enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5593
EURO
34,9449
ALTIN
2.427,80
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
33°C
Şanlıurfa
33°C
Parçalı Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
33°C
Cuma Az Bulutlu
33°C
Cumartesi Açık
33°C
Pazar Az Bulutlu
32°C

Kutsal mekanın suyu berraklaşıyor

Kutsal mekanın suyu berraklaşıyor

Kutsal mekanın suyu berraklaşıyor
20.02.2023 07:41
0
A+
A-

Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerden Şanlıurfa’da, çamur rengine dönen Balıklıgöl’ün suyunun ne zaman berraklaşacağı merak ediliyor. Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, suyun berraklaşmaya başladığını ve kısa sürede eski haline dönmesini beklediklerini söyledi. Balıklıgöl’ü ilk defa böyle gördüklerini söyleyen vatandaşlar ise kutsal sayılan mekanın bir an önce eski günlerindeki gibi olmasını istiyor.

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki 7,7 ve 7,6’lık iki büyük depremin etkilediği illerden biri de Şanlıurfa. Birçok binanın yıkıldığı kentte tarihi ve turistik mekanlarda da yıkılma ve hasarlar oluştu.

Deprem nedeniyle Şanlıurfa’daki dünyanın “en büyük doğal akvaryumu” olarak nitelenen tarihi Balıklıgöl’ün suyu da çamur rengine döndü. Ayrıca Balıklıgöl Yerleşkesinde yer alan Dergâh Camii ile Rızvaniye Camii’nde hasar meydana geldi.

Balıklıgöl Çevre Koruma Vakfı Müdürü Siracettin İlhan, deprem nedeniyle Balıklıgöl Yerleşkesinde yaşanan sorunlar ve yapılacak çalışmalara dair BİHA’ya açıklamalarda bulundu.

BALIKLIGÖL’ÜN SUYU NORMAL HALİNE NE ZAMAN DÖNECEK?

Depreme bağlı olarak çamurlu su aktığı için Balıklıgöl’deki suyun bulanıklaştığını belirten İlhan, “Bu çamurlu su ile beraber çok şükür balıklarda zarar yaşanmadı. Balıklıgöl’de bulunan balıklar sazan türüdür. Bu balıklar kirliliğe dayanıklıdır. Günlük olarak biz numuneler, tahliyeler yapıyorduk. Sudaki oksijen oranı, sıcaklık durumu gibi durumlara bakıyoruz. Şu anda herhangi bir anormal durum yok. Bugün itibarıyla da kaynaklardan temiz su akmaya başladı. Gölün uzunluğu 157 metre civarındadır. Şu anda gölde yüzde 40 bir temizlenme oranı var. Kalan diğer kısmın da iki haftalık bir süreçte anormal bir durum yaşanmazsa Balıklıgöl’ün suyu normale dönecektir” dedi.

TARİHİ MEKÂNDAKİ REVAKLARIN ONARILMASINDA SON DURUM

Siracettin İlhan, Balıklıgöl’de çatlayan kemerlerin onarılması için yürütülen çalışmaların deprem nedeniyle kesintiye uğradığını ancak alandaki onarım çalışmalarının bir hafta içinde yeniden başlayacağını söyledi.

HABERLER  Şanlıurfa'da Kavşak yapımı nedeniyle sökülen ağaçların akıbeti belli oldu

“İlimizde herhangi bir olumsuzluk yoktur. Bu konuda herkes müsterih olsun” diyen İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Balıklıgöl Yerleşkesinde iki caminin minaresi, biri Mevlid-i Halil halk arasında Dergâh Camii biri ise Rızvaniye Camii… Bu iki caminin minarelerinde deprem nedeniyle çatlaklıklar meydana gelmiştir. En kısa sürede OHAL kapsamında kurulun hızlı bir şekilde karar vermesiyle minarelerin sökümüne başlayıp onları tekrar onaracağız. 2-3 ay içerisinde cami minareleri eski haline gelecektir. Camilerin içerisinde herhangi bir sıkıntı yok. Rızvaniye Camii minaresi tehlike arz ettiği için kapandı. Caminin içerisinde bir sıkıntı yok.

Balıklıgöl’deki kemer (ravak) çatlamalarıyla ilgili zemin çalışması da tamamlanmıştır. Depremle birlikte arkadaşlar burada çalışmaya ara vermişti. Bir hafta içinde tekrar çalışmalara başlanacak. İnşallah nisan ayında bu çalışmayı bitireceğiz. En kısa sürede Urfa ve bölgesel olarak normale döneceğiz.”

DENİZ: İLK KEZ BALIKLIGÖL’Ü BÖYLE GÖRÜYORUM

Tarihi mekânı ilk kez bu şekilde gördüğünü dile getiren vatandaşlardan Abdulkadir Deniz, “Şanlıurfa’da yaşıyorum. Balıklıgöl’ü ilk defa böyle görüyorum. Göldeki su çok bulanık. Normalde Balıklıgöl’deki su temizdi, depremden dolayı böyle bulanık olmuş. Tabii tarihi mekânı sosyal medyada bu halde görünce ben de geldim çıplak gözle görmek istedim. Daha önce böyle bir duruma rastlamamıştım. Suyun yavaş yavaş eski haline döneceği söyleniyor. Balıklar da iyi görünüyor” dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.