enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5351
EURO
34,9450
ALTIN
2.439,05
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Az Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Az Bulutlu
34°C
Pazar Çok Bulutlu
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
28°C

Evcil hayvanı olanlar dikkat: Çip için son tarih 31 Aralık

Evcil hayvanı olanlar dikkat: Çip için son tarih 31 Aralık

Evcil hayvanı olanlar dikkat: Çip için son tarih 31 Aralık
21.12.2022 07:45
0
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2018’de aldığı kararla evcil kedi, köpek ve gelinciklerin mikroçip takılarak kimliklendirilmesi için hayvan sahiplerine tanınan sürenin dolmasına sayılı günler kaldı. Hayvan sahipleri yıl sonuna kadar hayvanlarına çip taktırmazlar ise cezai müeyyide ile karşı karşıya kalacak. Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, hayvan sahiplerine çağrıda bulunarak, “Bu çipin kesinlikle hayvana bir zararı yok. Hayvanlarına değer veriyorlarsa çip taktırıp, kimliklendirmelerini yapsınlar” dedi.

Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2018 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yönetmelik ile evde yaşayan kedi ve köpeklere çip takma zorunluluğu getirildi.

Mikroçip uygulamasıyla Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’ne (PETVET) hayvanın adı, pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi, doğum tarihi, hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe, köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri kaydediliyor.

Tanımlanan ev hayvanlarının mikroçip numaraları ile aşı bilgileri, sahip değişikliği, kayıp durumu ve hayvana yapılan operasyonların bilgileri kayıt altına alınıyor. Terk edilmiş ya da kaybolmuş hayvanın daha önce sahipli olduğuna dair bilgi ve bulguya rastlanırsa sahibine durum bildiriliyor ve ev hayvanını teslim alması için 72 saat süre veriliyor.

Tüm kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması, il ve ilçe tarım müdürlükleri ile veteriner hekimler tarafından yapılıyor.

Hayvanların kayıt altına alınması ile muhtemel olumsuz durumların önüne geçilmesi hedefleniyor.

31 Aralık 2022 tarihine kadar kedi, köpek ve gelinciklerine çip taktırmayanlara 5199 sayılı Kanun gereği para cezası uygulanacak.

Bu kapsamda Şanlıurfa’da yaklaşık bin 500 kedi ve köpeğe çip takıldı.

AÇIKGÖZ: YAPTIRMAYANLAR CEZAİ İŞLEMLE KARŞILAŞACAK

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, Şanlıurfa’da çip takılan hayvan sayısının az olduğunu dikkati çekti. Hayvan sahiplerine hatırlatmada bulunan Açıkgöz,  yıl sonuna kadar hayvanlarına çip taktırmadıkları takdirde, yıl başından itibaren hayvanlarına çip taktırmak istediklerinde cezai işlem ile karşılaşacaklarını kaydetti.

HABERLER  Urfalı Bakan Nureddin Nebati hakkında şok iddia!

Uygulamanın 31 Aralık’ta sona ereceği bilgisini veren Açıkgöz, hayvan sahiplerinin bu tarihten önce bu uygulamayı mutlaka yapmaları gerektiğini ifade etti. Açıkgöz, şunları söyledi:

 “Kedi, köpek ve gelinciklerde 31 Aralık’ta çip uygulaması sona eriyor. Bundan sonraki çip uygulamalarında cezai işlem uygulandıktan sonra bu çipler takılır. Bu sahipli hayvanlara yapılan bir işlem, o yüzden hayvan sahipleri bu çip uygulamasını mutlaka yaptırmalı. Çünkü bundan sonra bu çip uygulaması üzerinden iş ve işlemler yapılacak. Çipler yılsonuna kadar bu hayvanların hepsine takılacak. Ama yılbaşından itibaren 6 aylıktan küçük hayvanlara takılacak. Bu yaşın üstündeki hayvanlara takılırken yaklaşık 3 bin 600 lira cezai işlemden sonra çip takılabilecek.”

Verilen sürenin uzatılması gerektiğini belirten Açıkgöz, “Bununla ilgili bakanlığa çağrılarımız oldu. Fakat yönetmelikte değişiklik olması gerekiyor. O da uzun bir süre alabilir veya uzatılmayabilir. Onun için hayvan sahiplerinin bulundukları ilçelerin müdürlüklerine ya da serbest veteriner hekim arkadaşlarımıza giderek, yıl sonuna kadar bu çip uygulamasını yapmaları gerekiyor” ifadesini kullandı.

ÇİP UYGULAMASI NE İŞE YARIYOR?

“Bu uygulamayla hayvanların kimliklendirmeleri djital olarak yapılacak” diyen Açıkgöz, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bir çip hayvanın deri altına yerleştiriliyor. Artık o çip ömrü boyunca hayvanda kalıyor. Bunun üzerinde hayvanın yaşı, kilosu, kime ait olduğu ve daha birçok bilgi yer alıyor. Hayvan ile ilgili hastalıklar ve aşılarda bu çip üzerine yükleniyor. Bir de karne hayvan sahiplerine veriliyor ve bu şekilde hayvanın bilgilerini öğreniyor. Herhangi bir kayıp durumunda hayvanı bu çipler üzerinden bulabiliyoruz.”

URFA’DA KAÇ HAYVANA ÇİP TAKILDI?

Şanlıurfa’da çip takılan hayvanların azınlıkta olduğu bilgisini veren Açıkgöz, “Şanlıurfa’da bin 500 hayvana çip uygulaması yapıldı. Bu rakam Şanlıurfa için az” dedi. Açıkgöz, kentte daha fazla hayvana çip takılması için çaba sarf ettiklerini dile getirerek, “Bütün hayvan sahiplerini bilgilendirmeye çalışıyoruz. Buradan çağrıda bulunuyorum, hepsi gelsinler. Hayvanlarına değer veriyorlarsa çip taktırıp, kimliklendirmelerini yapsınlar. Bu çip uygulaması yapılırken aynı anda kuduz aşısı da yapılıyor. İlçe müdürlüklerindeki arkadaşlar bu konuda hassaslar, çip takarken hayvanlara kuduz aşısı da yapıyor. Müdürlüklerde bu iş çok cüzzi bir ücret karşılığında yapılıyor. Serbest veteriner arkadaşlar da yapıyor ama sonuçta orayı çalıştırdıkları için bir ücreti var” diye konuştu.

HABERLER  Lokanta, restoran, kafe ve pastanelerde yeni dönem!

“BU ÇİPİN KESİNLİKLE HAYVANA BİR ZARARI YOK”

Takılan çiplerin hayvanlara bir zararı olmadığını ve hayvan sahiplerinin vicdanları rahat bir şekilde yaptırabileceklerini söyleyen Açıkgöz, “Bu çipin kesinlikle hayvana bir zararı yok. Sonuçta çip mercimek tanesi büyüklüğünde ve deri altında kalıyor hayvana herhangi bir zararı yok. Küpe gibi hayvana acı verecek bir şey de değil. Okunması da çok basit dijital bir okuyucuyla okunuyor“ diye konuştu.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.