Şanlıurfa’da İsot piyasası durgun, esnaf turistleri gözlüyor
Meydana gelen iki felaket sonrası kente gelen turist sayısında azalış ve isota talebin azalması nedeniyle satışların durduğunu ifade eden esnaf, bayram ve sonrasında piyasanın normalleşeceğini umuyor.
Şanlıurfa’da deprem ve sel felaketi, kentin tescilli ürünü isotun satışlarını da etkiledi. Yaşanan felaketler sonrası kentte gelen turist sayısındaki azalma isot satışlarındaki durgunluğun en büyük nedeni.
Kentin tarihi çarşılar bölgesinde isot satan esnaf, piyasada ciddi bir durgunluk yaşandığını ancak Ramazan Bayramı ve sonrasında turist sezonunda canlılığın yeniden yakalanacağını düşünüyor.
ÇATIN: PİYASA YENİDEN AÇILIRSA İSOT FİYATLARI ARTAR
BİHA’ya konuşan esnaf Mehmet Çatın, deprem ve sel sonrası isot fiyatlarının sabit kaldığını belirterek, “İki felaketten önce isotun kilosunun 250-300 lira arasında satışa sunulacağını tahmin ediyorduk. Tabii yaşanan iki olaydan dolayı piyasa durdu. İsotun fiyatları şu anda 150-200 lira arasında değişiyor. Bayramdan sonra hareketlilik yaşanırsa, turistler gelirse isotta bir hareketlilik yaşanacağını öngörüyoruz. Piyasa yeniden açılırsa isot fiyatları artar. Bu dönemde turistlerin gelmemesi isot fiyatlarının sabit kalmasına neden oldu” dedi.
ÇATİN: PİYASA ALLAK BULLAK OLDU
Geçen yıla göre bu yıl isot fiyatlarında ciddi bir artış söz konusu olduğunu ifade eden Mustafa Çatin ise piyasanın şu anda “allak bullak” olduğunu söyledi.
Mustafa Çatin, depremin hayatı biraz yavaşlattığını belirterek, şunları söyledi:
“Geçen yıl bizim isot fiyatlarımız uygundu. Bu sene isot fiyatları yüksek. Geçen sene fabrika isotunun kilosunu 30 liraya verirken bu sene 120 liraya satışa sunuyoruz. Ev yapımı isotu geçen yıl 60 liraya satarken, bu sene kalitesine göre 180-220 lira arasında satıyoruz. Piyasa çok allak bullak olmuş durumda. Deprem de hayatı biraz yavaşlattı. Tam müşteriler gelecek diye beklerken bu kez sel vurdu. Bayramda hareketlilik yaşanacağını tahmin ediyoruz. Müşterilerimiz, misafirlerimiz gelecek inşallah”.