enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3249
EURO
35,0645
ALTIN
2.308,47
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
22°C
Şanlıurfa
22°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Açık
26°C
Cumartesi Açık
27°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
27°C

Şanlıurfa’da kampanyadan yararlanacak ‘orta gelirli’ aranıyor

Şanlıurfa’da kampanyadan yararlanacak ‘orta gelirli’ aranıyor

Şanlıurfa’da kampanyadan yararlanacak ‘orta gelirli’ aranıyor
09.01.2023 07:31
0
A+
A-

| Şanlıurfa’daki sektör temsilcileri, orta gelirliye yönelik yeni konut finansman modeliyle hayata geçirilen “Yeni Evim” kampanyasının sektörü hareketlendireceğini belirtse de yararlanmak isteyenler için taksit tutarının epey yüklü olacağı kampanyanın, Urfa’daki potansiyel müşteriler için ulaşılmaz durumda olacağını belirtti.

ŞANLIURFA -Hükümetin orta gelirliye yönelik “Yeni Evim” kampanyasıyla birlikte konut sahibi olmak isteyenler şimdiden hesaplarını yapmaya başladı. Sıfır konut alacak olanlar yüzde 0,69 faizle 15 yıl vadeli olarak Hazine destekli ödeme kolaylığıyla evini satın alabilecek.

Kampanya kapsamında Türkiye 3 bölgeye ayrılırken, Şanlıurfa, finansman tutarı en çok 2 milyon lira olarak belirlenen 3. bölgede yer alıyor.

Kampanya şartları arasında asgari peşinat oranının yüzde 10 olması, faiz oranının yüzde 0,69’dan başlayacak şekilde belirlenmesi ve taksitlerin hane gelirinin yüzde 40’ını geçmeyecek olması var.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göre, Şanlıurfa’nın yer aldığı üçüncü bölgede azami geliri 45 bin lira olanların faydalanabileceği bir kampanya bu.

Ancak Merkez Bankası verilerine göre Şanlıurfa’da 120 metrekarelik bir evin ortalama fiyatı 2 milyon liraya dayanmış durumda. Bu ortalama fiyat. Şanlıurfa’da kredinin üst sınırı olan 2 milyon lira kredi alındığı düşünüldüğünde aylık taksit neredeyse 20 bin lirayı buluyor.

Aylık ödemenin hane gelirinin yüzde 40’ını aşmaması esası üzerinden gidildiğinde Şanlıurfa’da konut kredisi alacakların aylık en az 45 bin lira kazancı olması gerekiyor.

Bu durum asgari ücretliler, memurlar ve emekliler için kampanyayı imkansız hale getiriyor. Yani konut kampanyası Şanlıurfa’da çalışanların büyük kısmı için ulaşılamaz durumda.

Şanlıurfa’daki sektör temsilcileri de, BİHA’ya, orta gelirliye yönelik kampanyayla sektörün hareketlenerek üretimin artacağını belirtse de kampanyanın, taksit tutarları yüksek olacağı için Urfa özelinde potansiyel müşteri ve esnaf için uygun olmadığına vurgu yaptı.

HABERLER  HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanlığından İl Müftülüğüne ziyaret

Şanlıurfa Müteahhitler Birliği Başkanı Mustafa Önal, konut ve barınmanın önemli olduğunu belirterek, kampanyanın bu noktada ehemmiyet arz ettiğini söyledi. Önal, şunları söyledi:

“Kampanyayla birlikte sektörün hareketleneceğini, ev üretiminin artacağını öngörüyorum. Sektörde durgun bir dönem hakimdi, böyle bir kampanya konut sektörünü tabiri caizse ateşler. Tekrar sektör oyuncuları işlerine daha büyük bir gayretle sarılacaktır.”

Kampanyanın kalıcı olmasını arzu ettiklerini belirten Mustafa Önal, arsa maliyetinin dizginlenmesine ve düşürülmesine yönelik teşviklerin uygulanması gerektiğini de belirtti. Sadece kamu bankalarının değil özel bankaların da projede yer almasının önemli olduğunu ifade eden Önal, düşük faiz uygulamasının da önemli bir detay olduğunu kaydetti. Önal, “Uygulama, şartları taşımadığı için kampanyaya dahil olmayan konut firmalarının da katkı payı vererek kendi özel düşük faizli satış kampanyası başlatmasını sağlayacağını düşünüyorum” dedi.

TOKMAK: BU ŞARTLARDA KAÇ KİŞİ ŞANLIURFA’DA EV ALABİLİR?

Şanlıurfa Tüm Emlakçılar Esnaf Odası Başkanı Selahattin Tokmak ise yararlanma şartlarına bakıldığında kampanyanın Şanlıurfa’da piyasayı rahatlatacağı kanaatinde olmadığını söyledi.

“Kampanya 2 milyon lira üst limit olarak kredi çekme olanağı sağlıyor ve oran 0,69. Buraya kadar çok çok olumlu” diyen Tokmak, şu eleştiriyi getirdi:

“Lakin kampanyadan yararlanacak kişinin özellikle ilk evi olması gerekiyor, daha önceden evi olmaması gerekiyor yani, vatandaş eski olan dairesini satıp yeni bir daire alamıyor. Var sayalım hiç daire almamış, ilk defa daire alacak, gelirinin en az 45 bin TL olması gerekiyor ki taksitleri ödeyebilsin. Bu şartlarda kaç kişi Şanlıurfa’da ev alabilir?”

Kampanyanın Urfa’da piyasayı rahatlatacağını düşünmediğini ifade eden Tokmak, “Diyelim bu şartları taşıyoruz, bu şartlara uyan kaç proje var Şanlıurfa’da? Yani kaç müteahhit gerçek değer üzerinden kredi çekilmesine müsaade ediyor? O yüzden Şanlıurfa için bu kampanyanın çok da olumlu olacağı, piyasayı rahatlatacağı kanısında değiliz. Şanlıurfa’nın yer aldığı 3. bölge olarak daha farklı adımların atılıp hem potansiyel müşterileri hem de esnafımızı kapsayacak bir şekilde bir projenin yapılmasını ümit ediyoruz” diye konuştu.

HABERLER  GSB yurtlarında kalan çölyaklı öğrencilere glutensiz gıda desteği
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.