enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4281
EURO
34,4490
ALTIN
2.490,11
BIST
9.679,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Hafif Yağmurlu
Pazar Az Bulutlu
25°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Açık
28°C
Çarşamba Açık
29°C

Şanlıurfa’daki STK’ların Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talepleri

Şanlıurfa’daki STK’ların Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talepleri

Şanlıurfa’daki STK’ların Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan talepleri
02.12.2022 07:35
0
A+
A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 milyar liralık yatırımın toplu açılışı için yarın Şanlıurfa’ya geliyor. Sivil toplum kuruluşlarının kentteki temsilcileri Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan tarımdan turizme, enerjiden spora kadar birçok konuda yatırım talebinde bulundu. İşte sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin en önemli beklentileri…

ŞANLIURFA –Şanlıurfa yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlayacak.  

En son 2019’da Şanlıurfa’ya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, 12 milyar liralık yatırımın toplu açılışını gerçekleştirecek.

Kente kazandırılacak yatırımların arasında eğitim, kültür, ulaşım, sağlık gibi alanlarda hizmetler bulunuyor.

Ancak Şanlıurfa’daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin talep ettiği çok şey var.

BİHA, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin Erdoğan’dan en önemli beklentilerini derledi.

ÇOBAN: BÖLGEYE TURİZM TEŞVİK PAKETİ TALEP EDİYORUZ

Kent Konseyi Turizm Komisyon Başkanı Müslüm Çoban, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Şanlıurfa’ya gelmesinin hem Urfa hem de bölge adına umut verici olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“2023 yılı Şanlıurfa turizm başkenti ilan edildi. Şu anda gözle görülür bir gelişme yok. Özellikle peygamberlerin yaşadığı ya da ayak izlerinin olduğu Harran gibi, Şuayip antik kenti, Soğmatar antik kenti gibi önemli makamlar var. Buralarda insanların en temel ihtiyaçlarını karşılayabilecekleri maalesef ne bir lavabo, ne bir abdest alabilecekleri ne de namaz kılınacak yer var, bu yerler yetersiz. Özellikle 2023 yılı Şanlıurfa turizm başkenti ilan edilmesinden dolayı biran önce eksikliklerin giderilmesini istiyoruz. Hem Şanlıurfa hem de Güneydoğu’da özellikle konaklamada büyük bir sıkıntı var. Bu bölgeye turizm teşvik paketinin açılmasını talep ediyoruz.”

MELİK: GAP’IN BİTİRİLMESİNİ TALEP EDİYORUZ

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Abdullah Melik, artan maliyetler karşısında ezilen çiftçiye destek olunmasını talep etti. Melik, şunları kaydetti:

“Şehrimizde iki yıldır kuraklık yaşanıyor. GAP’ın bitirilmesi de yeterli değil. DEDAŞ’tan alınan enerjinin yüzde 70-80 indirimli olması gerektiğini düşünüyoruz. Maliyetler gittikçe artıyor. Çiftçi ve üretici kazanamıyor. Bir kilo kütlü pamuğun 15 liranın üzerinde maliyeti var. Pamukta bugünler 13 lira gibi bir fiyata satılıyor. 110 kuruşa ödenen ürün pirim desteğinin 5 liraya çıkarılması gerektiğini düşünüyoruz çünkü mazot, gübre, elektrik ve zirai ilaç fiyatları çok yüksek olduğu için çiftçi bu yükün altından kalkamıyor.

HABERLER  Viranşehir Belediyesi ilçede larva ilaçlama çalışması yaptı

İlimizde 1 milyon 700 bin dönüm ikinci ürün mısır ekilmiş. Mısırda da maliyetler çok yüksek.  Yaptığımız maliyet analiz raporunda 1 kilo mısırın maliyeti 5 lira 54 kuruş. Mısırın 7 lira 75 kuruşu satılması gerekiyor ama bugün piyasa da mısır 5 liranın altında satılıyor.  Mısırın 3 kuruş olan ürün pirim desteğinin de 75 kuruşa çıkarılmasını talep ediyoruz.

Ziraat Mühendisleri Odası olarak mühendislere iş ortamının sağlanması talep ediyoruz. Tarımsal yayım danışmanlık hizmeti sunan meslektaşlarımızda asgari ücretin altında bir destek sunuluyor. Bu desteğinde asgari ücretin üstüne çıkarılmasını talep ediyoruz. Eyyübiye Belediyesinin yapmış olduğu Millet Bahçesinin yeri daha önce Ziraat Fakültesine bağlı bir kampüstü. Şuan Veteriner Fakültesine bağlı kampüstür. Orası tarım alanıdır. 180 dönümlük bir alan. Urfa’da parklar ve bahçeler yapılması gerekir ama orası tarım arazisidir… Bizim üretim yapmamız lazım…Tarım alanları böyle Millet Bahçelerine, imarlara açılınca bu durum vatandaşa yansıyor, marketteki raflara yansıyor.”

ÖNCEL: ADALET KOMPLEKSİ TALEP EDİYORUZ

Şanlıurfa Baro Başkanı Abdullah Öncel, adliyenin dörde bölündüğü Urfa’da tüm mahkemelerin bir arada olacağı adalet kompleksi talep ettiklerini söyledi. Öncel, şunları dile getirdi:

“Bizim Cumhurbaşkanından beklentimiz, siyasal iktidarın yargı üzerindeki elini çekmesini istiyoruz çünkü Türkiye maalesef hukukun üstünlüğü endeksinde 3. dünya ülkeleri gibi oldu. Bu yıl 117. sırada maalesef. Vatandaşın yargıya güveni yok.  Çıkan anayasa kararlarına, AHİM kararlarına ilişkin yorumun uygulanmamasına artık son verilmesi gerekir.

Uzun süredir adliye binası ihtiyaçları karşılayacak düzeyde değil. Urfa’da adliye dörde bölünmüş. Vergi mahkemesi, idare mahkemesi, icra mahkemesi ve adliye binasının bir arada olacağı bir adalet kompleksi talebimiz olacak. Adliye binasının tamamlanması için bir an önce ödenek verilmesi gerekir.”

ALTUN: BAĞKUR VE SSK PRİMLERİ YÜKSELTİLMESİNİ İSTEMİYORUZ

Şanlıurfa Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Mehmet Altun, iş yeri sahiplerinin çalışanlarının sigorta primleri yükünün hafifletilmesini istedi. Altun, taleplerini şöyle sıraladı:

HABERLER  Şanlıurfa’nın 2022’deki sağlık bilançosu açıklandı!

“Bizim EYT’ye takılan BAĞKUR’lu üyelerimiz var. Geriye dönük olarak BAĞKUR’dan emekli olmak isteyip de bir türlü emekli olamayan üyelerimiz bu maddeyi dört gözle beklemekte. Doğu ve Güneydoğu bölgeleri coğrafi ve stratejik olarak hassas bir bölge. Burada iş yapamıyoruz. Şanlıurfa’daki Süleymaniye Mahallesindeki bir bakkalla, Ankara Kızılay’daki bir bakkal da aynı BAĞKUR ve SSK primini ödüyor. Primler çok yüksek olduğu için üyelerimiz ödeyemiyor.

Asgari ücret arttığı zaman BAĞKUR ve SSK primleri de otomatik olarak artıyor. Primlerin yükseltilmesini istemiyoruz. Kayıtsız, vergisiz ve kaçak çalışan gerek Suriyeli gerek yerli esnaflar, bunlar vergi ve zabıta dairelerince denetlenerek kayıt altına alınmasını istiyoruz. Haksız rekabet oluyor.

Tarım Kredi Kooperatiflerinin başlattığı kooperatif bakkal projesini destekliyoruz. Şu anda 6 pilot ilde uygulama başlamış durumda. Pilot iller arasında Şanlıurfa yok. Yetkililerden ricamız bir an önce kapsamı alanının genişleterek Şanlıurfa’nın da bu alanın içine alınmasını talep ediyoruz.”

COŞKUN: URFA’YA DAHA ÇOK EĞİTİM YATIRILMALI

Eğitim-Bir-Sen Şanlıurfa İl Başkanı İbrahim Coşkun, Urfa’da öğretmen açığının kapatılmasını talep ettiklerini belirtti.

“Öğretmen açığımız, hali hazırda 10 binlere ulaşmış sayıda. Öğretmen açığının kapatılması gerekir. Biz kesinlikle kadrolu öğretmen istiyoruz” diyen Coşkun, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımızdan isteğimiz, okul noktasında Urfa’ya daha fazla yatırım yapılması ve sınıf sayısının arttırılmasıdır. Taşımalı öğrenci sayımız çok ve mevsimlik tarım işçisi çocuklar çok var. Bunlar her eğitim öğretime sıkıntı veren ve durumu zorlaştıran olgulardır. O yüzden bunların bir an önce yetkililerimiz tarafından iyileştirilmesi gerekir.

Cumhurbaşkanımızdan özellikle isteğimiz, kalkınmada öncelikli bölgeler dediğimiz Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde memurlarımıza, özellikle de eğitim çalışanlarımıza pozitif bir ayrımcılık yapılarak ek bir mali katkı sunulması ve bir tazminat verilmesi gerekir ki hem öğretmenlerin burada daha uzun süre burada kalınması sağlanmalı hem de öğretmenlerimize mali bir destek sunulmalıdır.”

HABERLER  Şanlıurfa ve Adana’nın kebap rekabeti baklavayla tatlıya bağlandı

YÜKSELİR: AMATÖR EV PROREJİNE İMZA YETKİSİNİN VERİLMESİNİ İSTİYORUZ

Şanlıurfa Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı Adnan Yükselir de kentteki ‘Amatör Ev’ projesinin imza yetkisinin verilmesini talep etti.

“Devlet spor manasında bize çok destek sağlıyor” diyen Yükselir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizim bir ‘Amatör Ev’ projemiz var. Bütün aşamaları bitmiş. Bakanlık ve Büyükşehir Belediyesi beraber yapacak. Bir protokolde bakanlık, Spor İl Müdürlüğüne bir imza yetkisi verecek, bunu istiyoruz, başka bir şey değil. İmza yetkisini verdi mi Büyükşehir Belediyesi ‘Amatör Ev’ projesini ihaleye çıkaracak” ifadesini kullandı.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.