enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3753
EURO
35,0555
ALTIN
2.326,55
BIST
9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Parçalı Bulutlu
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
28°C

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenleme Otomobilde matrah düzenlemesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenleme Otomobilde matrah düzenlemesi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı yeni düzenleme Otomobilde matrah düzenlemesi!
21.11.2022 07:32
0
A+
A-

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yapacağı yeni matrah düzenlemesi ile bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak. Yüzde 80’lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilime girecek ve 531 bin liralık fiyat 426 bine inecek. Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği ile görüşmesinde otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini ifade etti.

Sıfır otomobil almak isteyenlerin beklediği matrah düzenlemesi 1 Aralık’ta yürürlüğe girecek. Bakanlığın üzerinde çalıştığı matrah (vergisiz fiyat) düzenlemesiyle ÖTV oranları sabit tutulacak ancak matrah genişletilerek, bazı araçlardan daha az ÖTV alınacak.

İndirimle ÖTV’ye esas olan rakam düşeceği için otomobil fiyatları da düşecek. Yüzde 45’lik dilimin matrahı 250 bin liraya yükselirse, yüzde 80’lik ÖTV dilimindeki araç yüzde 45 dilimine girecek ve 531 bin liralık fiyatı 426 bin liraya inecek.

DÜZENLEME SON AŞAMADA

Sabah’ın haberine göreHazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Otomotiv Yetkili Satıcıları Derneği ile görüşmesinde otomobilde matrah düzenlemesinde son aşamaya gelindiğini ve uygulamanın 1 Aralık itibarıyla hayata geçirileceğini bildirdi.

OYDER Başkanı Altuğ Erciş, Bakan Nebati’ye matrah güncellemesi talebini ilettiklerini belirterek, “Ayrıca otomobil alımlarında, tüketicilerin krediye ulaşma konusunda yaşadıkları zorlukları da Bakanımıza aktardık.

Matrah güncellemesinin bir zaruret haline geldiğini bildiklerini, bu konuda çalışma yapıldığını, en kısa sürede konunun sonuca bağlanacağını ilettiler. Diğer sorunlarla ilgili çalışmaya ve sektörü rahatlatacak adımlar atmaya devam edeceklerini ifade ettiler” dedi.

100 BİN LİRALIK İNDİRİM

Matrah, vergilendirmeye esas olan kazancın belirlenmesinde temel alınır ve bir gelirin üzerindeki giderler düşülerek elde edilen tutar üzerinden hesaplanır.

Bu şekilde matrah vergisi hesaplamasında kullanılan gelir miktarı oluşturulur. Burada matrah indirimi otomobilin herhangi bir vergi olmadan çıplak fiyatını temsil ediyor.

HABERLER  İnternet alışverişinde iadelerde yeni dönem: Kargo ücretini tüketici ödeyecek

OCAK AYINDA YAPILMIŞTI

Otomobilde ÖTV değişikliği en son ocakta yapılmıştı. Böylece, değişiklik öncesinde yüzde 80 ÖTV diliminin alt sınırında yer alan modellerin bazıları yüzde 10 kadar fiyat indirimi yaşayarak yüzde 70 ve yüzde 60 ÖTV dilimine geçmişti.

Normalde yüzde 122.9 artması gereken MTV’de de Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın yetkisini kullanarak bu oranı daha az artırması bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.