“Suruç koyunu”nun tescillenmesi için başvuru yapılacak
SURUÇ -Güneydoğu Anadolu Projesi Tarımsal Araştırma Enstitüsü (GAPTAEM) veteriner hekimlerince, Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde asırlardır var olan ve yöre halkı arasında “Suruç koyunu” olarak adlandırılan koyunun, kuyruğu, boyu, baş yapısı, kilosu ve süt verimiyle farklılıklarının bulunduğu yapılan çalışmalarla tespit edildi.
Birçok evrede çalışmalar yapan veterinerler, Suruç koyununun tescillenmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı Evcil Hayvan Genetik Kaynakları Tescil Komitesine başvuracak.
ÇETİNER: YENİ BİR IRK OLABİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ
BİHA’ya konuşan GAPTAEM Müdürü İbrahim Halil Çetiner, yerli küçükbaş hayvan ırklarıyla ilgili birçok araştırma yaptıklarını söyledi.
Bölgede hâkim ırklardan olan İvesi koyunları üzerinde çalışma yaparken Suruç koyununun dikkatlerini çektiğini vurgulayan Çetiner, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Çalışmalarımız esnasında, halk arasında Suruç koyunu olarak bilinen ve bazı özel çiftliklerde üretilebilen, üreticinin bu koyunlara özel ilgi gösterdiği, yeni bir ırk olarak düşündüğümüz küçükbaş hayvan ırkıyla ilgili arkadaşlarımız çalışmalar yaptı. Bu ırk üzerinde hem kan tahlilleri yapıldı hem de genetik yapılarına bakıldı. Ayrıca bu koyunların baş yapısı, kuyruk yapısı, gövdenin yerden yüksekliği, kilogramı ve ortalama et ile süt verimleri tek tek tartılarak ve ölçülerek belirlendi.”
“SURUÇ KOYUNU İSMİYLE YENİ BİR TESCİLLİ IRKIMIZ OLACAK”
Suruç koyununun görüldüğü kadarıyla Akkaraman ırkının bir alt varyasyonu olabileceğinin üzerinde durulduğunu belirten Çetiner, “Bu kan tahlilleri çıktığı zaman genetik olarak tam doğru sonucu vereceğiz. Farklı bir ırk olduğu, en azından farklı bir alt varyasyonu olduğu görünüyor. Suruç koyunlarının kuyruk yapısı, baş yapısı, renk olarak Akkaraman ırkının renkleri hâkim. Bu koyunların yerden yüksekliği iri bir yapıda. Bu tür özelikler de Suruç koyunlarını farklı kılıyor. O bölgede tahminimize göre 500 yıldır, bölgenin şartlarına uyum sağlamış. Halk arasında ‘Suruç koyunu’ olarak ifade edilmekte. Eğer faklı bir varyasyon veya farklı bir ırk çıkarsa bunu tescil ettireceğiz. Suruç koyunu ismiyle yeni bir tescili ırkımız olacak” diye konuştu.
“DAHA ÇOK ÖNEM KAZANACAK”
İbrahim Halil Çetiner, özellikle kuraklık, iklim değişikliği, pandemi ve kendine yetebilir tarım gündemdeyken bu tür bir gelişmenin çok daha önem kazanmaya başladığına dikkati çekti. Çetiner, bölgeye adapte olmuş yeni bir ırkın bulunmasının ve bu küçükbaş hayvan türünün sürdürülebilir olmasının önem kazanacağını kaydetti.