enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3691
EURO
34,9702
ALTIN
2.326,20
BIST
9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
28°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

HRÜ’de başarılı bir operasyon daha!

HRÜ’de başarılı bir operasyon daha!

HRÜ’de başarılı bir operasyon daha!
03.01.2023 07:21
0
A+
A-

Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesinde, 3 aylık bebeğin karnı açılmadan felçli bağırsağı çıkarıldı. Bu

Harran Üniversitesi Hastanesinde Çocuk Cerrahi Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman tarafından 3 aylık bebeğin felçli bağırsağı yapılan ameliyatla karnı açılmadan alındı.

Karın şişkinliği, gaz ve kaka çıkartmakta zorlanma şikâyeti ile Şanlıurfa Harran Üniversitesi Hastanesine getirilen bebek Halil Urfalı’nın yapılan tetkiklerin ardından ‘hirschsprung’ hastalığı tanısı konuldu. Bebek için ameliyat kararı alınırken ameliyat öncesi 2 aylık bir hazırlık süreci oldu. Ameliyatı gerçekleştiren Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman iki aylık hazırlık sürecinde ailenin de katkılarıyla bebeğin bağırsaklarının ameliyat için hazır duruma getirildiğini belirterek, bebeğin karnını açmadan yaklaşık 25 cm’lik bağırsağın çıkarttıklarını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Osman Hakan Kocaman, “Ameliyatta bebeğin karnını açmadan felçli bağırsağı çıkarttık, ameliyat sonrası da olumsuz bir şey yaşamadık ve bebeği 3 gün sonra sağlıklı bir şekilde evine taburcu ettik” diye konuştu.


KOCAMAN: ERKEN DÖNEMDE CERRAHİ MÜDAHALE OLDUKÇA ÖNEMLİ


Kocaman, bu tip hastalıklarda erken müdahalenin önemine değinerek şunları kaydetti:

“Bağırsak felcine ait belirtiler gösteren bebekler için ayrıntılı bir muayene ile birlikte ilaçlı bağırsak filmi çekimi planlanır. Tüm değerlendirmeler bağırsak felcini işaret ediyorsa ameliyat hazırlığı yapılır. Doğuştan itibaren kalın bağırsağın alt kısımlarında bazı sinir hücrelerinin gelişmemesi nedeniyle cerrahi işlem mutlaka uygulanmalıdır.
Günümüzde doğuştan Hirschsprung hastalığı olan bebeklerin önemli bir kısmı tek seferde anüsten yapılan bir ameliyat ile tedavi edilebilmektedir. Cerrahi müdahale tanıdan hemen sonra yapılmalıdır. Aksi takdirde bağırsak genişledikçe işlem zorlaşır ve tek seferde ameliyat yapılma ihtimali güçleşmektedir. Cerrahi müdahalesi geciken bebeklerde birkaç kez işlem uygulanması bebeğin sağlığını olumsuz etkileyebilir ve ebeveynlerin psikolojik olarak yıpranmasına neden olabilmektedir. Ortalama 2-3 saat süren başarılı bir cerrahi müdahale sonrası bebekler 1 hafta içerisinde normal yaşantısına geri dönebilmektedir.”

HABERLER  GSB yurtlarında kalan çölyaklı öğrencilere glutensiz gıda desteği
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.