşadığı, toplanma alanı olarak bir merkezi kullandıkları tespit edilmiş durumda.

Göbeklitepe’den daha eski bir neolitik döneme tarihlenen Çakmaktepe’deki kazılarda, taşlaşmış sığır kafatasları ve içerisinde tavşan ayağı kemikleri, günümüzdeki koyunlardan çok büyük olduğu belirlenen koyun başları gibi kalıntılar ortaya çıktı.

Dünyanın en büyük arkeoloji projelerinden birinin yürütüldüğü Eyyübiye ilçesine bağlı Bildim kırsal mahallesi yakınlarında bulunan Çakmaktepe arkeolojik kazı alanı ve çevresi, Çaykuyu yerleşimi ile birlikte 2863 sayılı yasa kapsamında 2021 yılında 1. Derece arkeolojik sit alanı olarak tescil edilmişti.

HABERLER  Adıyaman, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya Şanlıurfa'da Kurban Bayramı namazı kılındı

Harbetsuvan, Çakmaktepe, Gürcütepe, Yenimahalle gibi tarih öncesi dönemlere ait önemli arkeolojik alanların yanında ilkçağ ve ortaçağa ait tarihi yapıların yer aldığı Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesinin, yakın zamanda dünyanın en önemli tarihi kalıntılarının ziyaret edildiği bir merkez haline gelmesi bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.