enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3724
EURO
34,9981
ALTIN
2.325,89
BIST
9.095,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Mahmut Tanal’dan Türk vatandaşı yapılan yabancılar ile ilgili yasa teklifi

Mahmut Tanal’dan Türk vatandaşı yapılan yabancılar ile ilgili yasa teklifi

Mahmut Tanal’dan Türk vatandaşı yapılan yabancılar ile ilgili yasa teklifi
12.10.2022 12:34
0
A+
A-

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türk vatandaşlığına geçen yabancıların ilk seçimde oy kullanmamaları amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçen yabancı ülke vatandaşlarının ilk seçimde oy kullanmamaları amacıyla kanun teklifi hazırladı. Tanal’ın TBMM Başkanlığı’na sunduğu 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerekçesinde, Türk vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkına yönelik ihlallerinin önüne geçilmesinin hedeflendiği kaydedildi.


HER ÜLKEDE SEÇMEN OLABİLME KURALI VAR

CHP’li vekil Mahmut Tanal’ın imzasını taşıyan kanun teklifinin gerekçesinde, seçme, seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkının düzenlendiği Anayasa’nın 67. maddesi hatırlatıldı.

Dünyada her ülkede seçmen olabilmenin ve seçilebilmenin birtakım kurallarının bulunduğunun aktarıldığı gerekçede, “Seçimlerde oy kullanabilme, seçme hakkını kullanabilmenin şartlarından biri vatandaşlıktır. Seçim, ulusal egemenliğin bir ifadesi, demokratik düzenin simgesi olduğundan, seçme hakkının yalnızca vatandaşlara tanınması gerekir. Zira söz konusu seçme hakkının yalnızca vatandaşlarımız tarafından kullanılması ülkemizin güvenliği için önemlidir” ifadelerine yer verildi.


VATANDAŞLIK İÇİN ARANAN ŞARTLAR

Türkiye’deki yabancıların sonradan vatandaşlık kazanma hakkına sahip olduğunun anımsatıldığı gerekçede, bunun için belirli şartlar arandığı, sonradan kazanılan Türk vatandaşlığı için başvuru şartlarının 5901 sayılı Türk Vatandaşlığı Kanunu’nda düzenlendiği dile getirildi.

Tanal’ı hazırladığı teklifin gerekçesinde, anılan Kanunun “Başvuru için aranan şartlar” başlıklı 11. maddesinde, Türk vatandaşlığı kazanmak isteyen yabancılarda “Kendi millî kanununa, vatansız ise Türk kanunlarına göre ergin ve ayırt etme gücüne sahip olmak”, “Başvuru tarihinden geriye doğru Türkiye’de kesintisiz beş yıl ikamet etmek”, “Türkiye’de yerleşmeye karar verdiğini davranışları ile teyit etmek”, “Genel sağlık bakımından tehlike teşkil eden bir hastalığı bulunmamak”, “İyi ahlak sahibi olmak”, “Yeteri kadar Türkçe konuşabilmek”, “Türkiye’de kendisinin ve bakmakla yükümlü olduğu kimselerin geçimini sağlayacak gelire veya mesleğe sahip olmak”, “Millî güvenlik ve kamu düzeni bakımından engel teşkil edecek bir hali bulunmamak” gibi şartların arandığının belirtildi.

HABERLER  İyi Parti Adayı Yetim, Direkli esnafının sorunlarını dinledi

 
GERÇEKLEŞECEK İLK SEÇİMDE OY KULLANMASINLAR

Bununla birlikte ülkesinden ayrılmaya zorlanmış, ayrıldığı ülkeye geri dönemeyen, acil ve geçici koruma bulmak amacıyla kitlesel olarak sınırlarımıza gelen veya sınırlarımızı geçen, geçici koruma statüsündeki yabancıların da Türk vatandaşlığını kazanabildiğinin ifade edildiği gerekçede, “Yabancı bir kişinin vatandaşlık bağıyla bağlandığı ülkenin tarihini, dilini, gelenek ve göreneklerini öğrenmesi, benimsemesi, vatandaşlık kazandığı ülkeye sadakati kuşkusuz ki seçme hakkını doğru bir şekilde kullanabilmesi için oldukça önemlidir. Demokrasinin ve ulusal egemenliğin sağlanabilmesi için ülkemizdeki yabancıların ülkemize olan sadakatinin artması, vatandaşlık duygularının yerleşerek benimsemesi gerekmektedir. Ülkemizde gerçekleşecek olan seçimlerde Türk Milletinin gerçek iradesinin yansıtılması ile demokratik düzen sağlanabilir” denildi.

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, TBMM Başkanlığı’na sunduğu kanun teklifinin gerekçesinde, ülkemizdeki yabancılardan Türk vatandaşlığı almaya hak kazanan kişilerin, vatandaşlık kazandığı tarih itibariyle ilk gerçekleşecek olan seçimlerde oy kullanmaması sağlanarak, ülkemiz vatandaşlarının seçme ve seçilme hakkının ihlallerinin önüne geçilmesi gerektiğini kaydetti.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.