enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,4020
EURO
34,8136
ALTIN
2.435,15
BIST
9.983,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Hafif Yağmurlu
29°C
Şanlıurfa
29°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
25°C
Perşembe Az Bulutlu
24°C
Cuma Parçalı Bulutlu
24°C

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar

Felaketin görünmeyen yüzü: Depremden etkilenen hayvanlar
13.03.2023 10:37
0
A+
A-

Büyük bir yıkım ve can kaybına neden olan Maraş depremi, sadece insanları değil hayvanları da etkiledi.

Kimi hayvanlar enkaz altında kaldı, kimileri yaralandı ve sahipsiz kaldı. Şanlıurfa’da 238 ahırın yıkıldığını belirten Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, yaklaşık bin büyükbaş ve küçükbaş hayvan ile 245 kanatlı hayvanın ve bir atın telef olduğunu söyledi.

Kahramanmaraş merkezli 11 ili etkileyen depremlerden insanlar kadar hayvanlar da etkilendi. Deprem hem hayvanların göçük altında kalarak ölmelerine ve yaralanmalarına hem de bakım ve besleme koşullarının bozulmasına neden oldu.

Deprem sonrası zarar gören insanlarda olduğu gibi hayvanlar için de Türkiye genelinde seferberlik başlatıldı.

Şanlıurfa’da da binlerce hayvan depremden kötü etkilendi. Veteriner hekimler, kentte yüzlerce yaralı hayvana müdahale etti. Talepler doğrultusunda çevre illere hayvanların tedavi ve beslenmeleri için desteğe gitti. Aynı zamanda sokakta yaşayan kedi ve köpeklerin aç kalmamaları için bölgeye mama desteği sağladı.

BİHA’ya konuşan Şanlıurfa Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Abdullah Açıkgöz, depremden binlerce hayvanın da etkilendiği Şanlıurfa’da ilk günden itibaren veteriner hekimler olarak harekete geçtiklerini, hem arama kurtarma çalışmalarında yer aldıklarını hem de hayvanların bakım ve tedavilerini ücretsiz bir şekilde yaptıklarını söyledi.

AÇIKGÖZ: HAYVANLARI YALNIZ BIRAKMADIK

Destekledikleri hayvanlar arasında sahipli, sahipsiz hayvanlarla büyükbaş ve küçükbaş çiftlik hayvanlarının da yer aldığını kaydeden Açıkgöz, “İlk günden itibaren, birliğimizin ve odamızın koordinasyonunda Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün destekleriyle bölgede gönüllü olarak bulunan 200 veteriner hekimle hem arama kurtarma çalışmalarına katıldık hem de enkazdan çıkan küçük evcil hayvanlara, çiftlik hayvanlarına sağlık hizmeti verdik. Sokakta kalan hayvanları arkadaşlarımız kliniklerinde misafir ettiler. Yine sokakta kalan hayvanlarımıza mama ve yem desteği verdik” dedi.

HABERLER  Şanlıurfa Barosu’ndan Sivas Davası’nda 'zaman aşımı' kararına tepki!

“URFA’DA YAKLAŞIK 238 AHIR YIKILDI”

Açıkgöz, Şanlıurfa’da birçok besi ve çiftlik hayvanının da telef olduğunu ifade ederek, depremin hayvanlar üzerindeki olumsuz etkisini şöyle anlattı:

“Şanlıurfa’da yaklaşık 238 ahır yıkıldı. Urfa genelinde 45 ila 48 arasında büyükbaş hayvan, 950 civarında küçükbaş hayvan, 245 civarında kanatlı hayvan ve 1 at telef oldu. Tabii ki bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığı hızlı bir şekilde karar aldı. Bunların ayni olarak yardımını yapacak. Şahıslara bu hayvanların paralarının verileceği söylendi” diye konuştu.

“27 MESLEKTAŞIMIZI VE 10 ÖĞRENCİMİZİ KAYBETTİK”

Deprem felaketinde meslektaşlarını da kaybettiklerini söylenen Açıkgöz, şunları söyledi:

“Kamu ve serbest çalışan meslektaşlarımız bölgede tam bir seferberlik içinde oldular. Kendileri de depremzede olan birçok meslektaşımız acısını bile yaşayamadan, fedakarca arama kurtarma ve sağlık hizmeti çalışmalarına katıldı. Hepimizi derinden etkileyen depremde maalesef 27 meslektaşımızı, 10 öğrencimizi kaybettik, onlarcası ise yaralandı. Ailesi depremden etkilenen ve farklı şehirlerde okuyan çok sayıda öğrencimiz mağdur duruma düştü. Yaklaşık 200 meslektaşımızın muayenehanesi tamamen kullanılmaz hale geldi, mesleki uygulamada kullandıkları cihaz, medikal malzemeler, aşıları ve araçları enkaz altında kaldı.”

“MESLEKTAŞLARIMIZIN MAĞDURİYETLERİ GİDERİLMELİDİR”

Bölgede birçok veteriner hekimin ve kliniğin de zarar gördüğünü, veteriner hekimlerinin görev yapabilmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı’nın zaman kaybetmeden önlemler alması gerektiğini ifade eden Açıkgöz, isteklerini şöyle sıraladı:

“-Kliniği yıkılan ve kullanılamaz hale gelen veteriner hekimler için geçici klinik ve yaşam alanı olarak kullanılmak üzere konteyner sağlanmalıdır.

-Klinikleriyle beraber her şeyini kaybeden meslektaşlarımıza bölgede kullanılan aşılar ile ilaç ve diğer malzemeler bir süreliğine ücretsiz sağlanmalıdır. 

-Kliniği çalışamaz hale gelen meslektaşlarımızdan talep edenlerin Bakanlık bünyesinde geçici veya kalıcı istihdam edilerek hizmet vermeleri sağlanmalıdır.

HABERLER  Gaziantep’te Şanlıurfa rüzgarı

-Bölgede çalışacak veteriner hekimlere kamu bankaları tarafından ilk iki yılı ödemesiz, faizsiz veya düşük faizli kredi verilmelidir.

-Kamu dışında, işletme veteriner hekimi olarak çalışan ve çalıştıkları işletmeler zarar gören meslektaşlarımızın mağduriyetleri giderilmelidir”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.