enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
25°C
Şanlıurfa
25°C
Açık
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C
Çarşamba Açık
32°C

Şanlıurfa’da meslek lisesi öğrencileri boya imalatıyla üretime katkı sağlıyor

Şanlıurfa’da meslek lisesi öğrencileri boya imalatıyla üretime katkı sağlıyor

Şanlıurfa’da meslek lisesi öğrencileri boya imalatıyla üretime katkı sağlıyor

Eyyübiye’deki Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nde döner sermaye yöntemiyle geçen yıl kurulan imalathanede öğrenciler iç ve dış mekan duvar boyası üretiyor. Yazın günlük ortalama 1 ton boya üreten öğrenciler şimdiye kadar 300 bin liralık ciro elde ederken birçok okulun da güzelleşmesine katkı sundu.

Şanlıurfa’nın Eyyübiye ilçesindeki Yenice Mahallesinde bulunan Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde geçen yıl döner sermaye yöntemiyle kurulan imalathanede öğretmenlerinin eşliğinde öğrenciler boya üretiyor. Kimya Teknolojisi Bölümü öğrencileri, atölyelerinde öğretmenlerinin gözetiminde ürettikleri iç ve dış mekan duvar boyalarıyla hem kendi okullarının hem de ilçedeki diğer okulların boyanmasına katkı sağlıyor.

Okulun kimya bölümünde eğitim gören öğrenciler, geçen yıl kurulan atölyede birçok renkte iç ve dış cephe ile tavan boyası üretiyor.

Atölyede çalışan öğrenciler, boya yapımında kullanılan kimyasal malzemeleri birçok işlemden geçiriyor. Ardından renklendirmeyi yapan öğrenciler üretimi tamamlanan boyayı kovalara doldurarak ‘MİBO’ ismiyle piyasaya sürüyor.

Derslerde öğrendikleri teorik bilgileri atölyede uygulamaya döken öğrenciler bir yandan tecrübe edinirken diğer yandan da gelir elde ediyor.

Kimya bölümü öğrencileri iç ve dış mekan boyalarıyla ilçede birçok okulun güzelleşmesine katkı sundu.

Mahmut-İkbal Büyükkırcalı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, boya üretimiyle Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki okullar arasında ilk olma özelliği taşıyor.

BİHA’ya konuşan okulun Kimya Teknolojisi Bölümü Öğretmeni Nurtaç Yıldız, pandemi döneminde hijyen malzemelerin üreten bölümlerinin 2022 yılı itibarıyla boya üretimine başladığını söyledi. Yıldız, ‘MİBO’ ismiyle piyasaya sürdükleri boyayla 300 bin liralık ciro elde ettikleri bilgisini verdi. Talep üzerine daha fazla boya üretebileceklerini dile getiren Yıldız, öğrencilerin teorik olarak öğrendiklerini uygulamaya dökmesinin ve bunu yaparken de para kazanmalarının memnuniyet verici olduğunu vurguladı.

HABERLER  Öğrenciler bilimle ve yeni nesil yazılım teknolojisiyle tanışıyor

YILDIZ: BÖLGEDE İLK BOYA ÜRETEN OKUL BİZİZ

Okulda kimya bölümünün 2012 yılında faaliyete girdiğini belirten Yıldız, “Ama üretim olarak hijyen malzemeleri adı altında, dezenfektan, çamaşır suyu, sıvı sabun ve bulaşık deterjanı gibi ürünlerin üretimlerini 2020 yılında pandemiyle birlikte başlattık. 2022 yılı itibarıyla da boya üretimine başladık. Güneydoğu’da ilk boya üretimi yapan okul biziz. İlk biz başladık daha sonrasında yaygınlaşmaya başlayacaktır. Umarım diğer okullara da ilham kaynağı olur. İç cephe, dış cephe boyaları üretiyoruz. Boyada ortalama 300 bin TL gibi bir ciro elde ettik” dedi.

“OTOMASYONA GEÇİP DAHA ÇOK ÜRETMEK İSTİYORUZ”

Nurtaç Yıldız, otomasyona da geçmek istediklerini belirterek, “Boyalarımız tanındığı ve prim yaptığı zaman tabii ki de otomasyona geçip daha çok üretmek isteriz. Bu en büyük hedeflerimizden biri. Pazar alanımızı genişlettiğimiz zaman, özellikle kapasiteyi de arttırmak istiyoruz” diye konuştu.

“HEM ÖĞRENİYORLAR HEM DE EKONOMİLERİNE KATKI SAĞLIYORLAR”

Atölyelerinin ileride fabrikaya dönüşmesini umduklarını belirten Yıldız, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Sipariş üzere çalışıyoruz. Biz yaptığımız işlere göre öğrenci sayımızı belirliyoruz. Çok fazla siparişimiz yoksa daha az öğrenciyi çağırıyoruz. Ya da daha fazla iş olduğu zaman ona göre öğrenci çağırıyoruz. Genellikle staj öğrencilerimizi çalıştırıyoruz. Bunun nedeni ise mesleki becerilerini geliştirsinler ve yarın okuldan mezun olduktan sonra bu iş sektörlerinde çalışabilsinler diye. Öğrenciler için de çok iyi oluyor. Yönetmelikte bu var, onların da maddi payları oluyor. Hem öğreniyorlar hem de ekonomilerine katkı sağlıyorlar. Umarım bizim atölyemiz de ileride fabrikaya dönüşür. Üreten öğrencimiz olur ve birçok öğrenciye de ulaşmış oluruz.”

ÖĞRENCİ YILDIZ: BU OKULDA OKUMAK AYRICALIKTIR

Atölyede boya üretiminde görev alan öğrencilerden 12. sınıf öğrencisi İbrahim Halil Yıldız ise, okulda öğrendiklerini atölyede uygulama geçirip meslek edindiklerini söyledi.

HABERLER  Akaryakıta çifte zam!

“Bu okulda okumak ayrıcalıktır” diyen Yıldız, “Okulumuz meslek lisesi olduğu için üretim yapıyor. Ben de kimya bölümünde üretimdeyim. Sıvı sabun, deterjan ve boya gibi ürünler üretiyoruz. Hem okuyoruz hem de gelir elde ediyoruz. Çok güzel bir şey, bu bizim için. Burada üretimde öğrendiklerimiz okul bittikten sonra da gerek üniversite de gerekse iş noktasında çok faydası olacak” dedi.

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.