enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
26°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinde ‘İvesi koyun’ yetiştiriciliği sürüyor

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinde ‘İvesi koyun’ yetiştiriciliği sürüyor

Türkiye’nin en büyük tarım işletmesinde ‘İvesi koyun’ yetiştiriciliği sürüyor
22.01.2023 11:00
0
A+
A-

Dünyanın sayılı, Türkiye’nin en büyük tarım işletmesi konumundaki TİGEM’e bağlı Ceylanpınar Tarım İşletmesi Müdürlüğünde İvesi cinsi koyun yetiştiriciliği devam ediyor.

Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğüne (TİGEM) bağlı Şanlıurfa’daki Ceylanpınar Tarım İşletmesinde bitkisel üretimin yanında hayvancılık faaliyetleri de yapılıyor.

Yaklaşık 3 bin kişinin istihdam edildiği işletmede yetiştirilen hayvanlardan biri de bölgenin iklimine ve mera şartlarına uyumlu, sütçü özelliğinin yanı sıra et tutumu kapasitesi de yüksek İvesi ırkı koyun.

İşletmede 2017’de damızlık 89 bin 390 İvesi ırkı koyun yetiştirilirken bu rakam 2021’de 104 bini aştı. 2021’de 41 bin 218 baş kuzu üretimi gerçekleşirken, satılan damızlık sayısı ise bin 67 olarak kayıtlara geçti.

İnce fakat sağlam kemik yapılı ve süt tipine uygun olan İvesi ırkı koyunlar orta yapılı bir vücuda sahip. Yağlı kuyrukları olan İvesi koyununun erkekleri ise boynuzlu. Baş rengi kirli sarı ve kahverengi olan koyunların vücudu ise beyaz-krem renkli.

İVESİ KOYUN NEDİR?

Halk arasında Sarıbaş veya Arap koyunu olarak bilinen İvesi koyunu sıcak hava şartları ve kalitesiz mera ortamından en iyi yararlanabilen bir koyun ırkı. Bu koyun ırkının en önemli özelliklerinden birisi sarkık ve uzun kulakları. 16 cm civarında kulak uzunlukları olan bu ırk Türkiye’nin yanı sıra Suriye, Lübnan, Irak ve İsrail’de yetiştiriliyor.

İvesi koyunu, Türkiye’de toplam koyun popülasyonunun yüzde 3,9’unu oluşturuyor.

HABERLER  Karacadağ’da otel yapım çalışması devam ediyor
ETİKETLER:
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.