enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5476
EURO
34,9203
ALTIN
2.442,27
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Çok Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Urfa isotun fiyatı halde 15 liraya çıktı!

Urfa isotun fiyatı halde 15 liraya çıktı!

Urfa isotun fiyatı halde 15 liraya çıktı!
30.09.2022 11:21
0
A+
A-

Şanlıurfa halkının vazgeçilmez yiyecekleri arasında yer alan isotun hasat mevsimi devam ederken, isot bu yıl tadıyla ağızları fiyatıyla da cepleri yakıyor. Önceki yıllara göre isotun fahiş şekilde artan fiyatı, sebze halinde tek seferde yüzlerce kilo yapılan satışları etkiledi. Hal esnafı, vatandaşın isota ilgisi olsa da fiyatlardan dolayı alımın çok düşük olduğunu söyledi.

 Şanlıurfa mutfağının vazgeçilmez yiyeceklerinden olan isot bu yıl sadece ağızları değil cepleri de yakıyor. İsotun tarlada hasadı devam ederken, sebze halindeki fiyatlar hem esnafı hem de her yıl yüzlerce kilo kurutmalık alan vatandaşı düşündürüyor.

Geçen yıllarda kilosu 2-3 liraya satılan isot bu yıl hal pazarında 14-15 liradan satılıyor. İsotun fahiş şekilde artan fiyatı, bazı vatandaşları daha az isot yapmaya yöneltirken bazı vatandaşları da hazır ürünlere yöneltiyor.

Şanlıurfa Sebze ve Meyve Hali esnaflarından Bahattin Müjde, isotta fiyatların yükselmesinin satışlarını etkilediğini söyledi.

MÜJDE: GEÇEN YIL AZ 300 KİLO SATARDIK, BU SENE…

Müjde, geçen yıllara göre biber satışında büyük bir düşüş yaşandığını belirterek, şunları ifade eti:

“Geçen yıllara göre biber alımı az, işler düşük. Maliyet yüksek. Çiftçi bundan şikayetçi ve ekim yapmıyor. Geçen sene biz bu biberi 1-3 TL arasında satıyorduk. Şimdi neredeyse 5-10 kat arttı. Halkın alım gücü azaldı. Geçen yıl en az kantara koyduğumuz 300-500 kilo biberdi. Bu sene en yüksek 100 kilo kantara koyuyoruz.”

“İSOT FİYATI TARLADA YÜKSEK”

İsotun tarladaki fiyatının yüksek olduğuna vurgu yapan Müjde, “Urfa biberinin kilo fiyatı şu anda 14-15 TL arası değişiyor. Talep çok az. Fiyatlar çok yüksek. Sezon başında fiyatlar 8-10 TL arasındaydı. Bu yıl biberin az ve maliyetlerin yüksek olmasından dolayı biber tarlada yükseldi. Orada yüksek olunca burada halde de yüksek oluyor. Akaryakıtı, gübresi, ilacı, işçiliği derken fiyatı 14-15 TL’yi buluyor” diye konuştu.

HABERLER  Şanlıurfa'da maskesiz vatandaşlar polisten kaçamadıılar

“FİYATLAR DÜŞECEK GİBİ DE GÖZÜKMÜYOR”

Bu yıl evde kendi biberini yapan çok az insan olduğunu söyleyen Müjde, “Millet hazır biber ve salçaya yöneldi. Kendi eliyle biberini salçasını yapan çok az. Çünkü maliyetler çok yüksek. Şimdi biri 500 kilo biber almaya kalksa 7 bin 500-8 bin TL arasında. Bunun nakliyesi, diğer giderleriyle 10 bin lirayı buluyor. Fiyatlar düşecek gibi de gözükmüyor” ifadesini kullandı.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.