enflasyon emeklilik ötv döviz akp chp mhp
DOLAR
32,5952
EURO
34,7918
ALTIN
2.497,68
BIST
9.454,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Şanlıurfa
Parçalı Bulutlu
26°C
Şanlıurfa
26°C
Parçalı Bulutlu
Cumartesi Açık
25°C
Pazar Açık
27°C
Pazartesi Açık
30°C
Salı Açık
32°C

Yılmaz: Çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor

Yılmaz: Çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor

Yılmaz: Çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor
02.05.2023 09:35
0
A+
A-

Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, tarım kenti Şanlıurfa’da hasat zamanı yaklaşmasına rağmen ürünlerin taban fiyatlarının açıklanmamasına tepki gösterdi. Yılmaz, ürünlerin tahmini fiyatlarını belirledi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şube Başkanı Mustafa Yılmaz, tarım kenti Şanlıurfa’da hasat zamanı az bir zaman kalmasına rağmen Toprak Mahsulleri Ofisi ve Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ürünlerin taban fiyatlarını açıklamamasına tepki göstererek tahmini ürün maliyetini açıkladı.

YILMAZ: ÇİFTÇİ ÜRÜNÜNÜ KAÇ LİRAYA SATACAĞINI BİLMİYOR

Yılmaz yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

 “Türkiye’de ilk buğday, arpa hasadı Çukurova’da ve sonrada GAP’ın başkenti konumundaki Şanlıurfa’da  başlayacak. Fakat, hasada çok az bir süre kalmasına rağmen ne Tarım ve Orman Bakanlığı ne de TMO henüz buğdayı, arpayı ve kırmızı mercimeğin hangi fiyatla alınacağını açıklamadı bu belirsizlik üreticide çiftçide bir endişe ve bir belirsizlik oluşturuyor, çiftçi ürününü kaç liraya satacağını bilmiyor.

Taban fiyatın biran önce açıklanması gerekiyor. Özellikle ilimizde ve bölgemizde yaşanan deprem ve sel felaketinde etkilenen üretici ve tarım arazileri, üretim maliyetlerinin de çok yüksek olmasıyla beraber çiftçiyi üretim yapamayacak bir noktaya getirdi.

TÜİK verilerine göre 2022 tahıl üretiminde buğday üretimi yüzde 11,9 artarak 19,8 milyon tona, arpa üretimi yüzde 47,8 artarak 8,5 milyon tona, kırmızı mercimek 75,4 artarak  400 bin tona yükseldi.

Buğdayda yılda 35 milyon ton, arpada 10 milyon ton, kırmızı mercimekte 500 bin ton üretmek istiyorsak ithalata değil de üretime dayalı politikalar geliştirmeliyiz bir an önce GAP’ı, DAP’ı, KOP’u, DOKAP’ı bu önemli projeleri bitirip, tarımsal sulama enerji maliyetlerini ve diğer tarımsal girdi maliyetlerini düşürüp destekleme politikalarını havza bazlı olarak düzenleyip üretimi artırmak gerekiyor, aksi takdirde hep dışa bağımlı ithalatçı bir ülke olarak yabancı ülkelerin çiftçilerini desteklemiş olacağız…

HABERLER  Doğal gaz yardım başvuruları başlıyor

 İlimizde bu yıl yaklaşık 2,9 milyon dönüm sulu buğday 200 bin dönüm kuru koşullarda toplamda 3,1 milyon dönüm buğday, 900 bin dönüm kuru 600 bin dönüm sulu koşullarda toplamda 1,5 milyon dönüm kırmızı mercimek ve 800 bin dönüm de kuru koşullarda arpa ekilmiş.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Şanlıurfa Şubesi olarak yapmış olduğumuz çalışma sonucunda 2023 yılı sulu koşullarda ekilen 1 KĞ durum buğdayın tahmini üretici satış fiyatı 12.39  TL, 1 KĞ ekmeklik ekilen buğdayın üretici tahmini satış fiyatı 11.29 TL, kuru koşullarda ekilen 1 KĞ arpanın üretici tahmini satış fiyatı 9.39 TL, sulu koşullarda ekilen 1 KĞ kırmızı mercimeğin üretici tahmini satış fiyatı 25.27 TL, kuru koşullarda ekilen 1 KĞ kırmızı mercimeğin üretici tahmini satış fiyatı 20.79 TL olmalıdır üreticinin beklentisi açıklanacak taban fiyatın girdi maliyetlerinin üstünde olmasıdır. Bitkisel destekleme fark ödemeleri arpa buğdayda en az 200  (Kr./kg)  mercimekte 100 (Kr/kg) destek artırılarak ödenmesi gerekiyor.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.