enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5999
EURO
34,8349
ALTIN
2.491,69
BIST
9.517,85
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Açık
27°C
Şanlıurfa
27°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
26°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C

Şanlıurfa’da Kaçak çaya gelen zamlar ağzımızın tadını kaçırdı

Şanlıurfa’da Kaçak çaya gelen zamlar ağzımızın tadını kaçırdı

Şanlıurfa’da Kaçak çaya gelen zamlar ağzımızın tadını kaçırdı
01.05.2023 09:55
0
A+
A-

Milli içecek olan çayın “kaçak” olarak bilinen ithal türüne zam geleceği ileri sürüldü. Her ne kadar soğan fiyatları gibi gündem olmasa da, Urfa’da en çok tüketilen içecek olarak ithal çaya olası bir zam konusunda esnaf, zammın dolar kuruna bağlı konusunda hemfikir. Esnaf aynı zamanda, fiyatların yükselmesiyle birlikte çay tüketiminde azalma olduğunu da kaydediyor.

Doğu ve Güneydoğu Bölgesinde aylık bin 500 tona yakın “kaçak çay” olarak bilinen ithal çayın tüketildiği tahmin ediliyor. Bölge illerine nüfus açısından bakıldığında, en yüksek nüfus oranına sahip Urfa’nın kaçak çay tüketiminde ilk sırada yer aldığı söylenebilir.

Son zamanlarda birçok üründe görülen yüksek oranda zammın, ithal çayda da yaşanıp yaşanmayacağı merak konusu oldu. Nitekim bu konuda ortaya atılan bir iddiaya göre, ithal çaya zam geleceği yönündeydi. Ajans Urfa olarak ithal çayda son durumun ne olduğunu, olası bir zammın beklenip beklenmediğini çay satıcısı esnafa sorduk.

DEMİRTAŞ: ÇAYA ZAM DOLARA BAĞLI

Yılların çay satıcısı olan Haşimiye esnafından Hüseyin Demirtaş, ithal çaya yaklaşık 20 gün önce zam geldiğini bildirdi. Esnaf Demirtaş, kilo başına hemen hemen 15 lira zam geldiğini hatırlatarak, çaya yönelik bir zam olasılığı konusunda, “Çaya zam dolara bağlı bir şey. Dolar yükseldiği için çay da otomatik olarak yükseliyor” ifadelerini kullandı.

Demirtaş önümüzdeki günlerde çaya zam gelip gelmeyeceği konusunda da döviz kuruna işaret ederek, “Dolara zam gelmediği sürece çaya da zam gelmez. Dolar düştüğü zaman çayın fiyatları da kendiliğinden geri çekilir” dedi.

YÜCEL: EN İYİ ÇAY BUGÜN 240 TL

Haşimiye meydanında çay ve baharat çeşitleri üzerine satış yapan esnaf Mehmet Emin Yücel de, ithal çaya en son 7-10 gün önce zam geldiğini kaydederek, “Kalitesine göre değişiyor, bugün en iyi çay 230 liradan 240 liraya çıktı” dedi.

HABERLER  Şanlıurfa’da Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

Çaya gelen zamların vatandaşı nasıl etkilediği sorusu üzerine Yücel, her ne kadar çaya sürekli bir ilgi olsa da alım gücü düşük olan vatandaşların biraz da olsa şikayetçi olduklarını kaydetti. Çaya olası bir zam konusunda da Yücel, “Döviz kurlarında yükseliş olduğu takdirde, çaylarda da otomatikman yükseliş oluyor” diyerek ithal çaya yapılan zammın döviz kurların yükselişine göre değiştiğini dile getirdi.

“FİYATLAR ARTINCA ÇAY TÜKETİMİNDE SORUN OLUYOR”

Yücel “fiyatlar haftalık ya da aylık 10-20 lira artınca sorun oluyor” ifadesiyle zamların çay tüketiminde azalmaya neden olduğunu savunarak şunları aktardı:

“Vatandaşlar tasarrufa bırakıyorlar. Mesela, sık sık içen ara ara içiyor. Mesela, kaçak çaylar memleketimizde Urfa’da en çok tutulan, en çok sevilen çay, diğer çaylara nazaran kaçak çay. Şehir dışında diğer çaylar içiliyor”.

DEMİRBAŞ: KEŞKE DİĞER ÜRÜNLER DE ÇAY GİBİ ZAM YESEYDİ

Aile olarak 83’ten beri Urfa’da esnaflık yaptığını söyleyen Mustafa Demirbaş isimli çarşı esnafı da ithal çaya yaklaşık iki hafta önce zam geldiğini ifade etti.

Diğer ürünlere gelen zamlara oranla çaya ithal olmasına rağmen çok da fahiş bir zam gelmediğini savunan esnaf Demirbaş, “Keşke diğer ürünler hepsi çay kadar zam yeseydi. Örnek veriyorum, etin kilosu, 230 lira oldu, 60-70 lira üzerine geldi. Çay ithaldır. Normalde daha fazla olması lazım iken, şu an beklenilenin altında. 10 lira falan üzerine zam geldi” diye konuştu.

Diğer esnaf gibi çaya gelecek yeni zammın dolar kuruna bağlı olduğuna ve çayın kilosunun şu an 240 kira civarında seyrettiğine değinen Demirbaş, “Çay en fazla kullanılan maddedir, ama mesela, adam bir kilo çay alıyor, bir ay içiyor. Ama bir kilo eti bir günde bitirebiliyorsun. Çayın 240 lira olması çok aşırı fahiş fiyat değil, normaldir. Bundan 2-3 sene önce çayı 180 liraya sattığımızı hatırlıyorum” diye konuştu.

HABERLER  Meslek liselerinin ekonomiye katkısı 9 ayda 418 milyon 591 bin liraya ulaştı

“ÇAY YÜKSELDİĞİ ZAMAN DAHA AZ KAZANIYORUM”

Vatandaşın zamlara nasıl bir tepki verdiği sorusuna, “biz de zamlara tepkiliyiz” diyen çaycı esnaf, şunları dile getirdi:

“Biz de zamma karşıyız her zaman. Hiçbir şekilde istemiyoruz. Ben şu an çayın 100 liradan satılmasını istiyorum mesela. Ama bazı şeyler insanın elinde değil. Ne kadar yükselirse o kadar sıkıntıdır. Mesela ben, çay yükseldiği zaman az kazanıyorum. Belki daha önce daha fazla kazanıyorduk. Ama mesela şimdi, adam 2 yerine bir kilo alıyor. Pahalı olduğu için fazla kar etmek de istemiyoruz. Ora halli gidiyoruz. Şu an baktığımız kadarıyla, çayın bu kadar yüksek olması millet için çok aşırı sıkıntı değil. Normal karşılanıyor”.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.