enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,3652
EURO
34,9611
ALTIN
2.325,56
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
26°C
Şanlıurfa
26°C
Açık
Cumartesi Açık
28°C
Pazar Açık
28°C
Pazartesi Açık
27°C
Salı Parçalı Bulutlu
27°C

Urfa’da arazi kavgalarına karşı farklı bir çözüm önerisi

Urfa’da arazi kavgalarına karşı farklı bir çözüm önerisi

Urfa’da arazi kavgalarına karşı farklı bir çözüm önerisi
19.01.2023 21:12
0
A+
A-

Şanlıurfa’da hatalı uydu ölçümü nedeniyle arsa ve arazi kavgalarının yaşanabileceğine dikkat çeken Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Müslüm Yıldırım ve Harita Mühendisi Yunus Yıldırım; Urfa genelinde yerel yayın yapacak sabit veri noktalarını tesis edilmesini ve bunun paylaşıma açılmasını istedi.

Şanlıurfa’da sık sık yaşanan ve çoğu zaman ölümle sonuçlanan arazi kavgalarının nedenine farklı bir bakış açısı getirildi.

Lisanslı Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Müslüm Yıldırım ve Harita Mühendisi Yunus Yıldırım uydu ölçüm sistemindeki hatalardan kaynaklı kavgaların yaşanabileceğine dikkat çeken bir açıklama yaptı. Uzmanlar açıklamasında “Harita mühendisleri ya kendi ölçüm, beceri ve aletlerinden kaynaklı yada Tapu-Kadastro paftalarından kaynaklı hatalı arsa ve arazi sınır ölçmeleri ile anlaşmazlıklara ve kavgalara sebep olabilirler” dedi. 

“HATALI VERİLER YANLIŞ ÖLÇÜME SEBEP OLUYOR”

Harita mühendislik sektörünün Türkiye’de yaklaşık 12 yıldır Rus ve Amerikan Uydu sistemlerini kullanarak arazi ölçümleri yapıldığı belirtilen açıklamada bunun da yanlış ölçümlerle sonuçlanacağı şu ifadelerle dile getirildi:

“Mühendisler ellerindeki aletlerle TKGM’nin kurduğu TUSAGA AKTİF CORS sistemi ne bağlanarak ölçüm yapmaktadırlar. TKGM, Amerikan (GPS-Toplam 34 uydu ) ve Rus (GLONASS- 24 uydu ) slstemiyle anlaşma yapmış altyapısını bu iki sisteme entegre etmiştir. Sistem tek başına Rus veya Amerikan uydularını kullanarak ölçüm yapamamaktadır. İkisinin de doğru çalışması gerekmektedir. Rus uydu sisteminde Ukrayna savaşından beri veri bozulması yaşanmaktadır. Haliyle hatalı veriler Harita Mühendislerinin kullandığı aletlerdeki hassasiyeti bozmakta yanlış ölçüm yapmalarına sebep olmaktadır. Mühendisler ya sisteme bağlanamamakta, bağlansalar bile hatalı veri geldiğinin farkında olmadan yanlış arazi ölçümleri yapmaktalar. Yapmaları gereken maksimum hata sınırı 21 cm. olmasına rağmen aynı sınırı farklı zamanda gidip ölçtüklerinde aynı yeri göstermeleri gerekirken sistem kaynaklı bozuk sinyallerden dolayı 1-2 metreye varabilecek hatalı yer tespiti yapma riski vardır.”

HABERLER  Cumhurbaşkanı Erdoğan Şanlıurfa’da konuşuyor

HATALI ÖLÇÜM NELERE SEBEP OLABİLİR?

Tüm ölçümlerin serbest mühendislere devredildiği ve bununda farklı mağduriyetlere neden olduğu söylenen açıklamada “Sistemin kurucusu TKGM tüm arazi ölçüm işlerini serbest mühendislere devrettiğinden beri resmi kurumların ölçümü ve mahkeme keşifleri dışında saha ölçümleri yapmamakta ve vatandaşla muhatap olmamaktadır. Sistem kaynaklı sorunlar kendilerine CİMER vasıtasıyla iletildiğinde kopyala yapıştır cevaplar vererek sorumluluğu üstlenmemektedir. Sahada yapılan ölçümlerden kaynaklı tüm yük, sorumluluk ve risk Lisanslı Harita Mühendisleri ve Serbest Harita Mühendislerin sırtındadır. 

Arsanıza yaptığınız bina veya bahçe duvarı bitişik komşu parselin tapu sınırlarına kaymış olabilir, aldığınız tarlanızın yüzölçümü hatalı ölçülmüş olabilir, ölçüm neticesi eksik veya fazla ödeme yapmış olabilirsiniz. Taşınmaz sınırlarına yaptığınız duvarı veya tel örgüyü ya hakkınızdan eksik ya da komşu parsele tecavüzlü yapmış olabilirsiniz. Binanız yola taşmış olabilir, binanız yol seviyesinden aşağıda veya dükkân zemininiz yoldan çok yukarı yapılmış olabilir. Belediyelerin açtığı yollar, kanalizasyon şebekesi veya elektrik direkleri parselinize yapılmış olabilir. Tüm bu hataların kaynağı son zamanlarda sistemde yaşanan problem kaynaklı olabilir” denildi. 

ÇÖZÜM ÖNERİSİ

Çözüm önerisi olarak belediye ve ilgili kurumlara şu çağrıda bulunuldu:

“Serbest piyasada çalışan mühendisleri aşan bir çözüm var. Bu da İvedi olarak belediyelerimizin veya Yerel Resmi kurumlarımızın Urfa genelinde yerel yayın yapacak Sabit veri noktalarını tesis etmeleri ve bunu paylaşıma açmaları. Bu sorun masum hiçbir şeyden haberi olmayan vatandaşları komşularıyla veya belediyelerle karşı karşıya getirme riski taşımaktadır. Stratejik bir mesleği ifa eden Harita Kadastro Mühendislik sektörü hatalı ölçümler sonucu vatandaş nezdinde itibar kaybı yaşayıp güvenirliklerini yitirmektedir.”

ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.